Elektroanalitička istraživanja mikrokristala i tragova otopljenih supstanci

Elektroanalitička istraživanja mikrokristala i tragova otopljenih supstanci
Datum početka projekta
02.01.2007.
Datum kraja projekta
31.12.2013.
Status
Završen
Kategorija projekta
Znanstveni projekti Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa
Šifra projekta
098-0982904-2907
Više informacija
http://zprojekti.mzos.hr/public/c-prikaz_det.asp?psid=1-04&offset=20&ID=428

Svrha rada je razvoj elektrokemijskih metoda za analizu krutina i tragova otopljenih elektroaktivnih tvari. Cilj rada je unapređenje elektroanalitičke metodologije i elektrokemijske teorije. Radna je pretpostavka projekta da se usporedbom teorijskih modela sa rezultatima voltametrijskih eksperimenata mogu objasniti mehanizmi elektrodnih reakcija mikrokristala različitih organskih spojeva. Svim reakcijama koje počinju na kontaktu elektrode, tekućeg elektrolita i mikročestice elektroaktivne krutine zajedničko je da su prijenosi elektrona i iona međusobno razdvojeni, ali se energije tih prijenosa ne mogu mjeriti odvojeno. To je razdvajanje, međutim, moguće provesti kod reakcija koje počinju na kontaktu krute elektrode i dviju tekućina koje se međusobno ne miješaju pa će se te reakcije koristiti kao grubi model reakcija na kontaktu elektrode s krutinom i tekućinom. Planirana istraživanja provest će se korištenjem voltametrijskih, amperometrijskih, potenciometrijskih i kronokulometrijskih metoda.

Radit će se na novim, nedestruktivnim metodama detekcije elektroaktivnih komponenti krutih uzoraka i nastaviti rad na analizi ljekovitih spojeva u farmaceutskim pripravcima.

Eksperimentalni rad kombinirat će se s razvojem teorijskih modela elektrodnih reakcija. Proučavat će se neki temeljni elektrokemijski procesi i radit će se na usavršavanju elektroanalitičkih postupaka. Radit će se na novim, nedestruktivnim metodama detekcije elektroaktivnih komponenti krutih uzoraka i nastaviti rad na analizi ljekovitih spojeva u farmaceutskim pripravcima. Eksperimentirat će se s elektroaktivnim krutinama u kojima je difuzija elektrona i iona otežana zbog ograničenog miješanja reducirane i oksidirane faze pa se stvara fazna granica. Nastojat će se utvrditi voltametrijski kriteriji za dijagnozu faznih transformacija izazvanih elektrodnom reakcijom. Mjerit će se slobodna energija i kinetički parametri prijenosa aniona preko granice dviju tekućina koje se ne miješaju. Elektroanalitička istraživanja će biti usmjerena na razvoj metoda za kvantitativno određivanje iona i molekula u subnanomolarnim koncentracijama. Analizirat će se raspodjela mangana u prirodnim vodama i moru i mjerit će se tragovi selena(+4) korištenjem katalitičkog vala vodika u prisutnosti rodija(+3). Istraživat će se elektrokemijska svojstva amfetamina, kokaina i nekih drugih opijata radi razvoja elektroanalitičkih metoda za njihovo određivanje u pripravcima i otpadnim vodama.

Bibliografija projekta

Glavni istraživač / voditelj
Milivoj Lovrić

Milivoj Lovrić, dr.sc.

znanstveni savjetnik +385 1 456 1046

Ostali suradnici

Šebojka Komorsky-Lovrić

Marina Zelić

Dijana Jadreško

Foto galerija LFKT
P2260010
anchialine (43)
Nacionalni park Krka
Nacionalni park Krka (2004)
Otvoreni dani 2005.
Nacionali park Mljet & Kaštela
Luka Rijeka
prethodni sljedeći
2nd Symposium on “Anchialine Ecosystems”
20
Ožu

Završna konferencija projekta #039;Ja raSTEM#039;

Lokacija: Predavaonica III krilo
Datum: 20.03.2019. Vrijeme: 10:00

Ustanova: Institut Ruđer Bošković

20
Ožu

Seminar Zavoda za teorijsku fiziku

Lokacija: Predavaonica I krilo
Datum: 20.03.2019. Vrijeme: 15:15

Predavač: Zoltán Kökényesi
Ustanova: Wigner Research Centre for Physics, Budapest, Hungary

21
Ožu

Seminar Zavoda za fizičku kemiju i Sekcije za teorijsku i računalnu kemiju HKD-a

Lokacija: Predavaonica III krilo
Datum: 21.03.2019. Vrijeme: 14:30

Predavač: dr. Irina Petreska
Ustanova: Ss. Cyril and Methodius University in Skopje

Conformational switching and electron transport in π-conjugated molecules from first principles: phenylene ethynylene oligomers and more

Sva događanja

Ova stranica koristi kolačiće

Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.