Prijeđite na glavni sadržaj

Zavod za istraživanje mora i okoliša

Zavod je centar izvrsnosti u fundamentalnim i primijenjenim istraživanjima sustava, procesa i stanja u okolišu. Svrha naših istraživanja je doprinijeti optimalnom upravljanju okoliša za napredak naše zemlje i svijeta.

ZIMO

Predstojnik

Tajništvo

Zavod za istraživanje mora i okoliša, sa preko 100 zaposlenika organiziranih u 12 laboratorija smještenih u Zagrebu i istraživačkoj postaji Martinska, blizu Šibenika. ZIMO je najveći multidisciplinarni Zavod Instituta Ruđer Bošković.

Strateški pravci istraživanja ZIMO obuhvaćaju more, prijelazne i slatke vode, kopnene sustave i atmosferu koji se razvijaju poticanjem novih interdisciplinarnih istraživačkih pravaca. Multidisciplinarna istraživanja fokusirana su na biogeokemijske procese u prirodnim sustavima, analitiku anorganskih i organskih spojeva u vodenim sustavima, razvoj bioloških indikatora za procjenu zagađenja, ekotoksikologiju, mikrobiologiju, geokemiju mora i okoliša, biofiziku mora na nano i mikro skali, satelitsku oceanografiju i fiziku mora, radioekologiju okoliša, okolišno modeliranje i informatiku, istraživanja bioraznolikosti, staništa vodenih organizama (ribe, školjkaši) i njihovu patologiju.

ZIMO ima organiziranu suradnju s Centrom za istraživanje mora u Rovinju i Institutom za oceanografiju i ribarstvo u okviru Referentnog Centra za More koji je konzorcij Instituta za oceanografiju i ribarstvo i IRB, s Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić pri Ministarstvu unutarnjih poslova, s Hrvatskim vodama i brojnim Javnim ustanovama zaštićenih područja.

Posebno su istaknute aktivnosti vezane za akreditacije i aktivnosti Referentnog centra za more:

  • sustavno praćenje prioritetnih opasnih tvari u svrhu procjene Dobrog Stanja ekosustava Jadranskog mora (DSO) (vode, sedimenata i biote) (zdravlja i kvaliteta života) (Rješenje Ministarstva zaštite okoliša, prirode i energetike  o ispunjenju posebnih uvjeta (vrijedi do 20. veljače 2028. godine) kojim imamo ovlaštenje za praćenje stanja podzemnih, površinksih  i otpadnih voda, sedimenata i biote);
  • sustavno praćenje otopljenog, partikulatnog i ukupnog organskog ugljika u prijelaznim i površinskim vodama, sedimentu i otpadnim vodama (akreditirana metoda HRN EN ISO/IEC 17025:2017);       
  • praćenje radioaktivnosti u okolišu - Laboratorij za radioekologiju akreditiran je za određivanje koncentracije aktivnosti/ masene aktivnosti radioaktivnih elemenata sukladno zahtjevima norme  HRN EN ISO/IEC 17025; Opći zahtjevi za osposobljenost ispitnih i umjernih laboratorija.

Laboratoriji (12)

Laboratorij za biogeokemiju mora i atmosfere

Voditelj: dr.sc. Blaženka Gašparović

Laboratorij za biološke učinke metala

Voditelj: dr.sc. Zrinka Dragun

Laboratorij za biološku raznolikost

Voditelj: dr.sc. Armin Mešić

Laboratorij za fizičku kemiju tragova

Voditelj: dr.sc. Dario Omanović

Laboratorij za fiziku mora i kemiju vodenih sustava

Voditelj laboratorija dr.sc. Irena Ciglenečki-Jušić

Laboratorij za informatiku i modeliranje okoliša

Voditelj: dr.sc. Tin Klanjšček

Laboratorij za molekularnu ekotoksikologiju

Voditelj: dr.sc. Tvrtko Smital

Laboratorij za okolišnu mikrobiologiju i biotehnologiju

Voditelj: dr.sc. Nikolina Udiković Kolić

Laboratorij za radioekologiju

Voditelj: dr.sc. Željko Grahek

Projekti (112)

Zaposlenici (136)

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.