Prijeđite na glavni sadržaj

Novosti

Znanstvenici IRB-a dobitnici Državne nagrade za znanost (2021)

25.11.2022.

Odbor za podjelu Državnih nagrada za znanost, na nedavno održanoj sjednici, donio je odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2021. godinu kojom su ukupno dodijeljene 32 državne nagrade za znanost. Među nagrađenima je i troje ruđerovaca, dr. sc. Marijan Ahel, dr. sc. Ana Sunčana Smith i dr. sc. Tomislav Portada.

Imenuj egzosvijet

23.11.2022.

Ove godine Međunarodna astronomska zajednica (IAU) organizira natjecanje u kojem građani svih zemalja imaju priliku dati prijedloge za imenovanje egzoplanetnih sustava. Natjecanje „Imenuj egzosvijet“ traje do 11.12.2022. Riječ je o sustavima poput našeg Sunčevog sustava koje čine centralna zvijezda i planeti koji oko nje kruže tzv. egzoplaneti, a nalaze se i do nekoliko tisuća svjetlosnih godina od nas.

Hrvatska i Španjolska potpisale su ključan sporazum za fuzijski projekt IFMIF-DONES

22.11.2022.

U nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i Njegovog Veličanstva španjolskog kralja Filipa VI. na Hrvatsko-španjolskom forumu IFMIF-DONES potpisan je Memorandum o razumijevanju između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (RH) i Ministarstva znanosti i inovacija Kraljevine Španjolske.

Poljska Agencija za medicinska istraživanja i IRB jačaju suradnju

11.11.2022.

Povodom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju (MoU) između Instituta Ruđer Bošković (IRB) te poljske Agencija za medicinska istraživanja sa sjedištem u Varšavi predstavnici IRB-a ugostili su delegaciju iz Poljske.

Novi rad o primjeni enzima u biokatalizi istaknut na naslovnici

27.10.2022.

Multidisciplinaran tim predvođen znanstvenicima s Instituta Ruđer Bošković (IRB) istraživao je jedan specifičan bakterijski enzim za koji se do sada smatralo da ima ograničenu industrijsku primjenjivost.

Otvoreni podatkovni centri HR-ZOO-a

24.10.2022.

Podatkovni centri HR-ZOO-a otvoreni su 19. listopada 2002. na Svečanosti održanoj u podatkovnom centru HR-ZOO ZG2 u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj Sveučilišta u Zagrebu.

Smijemo li vjerovati svemu što pročitamo o paucima?

24.10.2022.

Nije tajna da Internet i društveni mediji potiču neobuzdano širenje kako gomile korisnih informacija tako i dezinformacija iz svih područja života.

Održana radionica 'Biophysics of Spindle Assembly'

20.10.2022.

U listopadu se na Institutu Ruđer Bošković održala dvodnevna internacionalna radionica 'Biophysics of Spindle Assembly' na kojoj su predavači bili neki od najvećih stručnjaka u području stanične diobe i njezine uloge u raku.

Snižena koncentracija proteina BDNF uzrokuje kognitivno propadanje oboljelih od PTSP-a

20.10.2022.

Znanstvenici Laboratorija za molekularnu neuropsihijatriju objavili su rezultate studije koja upućuje na značajnu povezanost niže koncentracije moždanog neurotrofnog čimbenika (BDNF-a) s kognitivnom propadanjem u osoba koje boluju od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), Alzheimerove bolesti i blagog spoznajnog poremećaja.

Tonči Tadić odlikovan za doprinos u suradnji Hrvatske i Španjolske

14.10.2022.

Povodom Nacionalnog dana Španjolske, koji se tradicionalno obilježava 12. listopada održano je primanje u zagrebačkom hotelu Westin. Domaćini su bili Nj. E. g. Juan González-Barba, veleposlanik Španjolske u Hrvatskoj, i njegova supruga gđa Elena Neira, a dodijeljena su visoka priznanja pojedincima za zasluge i doprinos u suradnji Hrvatske i Španjolske.

Sportski duh IRB-a

14.10.2022.

U rujnu se na Jarunu održala najveća timska poslovna utrka na kojoj je sudjelovao tim sastavljen od 55 znanstvenika i vatrogasaca te kolegica iz AST službi Instituta Ruđer Bošković (IRB) te njihovih kolega iz Ruđer Medikol Ciklotrona (RMC) i Ruđer Inovacija (RI).

Obećavajući potencijal novog materijala za primjenu u litij-ionskim baterijama

14.10.2022.

Istraživački tim predvođen istraživačima s Instituta Ruđer Bošković (IRB) razvio je novi materijal poboljšanih svojstava za primjenu u litij-ionskim baterijama. Novi materijal razvijen je na bazi silicija, a karakterizira ga porozna struktura koja mu omogućava bolju izmjenu naboja, a unaprijeđena je i vodljivost materijala te kapacitet.

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.