Prijeđite na glavni sadržaj

Zavod za fiziku materijala

Novi napredni materijali: Od sinteze do strukturnih, mikrostukturnih, električnih, optičkih, optoelektroničkih, senzorskih i katalitičkih svojstva funkcionalnih (nano)materijala

Dobro došli na stranice Zavoda za fiziku materijala! Zavod za fiziku materijala sastoji se od 6 laboratorija: Laboratorij materijala za konverziju energije i senzore, Laboratorij za molekulsku fiziku i sinteze novih materijala, Laboratorij za optiku i optičke tanke slojeve, Laboratorij za poluvodiče, Laboratorij za tanke filmove i Laboratorij za sintezu i kristalografiju funkcionalnih materijala. 

Nanoznanost i nanotehnologija su najaktivniji smjerovi kako temeljnih znanstvenih istraživanja, tako i primijenjenih istraživanja i razvoja u Zavodu za fiziku materijala. Sintetiziraju su različiti tipovi nanostrukturiranih materijala: amorfni i nanokristalni tanki filmovi pripravljeni termodinamički neravnotežnim postupcima (magnetronskim rasprašenjem, ionskom implantacijom), nanolaminati, nanokristalni metali, nanometarske keramike, nanokompoziti, te prostorno uređene disperzije nanočestica u amorfnim materijalima.

Struktura navedenih materijala određuje se nizom metoda - rentgenskom difrakcijom u polikristalnim i monokristalnim uzorcima(XRD), raspršenjem X-zraka pod malim kutem (SAXS), Ramanskom spektroskopijom, elektronskom mikroskopijom, mikroskopijom atomskih sila (AFM), a fizikalne karakteristike brojnim dijagnostičkim metodama - električnim i optičkim mjerenjima, fotoluminiscencijom, elektrokemijskim mjerenjima i drugima. Povezivanje parametara pripravljanja, strukture i fizikalnih osobina daje uvid u fizikalne procese koji rezultiraju novim osobinama materijala i omogućava njihovu optimalizaciju za eventualne primjene. Snažan poticaj istraživanja će dobiti instaliranjem novog uređaja za nanospektroskopiju. Istraživani materijali pokazuju izvrsne osobine kao fotovoltaici, termoelektrici, katalizatori, antikorozijske presvlake i slično.

Temeljna istraživanja u području molekulske i fizike čvrstog stanja s naglaskom na vibracijsku spektroskopiju obuhvaćaju sisteme različite po načinu pripravljanja i sastavu - metale, poluvodiče i keramike u jednoj grupi, te molekulske kristale i biološke materijale u drugoj grupi. Intenzivno istraživanje optičke interakcije s materijom u vrlo nelinearnom režimu, te spontana i samoorganizacija u kondenziranim sistemima, zaokružuju spektar istraživačkih aktivnosti u Zavodu za fiziku materijala.

Laboratoriji (6)

Laboratorij za optiku i optičke tanke slojeve

Voditelj: dr.sc. Jordi Sancho Parramon

Laboratorij za poluvodiče

Voditelj: dr.sc. Ivana Capan

Laboratorij za sintezu i kristalografiju funkcionalnih materijala

Voditeljica laboratorija dr.sc. Jasminka Popović

Laboratorij za tanke filmove

Voditelj: dr.sc. Maja Mičetić

Projekti (34)

Zaposlenici (52)

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.