Prijeđite na glavni sadržaj

Zavod za molekularnu biologiju

U Zavodu za molekularnu biologiju bavimo se proučavanjem molekularnih osnova i funkcije bazičnih bioloških struktura i procesa.

ZMB

Predstojnik

Tajništvo

Istraživanja u Zavodu za molekularnu biologiju zasnovana su na suvremenim metodama molekularne biologije, biokemije, stanične biologije, genetike, biofotonike i bioinformatike i provode se na različitim modelnim organizmima: bakterijama, kvascima, diktiostelidima, beskralježnjacima, biljkama, laboratorijskim životinjama i stanicama sisavaca u kulturi.

Područja istraživanja mogu se sažeti u nekoliko širih tema: replikacija, rekombinacija i popravak DNA, odnosno procesi vezani uz održavanje genetičkog materijala, genetičku varijabilnost i stvaranje novih vrsta; organizacija genoma i repetitivne sekvence DNA; transkripcija i translacija genetičke poruke, odnosno procesi vezani uz ekspresiju genetičke poruke; molekularni procesi vezani uz regulaciju stanične diobe, diferencijacije, rasta i starenja; molekularni procesi uključeni u stanični odgovor na citostatike i antibiotike, kao i na nastanak rezistencije; genetička pozadina i regulatorni mehanizmi neurotransmisije; molekularni regulatori fotosinteze; fiziologija, biokemija i strukturna biologija biljnih hormona; dinamički procesi u citoskeletu; evolucija gena i genoma kao trajni proces u živom svijetu.

Osnovni cilj ovih istraživanja predstavlja temeljitije razumijevanje bioloških procesa na molekularnoj razini i rasvjetljavanje osnovnih zakonitosti života, kao i osposobljavanje mladih stručnjaka za profesionalni rad u molekularnim bioznanostima, uključujući biomedicinu i biotehnologiju.

Laboratoriji (11)

Laboratorij za biofiziku stanice

Voditelj: dr.sc. Iva Tolić

Laboratorij za evolucijsku genetiku (LEG)

Voditelj: dr.sc. Đurđica Ugarković

Laboratorij za kemijsku biologiju

Voditelj: dr.sc. Branka Salopek Sondi

Laboratorij za molekularnu genetiku

Voditelj: dr.sc. Helena Ćetković

Laboratorij za molekularnu i staničnu biologiju

Voditelj: dr.sc. Ivica Rubelj

Laboratorij za molekularnu mikrobiologiju

Voditelj: dr.sc. Davor Zahradka

Laboratorij za nekodirajuće DNA

Voditelj: dr.sc. Nevenka Meštrović

Laboratorij za neurokemiju i molekularnu neurobiologiju

Voditelj: dr.sc. Jasminka Štefulj

Laboratorij za staničnu biologiju i prijenos signala

Voditelj: dr.sc. Andreja Ambriović Ristov

Laboratorij za staničnu dinamiku

Voditelj: dr.sc. Igor Weber

Projekti (59)

Usluge (1)

Zaposlenici (101)

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.