Kiralnost molekula: Život s druge strane ogledala

Kiralnost je svojstvo molekula kod kojih se zbog prostornog rasporeda atoma, molekula (original) ne može poklopiti sa svojom ogledalnom slikom. Proteini i nukleinske kiseline, iznimno važne molekule za život kakvog poznajemo, su homokiralne, tj. u prirodi se može naći samo original, ali ne i njegova ogledalna slika. U predavanju će biti govora o (homo)kiralnosti i njenim posljedicama, primjerice na razvoj novih lijekova.

Kirlanost molekula

Kirlanost molekula

Dr. sc. Srećko Kirin, znanstveni suradnik Instituta Ruđer Bošković (IRB), rođen je u Zagrebu. Osnovnu školu je pohađao u Leverkusenu, Njemačka, srednju kemijsku školu u Zagrebu (danas: Prirodoslovna škola Vladimira Preloga), a diplomirao je kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Zagreb. Nakon rada u PLIVI (1992.-1993.) zapošljava se na IRBu, gdje je magistrirao (1994.) i doktorirao (1998.). Boravio je na specijalizaciji na Sveučilištu Heidelberg, Njemačka (2001.-2006.) i Penn State Sveučilištu, SAD (2006.-2007.).

Od 2008. ponovo radi na IRBu kao znanstvenik povratnik, područje znanstvenog interesa obuhvaća bioanorgansku kemiju s naglaskom na ulogu metalnih iona u biološkim sustavima, stereokemiju (kiralnost) i homogenu katalizu.

Ova stranica koristi kolačiće

Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.