Centar za NMR

Centar za NMR posebna je institutska ustrojbena jedinica. Usluge Centra obuhvaćaju snimanje i interpretaciju spektara NMR za uzorke u tekućem stanju. Djelatnici Centra provode znanstveno-istraživačku, znanstveno-uslužnu i stručnu djelatnost, tehnološka i primijenjena istraživanja, te obrazovno-nastavnu djelatnost iz područja spektroskopije NMR u kemiji i fizici, bioznanostima i biotehnologiji.

NMR

Centar za nuklearnu magnetsku rezonanciju (NMR) osnovan je 2003. godine kao znanstveno-tehnološki centar - posebna ustrojbena jedinica Instituta, te predstavlja nacionalni centar za spektroskopiju NMR. Centar provodi znanstveno-istraživačku, znanstveno-uslužnu i stručnu djelatnost, tehnološka i primijenjena istraživanja, te obrazovno-nastavnu djelatnost iz područja spektroskopije NMR u kemiji i fizici, bioznanostima i biotehnologiji.
 
U Centru se obavljaju  znanstveno-istraživačka i rutinska snimanja jedno- i dvodimenzijskih spektara 1H i 13C NMR, kao i snimanja drugih jezgri (19F, 31P, 113Cd, 199Hg itd.). Spektrometri NMR na  Institutu "Ruđer Bošković" su jedini uređaji NMR visokog razlučivanja sa supravodljivim magnetima u hrvatskoj akademskoj zajednici. Stoga je Centar za NMR ustrojen kao jedinica otvorenog tipa koju pored znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković koriste znanstvenici i istraživači sa sveučilišta, industrije i drugih institucija iz cijele Hrvatske i iz inozemstva, a posjećuju ga često školske i studentske grupe. Primjenjena istraživanja NMR provode se za potrebe farmaceutske i petrokemijske industrije i zaštićena su ugovorom o tajnosti. Centar je sudjelovao u istraživanjima lijeka Sumameda, a i danas surađuje s farmaceutskim kompanijama Plivom d.d. i Belupom d.d.
 
Uz vlastita znanstvena, tehnološka i primijenjena istraživanja, Centar za NMR surađuje na tridesetak projekata s više stotina znanstvenika, istraživača, novaka i ostalih korisnika većinom s Instituta Ruđer Bošković, kao i sa sveučilišta u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci. Kao značajni segment rada Centra valja naglasiti istraživačka i rutinska snimanja za industriju (Pliva, Belupo, INA, kao i neke manje tvrtke).
 
Djelatnost Centra provodi se u okviru Nacionalnog znanstvenoistraživačkog programa i međunarodnih projekata te tehnoloških i primijenjenih projekata. Istraživački rad uključuje različitu tematiku iz organske, anorganske, bioorganske i farmaceutske kemije te biotehnologije. Provode se teorijski računi molekulskih struktura i parametara NMR kao potpora eksperimentalnim mjerenjima. Dio istraživanja fokusiran je na prirodne spojeve i fotokemijske produkte. Drugi dio uključuje istraživanja strukturnih i električnih procesa u različitim tipovima stakala, staklo-keramika i keramika. Članovi Centra za NMR također sudjeluju u edukaciji na dodiplomskim i poslijediplomskim studijima na sveučilištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.
 
Oprema Centra za NMR sastoji se od dva spektrometra NMR tvrtke Bruker: AV600 (magnet 14 T) i AV300 (magnet 7 T). Jedan stariji spektrometar NMR tvrtke Varian tipa Gemini 300 (magnet 7 T) posuđen je Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.