Prijeđite na glavni sadržaj

Antibiotička rezistencija u uređajima za obradu otpadnih voda u Hrvatskoj: naglasak na ß-laktamaze proširenog spektra i karbapenemaze

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Istraživački projekti
Financijer
Hrvatska zaklada za znanost
Datum početka
1.1.2020.
Datum završetka
31.12.2023.
Status
Završen
Iznos financiranja
1238550 HRK
Više informacija

Budući da rezistencija bakterija na antibiotike (AR) predstavlja značajnu prijetnju globalnom zdravlju, jedan od ciljeva Svjetske zdravstvene organizacije je integrirani nadzor AR u svim sektorima, uključujući i okoliš. U gradskim sredinama najvažniji rezervoari AR su postrojenja za obradu otpadnih voda (POV-a). Kroz interdisciplinarni pristup, projekt WasteCare je osmišljen da procjeni ulogu POV-a u širenju bakterija i gena koji ispoljavaju rezistenciju na kritično važne antibiotike u humanoj medicini, cefalosporine III. generacije i karbapeneme. Primijenit ćemo kvantitativni PCR za procjenu prevalencije gena za ß-laktamaze proširenog spektra (ESBL) i karbapenemaze te odabranih patogena kao potencijalnih nositelja tih gena u otpadnim vodama iz različitih POV-a u RH tijekom dvije sezone. Istodobno ćemo procijeniti prevalenciju E. coli i drugih koliformnih bakterija koje proizvode ESBL i karbapenemaze uzgojem na selektivnim podlogama. To će nam omogućiti procjenu lokalnih trendova AR u POV-a i njihovu sposobnost uklanjanja ciljnih gena i bakterija. Ovakav kvantitativni pristup bit će osnova za daljnje epicPCR analize kojima ćemo identificirati bakterije koje posjeduju gene za karbapenemaze u POV-a. To će, u kombinaciji sa izolacijom i fenotipskom te molekularnom karakterizacijom izoliranih enterobakterija, biti ključno za razumijevanje glavnih bakterijskih vrsta odgovornih za širenje AR putem otpadnih voda. U konačnici, prijenos plazmida koji proizvode ESBL i karbapenemaze direktno iz bakterija otpadnih voda u E. coli kao recipijent i njihovo kompletno sekvenciranje, bit će ključno za donošenje zaključaka o mogućoj razmjeni AR od najvećeg kliničkog prioriteta između okolišnih i bolničkih rezervoara. Vjerujemo da će dobivena saznanja imati vitalne implikacije na razvoj učinkovitih strategija upravljanja otpadnim vodama kako bi se smanjilo širenje AR preko okolišnih puteva.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.