Prijeđite na glavni sadržaj

Aktivnosti

Pored temeljnih znanstvenih istraživanja i razvoja inovativnih istraživanja, sudjelovanje u visokom obrazovanju, i jačanje društvene svijesti o važnosti i nužnosti znanja i znanosti u modernom društvu predstavlja jednu od primarnih zadaća Instituta Ruđer Bošković koja se provodi u suradnji sa sveučilištima, znanstvenim institutima i ostalim srodnim institucijama u RH i inozemstvu. 

Aktivnosti

Zahvaljujući velikom broju potencijalnih mentora i kvalificiranih istraživača te relativno suvremenoj istraživačkoj opremi, IRB najboljim studentima s hrvatskih sveučilišta predstavlja atraktivno mjesto za doktorski rad, čime se osigurava priljev kvalitetnih doktorskih studenata.

IRB je u suradnji s pojedinim sveučilištima u Hrvatskoj pokrenuo veći broj doktorskih i specijalističkih studija na temelju sporazuma s različitim sveučilištima u Hrvatskoj, a znanstvenici IRB-a aktivno sudjeluju i u izvođenju dodiplomske nastave.

Daleko najjača suradnja je sa Sveučilištem u Zagrebu s kojim je formalni sporazum o suradnji potpisan 2007. godine. Prednjači nastava na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, te fakultetom elektronike i računarstva, Agronomskim i Medicinskim fakultetom. U suradnji sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002. godine pokrenut je interdisciplinarni poslijediplomski studij “Zaštita prirode i okoliša” koji od 2008. godine djeluje kao doktorski i specijalistički studij, a studij prosječno godišnje upisuje 10 polaznika na doktorskom, odnosno 15 na specijalističkom studiju.

Zajednički poslijediplomski, interdisciplinarni doktorski studij Molekularne bio-znanosti IRB je pokrenuo u suradnji sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera i Sveučilištem u Dubrovniku 2006. godine, a studij godišnje upisuje prosječno 40 studenata.

U suradnji sa Sveučilištima u Splitu, Dubrovniku i Zadru, IRB je 2006. godine pokrenuo poslijediplomski doktorski studij Biologija novotvorina, a na osnovu dogovora o suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu IRB sudjeluje u doktorskom poslijediplomskom studiju Biomedicina i zdravstvo, te u doktorskom studiju iz Neuroznanosti.

Na osnovu sporazuma o međusobnoj suradnji s PMF-om Sveučilišta u Zagrebu, Institutom za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku i Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, Institut Ruđer Bošković sudjeluje u  zajedničkom izvođenju interdisciplinarnog poslijediplomskog sveučilišnog studija iz oceanologije od 2006. godine. 2010. g. IRB je sa Sveučilištem u Splitu pokrenuo zajednički doktorski studij Kemija mediteranskog okoliša.

Temeljem ugovora o suradnji  potpisanim 2007. g. sa  Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, Institut Ruđer Bošković organizira Sveučilišni preddiplomski studij Znanost o moru, a znanstvenici IRB-a na tom studiju ukupno predaju 72 kolegija. Iste godine potpisan je i sporazum sa Sveučilištem u Rijeci za pokretanje, preddiplomskog, diplomskog i doktorskog studija u području medicinske kemije. Prvi dio tog zajedničkog studija, Prediplomski sveučilišni studij - Biotehnologija i istraživanje lijekova, na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, školske godine 2009/2010 upisalo je 40 studenata. Valja posebno istaknuti da su u proteklom razdoblju u nastavu bili uključeni i znanstveni novaci instituta i to poglavito u vođenje praktikuma, laboratorijskih vježbi i seminara. Od 2006. do 2010. godine 89 znanstvenih novaka IRB-a sudjelovalo je u izvođenju 116 kolegija i to 58 kolegija na preddiplomskom stupnju nastave, 33 kolegija na diplomskim studijima i 25 kolegija na doktorskim i specijalističkim studijima.

Važno je istaknuti da je još davne 1957. godine na IRB-u pokrenut prvi postdiplomski studij iz područja prirodnih znanosti u bivšoj Jugoslaviji. Vizija IRB-a je u sljedećih 5.-10. godina postati nacionalni i regionalni centar za poslijediplomsko obrazovanje iz pojedinih smjerova znanstvene djelatnosti Instituta. Kadrovski i infrastrukturni resursi Instituta bit će usmjereni na osnivanje međunarodnih doktorskih studija na engleskom jeziku, uz vodeću ulogu znanstvenika IRB-a, ali i suradnju s kolegama s domaćih i inozemnih sveučilišta i znanstvenih instituta. Pored vlastitih studija, IRB će sudjelovati kao ravnopravan partner sveučilištima u RH i inozemstvu na zajedničkim dodiplomskim i doktorskim studijima.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.