Prijeđite na glavni sadržaj
Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Program hrvatskog inovacijskog tehnologijskog razvitka
Financijer
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske
Datum početka
1.11.2007.
Datum završetka
31.10.2009.
Status
Završen
Iznos financiranja
670750 HRK
Više informacija

Detektori izrazito niskih razina svjetlosti (brojači fotona) zasnovani napoluvodičkim lavinskim fotodiodama nalaze sve veću primjenu u kvantnoj kriptografiji, komunikaciji i informatici, kriptogeneratorima slučajnih brojeva, sigurnosnim kamerama, medicinskim dijagnostičkim metodama i znanstvenim molekularnim istraživanjima npr. genetici. Tehnologija poluvodičkih, naročito silicijskih brojača fotona vrlo je aktivno područje istraživanja. Ova vrsta detektora osjetljiva je u širokom spektru valnih duljina svjetlosti i ima vremensku razlučivost, kvantnu korisnost i pojačanje koji značajno nadmašuju značajke tradicionalnih fotomultiplikatora. Robusnost, male dimenziji i mala potrošnje struje, uz mogućnost da se ugrade izravno u silicijski čip, otvaraju mogućnost velikog broja primjena.

Postojeći komercijalni detektori ne odgovaraju potrebama naših znanstvenih i tehnoloških istraživanja, ne samo zbog neoptimalnih značajki, već i vrlo visokih cijena (prosječno 40.000kn). Detektori prikazani u literaturi također ne zadovoljavaju ili su netočno specificirani. Primijetili smo da su i naši kolege s kojima znanstveno surađujemo došli do sličnih zaključaka, te da i sami traže vlastita tehnička rješenja.

Zadatak projekta je razvoj kompaktnog optoelektroničkog modula koji uključuje SPAD detektor i pripadni sklop za gašenje lavine, a koji bi se mogao koristiti kao brojač u dijagnostičkim, analitičkim i kriptografskim metodama baziranim na detekciji izrazito niskih razina svjetlosti. Uz optimalne značajke fotodetekcije, dodatni zahtjevi su mala potrošnja snage, niski troškovi proizvodnje i male fizičke dimenzije detektorskog modula. Krajnji cilj je komercijalizacija razvijene tehnologije.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.