Prijeđite na glavni sadržaj

Odgovor ozime pšenice na biotičke i abiotičke stresove izazvane klimatskim promjenama

Tip projekta
Znanstveno-istraživački projekti
Program
Europski fond za regionalni razvoj
Financijer
Europska komisija
Datum početka
20.12.2019.
Datum završetka
20.12.2022.
Status
Završen
Iznos financiranja
5879204 HRK
Više informacija

Zbog nepovoljnih klimatskih promjena ugrožen je sektor poljoprivrede koji je ključan za razvoj gospodarstva. Produktivnost proizvodnje usjeva relativno je niska, a urodi osnovnih poljoprivrednih kultura ispod su europskih razina. Sve češće suše koje u prosjeku dolaze svakih tri do pet godina, rezultiraju značajnim štetama u proizvodnji pšenice što, ovisno o njihovom intenzitetu i trajanju, može smanjiti urod usjeva za 20-70%. Zbog teških klimatskih uvjeta ili nepovoljnih svojstava tla u nekim dijelovima Hrvatske, poljoprivredni proizvođači smanjili su svoju oljoprivrednu djelatnost ili su je čak u cijelosti napustili. Istovremeno okolišni uvjeti doprinose stvaranju bolesti koje se mogu proširiti i uzrokovati epidemije na usjevima pšenice što rezultira smanjenjem prinosa i kvalitete pšenice. Kad dođe do zaraze zbog kompleksne prirode interakcija domaćin/patogen/okolina, teško ju je nadalje kontrolirati. Bolesti poput Fuzarijske paleži klasa mogu smanjiti urode i do 80%. Nedavna pojavnost žute hrđe na području RH, i šire, dodatni je razlog za zabrinutost. Intelektualno vlasništvo nad domaćim sjemenom ima stratešku važnost za poljoprivredu i prehrambeno-prerađivačku industriju, posebno kroz razvoj novih sorti tolerantnih prema okolišnim stresovima uzrokovanim klimatskim promjenama, čemu je ovaj projekt i usmjeren. Neophodno je za istaknuti da je projekt usklađen sa Strategijom Europa 2020, njenim prioritetom „pametan rast“ i predvodničkom inicijativom „Unija inovacija“ kojoj je cilj usmjeriti fokus politike istraživanja i razvoja te inovacija na izazove s kojima se naše društvo susreće kao što su klimatske promjene. Sve istraživačke aktivnosti kao što su postavljanje pokusa u stakleniku i polju, odabir materijala, mjerenje agronomskih svojstava i karakteristika kvalitete, učinkovitosti fotosinteze, fiziološkog odgovora u pogledu antioksidativnog i hormonskog sustava, ili ekspresiji gena na molekularnoj razini i sl. pratit će istraživački tim kojeg čine stručnjaci voditelja i partnera.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.