Prijeđite na glavni sadržaj

Novosti

Novosti o Institutu, istraživanjima i događanjima.

Napredno pretraživanje

PONIŠTI SVE FILTERE
Kategorija
Zavod ili centar
Godina objave
1433 rezultata

Inovacijom do boljeg zdravlja: AI4Health.Cro predstavio 28 timova koji će razvijati AI rješenja za problem rane hospitalizacije

27.2.2024.

U svijetu u kojem umjetna inteligencija (AI) i zdravstvo postaju nerazdvojni partneri u pružanju bolje skrbi pacijentima, Europski digitalni inovacijski centar za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) danas je s ponosom predstavio 28 ambicioznih timova koji će sudjelovati u inovacijskom natjecanju.

Izjava Instituta Ruđer Bošković povodom navoda u medijima o nadzoru Vodopravne inspekcije

21.2.2024.

U petak 16. 2. 2024. Vodopravna inspekcija sastavila je Zapisnik o provedenom nadzoru i obavijestila Institut Ruđer Bošković (IRB) o namjeri pokretanja prekršajnog postupka. Institut je 20. 2. 2024. dostavio inspekciji očitovanje na navedeni Zapisnik kojim se podrobno očitovao na sve okolnosti slučaja.

Novi rekord fuzijske energije dovodi u fokus fuzijsku industriju

16.2.2024.

U značajnom postignuću, koje nalikuje zapletima iz filmova znanstvene fantastike, fuzijski znanstvenici u laboratoriju JET sa sjedištem u Velikoj Britaniji napravili su veliki korak u potrazi za čistom, neograničenom energijom. Postavili su novi fuzijski rekord oslobađanjem trajne fuzijske energije od nevjerojatnih 69,26 megdžula. Ovaj rezultat su ostvarili primjenom svega 0.2 miligrama fuzijskog goriva, uz zid fuzijskog reaktora od čistog volframa, bez toksičnog berilija.

Dodijeljene državne nagrade za znanost za 2022. godinu

12.2.2024.

Znanstvenicama IRB-a dr. sc. Rozelindri Čož-Rakovac, dr. sc. Jasminki Popović i dr. sc. Marceli Konjevod dodijeljena je Državna nagrada za znanost na svečanoj sjednici Sabora održanoj u petak.

Poziv nastavnicima fizike: istražite čudesni svijet elementarnih čestica i nuklearne fizike u CERN-u!

26.1.2024.

Znanstvenici s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu, Instituta Ruđer Bošković (IRB), Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF) pozivaju nastavnike fizike da se pridruže Hrvatskom nacionalnom programu za nastavnike u CERN-u.

Nova metoda za praćenja radionuklida

18.1.2024.

Znanstvenici iz Instituta Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s kolegama sa slovenskog Instituta Jožef Štefan (IJS) razvili su novu metodu za analizu radionuklida stroncija-90 i radija-226 uz primjenu napredne tehnologije spektrometrije masa, i to uz pomoć ICP-MS/QQQ instrumenta nabavljenog u sklopu kapitalnog projekta O-ZIP.

Donacija dm-a za nastavak istraživanja raka prostate

12.1.2024.

Kao doprinos borbi protiv raka prostate, tvrtka dm danas je Institutu Ruđer Bošković (IRB) predala donaciju od 12.751,50 eura koja je namijenjena istraživanju raka prostate u Laboratoriju za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a. Ovo je najviši iznos donacije koje je dm dodijelio IRB-u u sklopu kampanje Movember, a koju dm provodi u suradnji sa Satiričkim kazalištem Kerempuh već osam godina.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.