Prijeđite na glavni sadržaj

Uvjeti korištenja mrežnih stranica

Autorska prava

Tekstovi, fotografije, datoteke, video i audio zapisi i ostali materijali objavljeni na javnom webu Instituta Ruđer Bošković (IRB):

 • u vlasništvu su IRB-a
 • u vlasništvu su fizičkih ili pravnih osoba koje su IRB-u dale pristanak za objavljivanje tih materijala
 • njihova objava dozvoljena je Zakonom o autorskom i drugim pravima
 • nalaze se pod Creative Commons licencama
 • nalaze u javnom vlasništvu

Uvjeti korištenja materijala

Prilikom objave i korištenja materijala s javnog weba Instituta Ruđer Bošković treće osobe dužne su na mediju na kojemu koriste materijale navesti IRB kao izvor.

Medijski subjekti mogu koristiti materijale radi upotrebe u informativne, uredničke i promidžbene svrhe objavljivanja u novinama, časopisima i elektronskim medijima uz navođenje izvora.

Upotreba materijala s javnog weba IRB-a u komercijalne svrhe dozvoljena je samo uz odobrenje IRB-a ili vlasnika materijala objavljenog na webu IRB-a.

Odgovornost za sadržaj i štetu

IRB ne preuzima odgovornost za sadržaj na vanjskim web-stranicama na koji vode poveznice s javnog weba IRB-a.

IRB ne snosi odgovornost za eventualnu štetu na računalu nastalu preuzimanjem datoteka s ovog weba ili s web-stranica do kojih korisnici dođu putem poveznice s javnog weba IRB-a.

IRB nastoji sadržaje na ovim stranicama održavati točnim i potpunim, ali ne preuzima odgovornost za istinitost i potpunost istih.

Zaštita osobnih podataka

IRB poštuje privatnost posjetitelja ovog weba.

Podaci prikupljeni prilikom ispunjavanja obrazaca koristit će isključivo u svrhe autentifikacije korisnika, analize i statistike.

Podatke koje ostavljate popunjavanjem kontakt obrazaca na webu, a po kojima vas je moguće identificirati, koristimo u svrhu odgovora na vaše pitanje. Možda ćemo vaš e-mail poslati drugim zaposlenicima koji mogu bolje odgovoriti na vaše pitanje.

"Kolačići"

Web stranica irb.hr na vaše računalo sprema kolačiće kako bi potpuno ispravno radila i pružala bolje korisničko iskustvo. Pročitajte više

Izmjena sadržaja

IRB zadržava pravo izmjene sadržaja web stranice te uvjeta korištenja bez prethodne najave u bilo kojem trenutku.

Prestanak uvjeta korištenja

Uvjeti korištenja primjenjuju se do raskida istih od vaše strane ili od strane IRB-a. Vaš raskid je moguć u bilo kojem trenutku, a znači prestanak korištenja ovih stranica i brisanje svih materijala i sadržaja preuzetih i korištenih s ove web stranice.

Uvjeti korištenja društvenih mreža

Institut Ruđer Bošković (IRB) preko društvenih mreža (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, YouTube) svojim korisnicima želi osigurati najnovije informacije o radu i aktivnostima IRB-a, aktualnim događanjima, istraživanjima, projektima i kampanjama te omogućiti izražavanja mišljenja i komentiranje svih plasiranih objava.

S obzirom na to da Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, YouTube i druge društvene mreže nisu u vlasništvu IRB-a, svi korisnici podliježu pravilima tih društvenih mreža s kojima su upoznati prilikom registracije.

Mišljenja naših  korisnika su nam izuzetno važna, pa ćemo cijeniti sve komentare koji na konstruktivan i afirmativan način doprinose kvalitetnoj raspravi o svakoj ponuđenoj temi.

Cijenit ćemo i komentare kojima se izražava neslaganje s iznesenim stavovima, a koji su utemeljeni i napisani na kulturan i civiliziran način, ne vrijeđajući nikoga.

Molimo obratite pozornost na sljedeće uvjete korištenja:

Uvjeti korištenja

 1. Kako bi komunikacija bila korisna i ugodna svim posjetiteljima, molimo da se suzdržite od komentiranja koja nisu u skladu s prihvaćenim standardima internetske komunikacije te da se pridržavate pravila ponašanja.
 2. IRB zadržava pravo pregledavanja svih doprinosa, objava i sadržaja te uklanjanja i brisanja sadržaja koji krše pravila ponašanja, kao što su (ali ne isključivo):
  • uvrede, psovke, pogrdna imena, mržnja, uznemirujući, prijeteći, agresivan i nestvaran sadržaj koji se tiče povrede reputacije fizičkih ili pravnih osoba i/ili navodi treće osobe na takvo neprimjereno ponašanje. Eksplicitan sadržaj, obmanjujuće i diskriminacijske tvrdnje kao i objave koje pozivaju na agresivno ponašanje i djelovanje nisu dopuštene;
  • višekratno ponavljanje istih objava, komentara ili pitanja na našoj Facebook stranici (koji istovremeno zagušuju komentare i pitanja drugih korisnika) smatrat ćemo neželjenim porukama (spam). Ako nakon opomene korisnik ne odustane od takvog ponašanja, spamom ćemo ga i klasificirati te spriječiti daljnje objave istog korisnika;
  • prijetnje zaposlenicima, nećemo tolerirati;
  • promidžbene objave i oglase trećih strana;
  • nepravedno i neovlašteno korištenje elemenata zaštićenih autorskim pravom (npr. logo, glazba, grafika i sl.);
  • prenošenje ili lijepljenje dokumenata koji sadrže softverske ili druge materijale zaštićene zakonima koji se tiču intelektualnog vlasništva (ili pravima na privatnost i javnost), osim u slučaju ako je osoba koja ih dijeli vlasnik autorskih prava ili je pribavila potrebne suglasnosti;
  • ilegalne sadržaje ili sadržaje koji potiču zanemarivanje nezakonitog ponašanja;
  • internetske veze koje vode na prevarantske stranice ili stranice na kojima se iznose uvrede, psovke, pogrdna imena, mržnja, uznemirujući, prijeteći, agresivan i nestvaran sadržaj koji se tiče povrede reputacije pravnih ili fizičkih osoba i/ili navode treće osobe na takvo neprimjereno ponašanje;
  • objave i komentare za koje IRB zna da su neistinite jer IRB posjeduje informaciju da je korisnik dobio valjanu informaciju od IRB-a bilo putem direktnog odgovora na stranici ili drugog oblika službene korespondencije;
  • varljiv sadržaj ili sadržaj koji može prouzročiti nesporazum;
  • komentare koji sugeriraju ili potiču nezakonite aktivnosti;
  • izraze, intonacije ili slike s agresivnim ili seksualnim sadržajem koji uznemiruju i izazivaju  zgražanje ostalih posjetitelja;
  • neprimjerene poruke ili sadržaj koji može dovesti do problema vezanih uz obavljanja tehničkih operacija stranice;
  • sadržaj koji se nalazi izvan tematike stranice i promovira pseudoznanstvene teme poput teorija zavjera i sličan sadržaj koji nije u korelaciji sa znanstvenom tematikom.
 3. Sadržaji koje objavljuju korisnici njihova su osobna mišljenja, koja ni na koji način ne predstavljaju i ne odražavaju službeni stav IRB-a. IRB nije odgovoran za ispravnost komentara, preporuka i sadržaja izrađenih od strane korisnika stranice.
 4. Korisnici su obvezni pridržavati  se Ustava i svih relevantnih propisa Republike Hrvatske. Korisnici snose isključivu i potpunu pravnu odgovornost za sadržaj koji izlažu na stranici.
 5. Uvjeti korištenja i pravila kako su definirani za svaku pojedinu mrežu i dalje se primjenjuju. Apeliramo na  korisnike da poštuju sve članove zajednica na društvenim mrežama IRB-a.

Korisnicima koji ne poštuju pravila ponašanja na ili uvjete korištenja, bit će onemogućen pristup društvenim mrežama IRB-a bez prethodne najave.

Nadamo se da ćemo pridržavanjem navedenih pravila zajedno doprinijeti kvaliteti ove stranice kako bi bila korisna svima koji je prate i posjećuju.

Ako imate pitanja ili komentara vezanih uz ova pravila, pošaljite nam e-poštu na pr@irb.hr

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
 • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.