Prijeđite na glavni sadržaj

Novosti

Novosti o Institutu, istraživanjima i događanjima.

Napredno pretraživanje

PONIŠTI SVE FILTERE
Kategorija
Zavod ili centar
Godina objave
1355 rezultata

Platforma DAP postavlja nova 'pravila igre' u znanstvenom izdavaštvu

28.3.2023.

Novi projektni nizovi Demokratizacija znanstvenog izdavaštva (DAP), kojeg koordinira Centar za informatiku i računarstvo (CIR) Instituta Ruđer Bošković (IRB) usmjereni su na uspostavljanje novog, pouzdanijeg i učinkovitijeg ekosustava za znanstveno izdavaštvo. 

Hrvatska će imati dva člana uprave u projektu gradnje fuzijske elektrane

24.3.2023.

Hrvatska i Španjolska, koje imaju 55-postotni udjel u 707 milijuna eura vrijednom projektu ispitivanja materijala potrebnih za gradnju fuzijske elektrane, projektu IFMIF-DONES, u Granadi su formirale zajednički Upravni odbor, a za predsjednika odbora izabran je dr. sc. Staša Skenžić, načelnik Odjela za međunarodnu suradnju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (MZO).

Predstavljeni alati za prilagodbu metoda kontrole populacije komaraca klimatskim promjenama u Hrvatskoj

22.3.2023.

Komarci su najsmrtonosnije životinje na Zemlji jer, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zaraze koje oni prenose odgovorne su za do 2 milijuna smrti godišnje. Zbog promjene klime, na području Hrvatske bilježi se porast populacija invazivnih, ali i pojedinih autohtonih vrsta. U sklopu projekta CADAPT znanstvenici s Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji sa znanstvenicima s Instituta Ruđer Bošković (IRB) razvili su aplikaciju za optimizaciju kontrole populacije komaraca u Hrvatskoj, koju su predstavili javnosti i medijima na tribini u Zagrebu.

Srednjoškolci istražuju fiziku čestica na 'Ruđeru' rame uz rame sa znanstvenicima CERN-a

21.3.2023.

Zahvaljujući 'Međunarodnom nastavnom danu za male istraživače (International Masterclasses), programu kojeg provodi CERN, Institut Ruđer Bošković (IRB) danas i sutra ugostit će četrdesetak srednjoškolaca koji će kroz zanimljivi program predavanja, radionica i istraživačkih zadatka doživjeti jedan radni dan znanstvenika na CERN-u. U sklopu ovog programa CERN-a svake godine, na jedan dan, više od 13.000 učenika u 60 zemalja posjećuje jedno od oko 225 sveučilišta ili istraživačkih instituta kako bi se upoznali s izazovima fizike čestica.

Multifunkcionalni pametni materijali temeljeni na prirodnim spojevima

17.3.2023.

Znanstvenici Laboratorija za sintezu novih materijala Instituta Ruđer Bošković (IRB) istražujući kompleksne molekulske spojeve vanadija s vinskom kiselinom utvrdili su da ovaj materijal može promijeniti svoj sastav i strukturu kad se promijene uvjeti iz okruženja poput vlažnosti ili temperature pri čemu može vrlo lako otpustiti i apsorbirati molekule vode iz zraka. Kako mijenja strukturu, mijenja i svoja električna svojstva. Ovi rezultati važni su za razvoj novih materijala za primjenu u elektroničkim uređajima i kod razvoja novih tehnologija u područjima poput optike ili elektronike.

Novi antimikrobni biomaterijali u fokusu Zimske škole

14.3.2023.

Dvodnevna zimska škola o novim antimikrobnim biomaterijalima za ortopedsku primjenu pod naslovom:  'Emerging antimicrobial biomaterials for orthopaedic applications', koja je od 23. do 24. veljače u Zagrebu okupila pedeset sudionika iz dvanaest europskih zemalja, polaznicima je predstavila najnovija dostignuća i izazove u području antimikrobnih biomaterijala za ortopedsku primjenu.

Unaprjeđivanje mehanokemijske sinteze kombiniranjem mljevenja s drugim izvorima energije

13.3.2023.

Znanstvenici Laboratorija za održivu i primijenjenu kemiju Instituta Ruđer Bošković (IRB) objavili su pregledni Perspective članak u jednom od najuglednijih časopisa za kemiju Nature Reviews Chemistry, koji pruža kritički osvrt na područje mehanokemije i smjerove u kojem će se područje kretati u budućnosti, a u kojem će kombinacija mehanokemije s drugim izvorima energije, u novim instrumentalnim postavima, dovesti do nove razine kemijske reaktivnosti i voditi ka materijalima nedostižnim konvencionalnim sintetskim načinima.

Što to 'kemija' fitoplankton za zrak?

7.3.2023.

Novo istraživanje koje su provele znanstvenice Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. Sanja Frka Milosavljević i dr. sc. Abra Penezić u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Lyonu ukazalo je na značaj organske tvari koju proizvodi fitoplankton u stvaranju hlapivih organskih spojeva. Ovo istraživanje po prvi puta je dokazalo da je prisutnost biogenog lipidnog materijala fitoplanktonskog podrijetla na granici faza mora i atmosfere dovoljna za stvaranje hlapivih organskih spojeva. Rad je objavljen u uglednom multidisciplinarnom časopisu Chemosphere (IF: 8.943).

Potpisan ugovor za izvedbu građevinskih radova u sklopu projekta O-ZIP

21.2.2023.

Institut Ruđer Bošković (IRB) potpisao je ugovor sa zajednicom ponuditelja Lavčević d.d. i Lavčević inženjering d.o.o. za izvođenje građevinskih radova u okviru strukturnog projekta Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP), financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.