Prijeđite na glavni sadržaj

Centar za detektore, senzore i elektroniku (CDSE)

CDSE je ustrojbena jedinica IRB-a u kojoj su okupljeni glavni resursi za razvoj i istraživanja povezana s detektorima ionizirajućeg zračenja, senzorima koji koriste ionizirajuće zračenje i pripadnom elektronikom nužnom za obradu, sakupljanje i interpretaciju signala iz detektora i senzora. U CDSE-u je smješten vrijedan dio opreme potrebne za takav rad, a u sklopu Centra djeluju stručnjaci IRB-a sa znanjem i iskustvima potrebnim za provođenje ovakvih istraživačkih aktivnosti. CDSE je osnovan 2018. godine u okviru provođenja aktivnosti Obzor 2020 ERA Chair projekta PaRaDeSEC - Expanding Potential in Particle and Radiation Detectors, Sensors and Electronics in Croatia.

CDSE

Voditelj centra

Istraživanja i razvoj koja se obavljaju u CDSE vezana su za upotrebu detektora i senzora različitih vrsta zračenja i pripadne elektronike koja služi za obradu signala iz detektora i senzora. Te aktivnosti su bazirane na interdisciplinarnim i multidisciplinarnim primjenama tehnika i metoda detekcije zračenja i čestica.

Većina trenutnih aktivnosti posvećena je razvoju detektora i elektronike za bazična istraživanja u čestičnoj i nuklearnoj fizici, ali su pokrenute i inicijative za interdisciplinarnu upotrebu detektora zračenja u medicini i sigurnosti. Glavni lokalni partneri s kojima surađuje CDSE u trenutnim aktivnostima i istraživanja su tri zavoda: ZEF, ZFM i ZKM.

Proizvodnja detektora ionizirajućeg zračenja bazirana je na mikro- i nano-tehnologiji poluvodičkih materijala, prvenstveno silicija, zbog povoljnih svojstava materijala, povoljne cijene proizvodnje i dosadašnje razvijenosti metoda proizvodnje koje se svakodnevno usavršavaju za sve zahtjevnije specifične primjene, kako u bazičnim istraživanjima u čestičnoj i nuklearnoj fizici, tako i u različitim interdisciplinarnim primjenama (materijali, sigurnost, medicina, okoliš itd.).

Opći trendovi detektorske tehnologije su daljnja minijaturizacija detektora i elektronike za obradu signala iz detektora, podizanje izdržljivosti na vanjske uvjete kao što su ogromne doze apsorbiranog zračenja, ekstremno visoki tokovi zračenja, visoke ili niske temperature, ekstremna vlažnost i tlak, te podizanje osjetljivosti, efikasnosti, energijske i pozicijske rezolucije detektora. Istraživanja i razvoj se kreću u smjeru upotrebe novih poluvodičkih materijala, različitih spojeva silicija ili drugih materijala s poluvodičkim svojstvima, ali i na unapređenje elektroničke obrade signala iz detektora.

Znanstvenici CDSE-a imaju mnogo iskustva i znanja u dizajniranju detektora i elektronike, mjerenju karakteristika i odziva detektora i elektronike, te njihovom testiranju u realnim uvjetima rada, a dijelom i u proizvodnji.

Stoga su aktivnosti u CDSE prvenstveno usmjerene na električnu, optičku i termalnu karakterizaciju detektora, mjerenje odziva detektora u različitim uvjetima i testiranje rada detektora i elektronike u realnim uvjetima rada.

Zaposlenici

  • dr. sc. Tome Antičić, voditelj Centra, viši znanstveni suradnik, 1. krilo soba 114
  • dr. sc. Andrey Starodumov, viši znanstveni suradnik, 2 . krilo soba 128
  • tajništvo: +385 1 456 1138

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.