Prijeđite na glavni sadržaj

Novosti

Novosti o Institutu, istraživanjima i događanjima.

Napredno pretraživanje

PONIŠTI SVE FILTERE
Kategorija
Zavod ili centar
Godina objave
1456 rezultata

Projekt DIH Innovamare proglašen "Plavim prvakom" Europske unije

16.5.2024.

Digitalni inovacijski centar (DIH) Innovamare, među čijim je osnivačima i Institut Ruđer Bošković (IRB), proglašen je "Plavim prvakom" na EIB Venture Debt & Advisory Sumitu nedavno održanom u Luxembourgu. Ovo priznanje Europska unija dodjeljuje projektima za izniman doprinos održivom razvoju plave ekonomije u EU, a DIH Innovamare našao se u uglednom društvu od 20 dobitnika iz zemalja diljem EU-a. 

Novo istraživanje ruđerovih znanstvenica donosi novi oblik strukture i organizacije „tamne materije genoma“ kamenica

14.5.2024.

Istražujući DNA kamenica, molekularne biologinje s Instituta Ruđer Bošković (IRB) su, u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Vigu i Sveučilišta Santiago de Compostela, otkrile dosad nepoznatu složenost njihovog genetičkog materijala.

Evolucijski ples vodenih muha za očuvanje voda

10.5.2024.

Iako maleni, kukci imaju golemu važnost za dobrobit našeg planeta. Oni oprašuju biljke, recikliraju hranjive tvari i čine okosnicu mnogih hranidbenih lanaca, bitnih za održavanje bioraznolikosti i zdravlja ekosustava.

Znanstvenicama IRB-a dodijeljena priznanja Nacionalnog programa L'Oréal-UNESCO ''Za žene u znanosti''

8.5.2024.

Znanstvenice Instituta Ruđer Bošković (IRB) Ana Erceg i Valentina Štimac dobitnice su priznanja Nacionalnog programa L'Oréal-UNESCO ''Za žene u znanosti''. U sklopu ovogodišnjeg 18. ciklusa ovog nacionalnog programa ukupno su dodijeljena četiri priznanja.

Hrvatska postavlja temelje za podizanje razine kibernetičke zaštite uz pomoć kvantnih komunikacijskih mreža

8.5.2024.

Projekt Hrvatska kvantna komunikacijska infrastruktura - CroQCI, vrijedan gotovo 10 milijuna eura, čiji je cilj poboljšanje kibernetičke sigurnosti i integracija Hrvatske u globalne inicijative za razvoj kvantnih mreža, danas je predstavljen pred brojnim stručnjacima i partnerima.

IRB dodijelio godišnje nagrade za najbolje znanstvene radove i poseban doprinos u popularizaciji znanosti

26.4.2024.

Institut Ruđer Bošković (IRB) danas je dodijelio godišnje nagrade za najbolje znanstvene radove objavljene od strane zaposlenika Instituta u 2022. godini, kao i posebna priznanja za popularizaciju znanosti.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.