Prijeđite na glavni sadržaj

14. Ciklus predavanja Nobel na IRB-u - kemija

Vrijeme
9.11.2023. 14:00
Lokacija
dvorana III.

Znanstveno-popularni ciklus predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada za prirodne znanosti ide dalje. Ovogodišnji 14. ciklus otvara dr. sc. Maja Mičetić, znanstvena savjetnica, voditeljica Laboratorija za tanke filmove, Instituta Ruđer Bošković, s predavanjem povodom Nobelove nagrade za kemiju.

14. Ciklus predavanja Nobel na IRB-u - kemija

Klasična kemija nas uči kako svojstva elementa ovise o tome koliko elektrona ima. Međutim, kada se materija smanji na nano-dimenzije nastaju kvantni fenomeni kojima upravlja veličina materije. Dobitnici Nobelove nagrade za kemiju 2023.

Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus i Aleksey Yekimov uspjeli su proizvesti čestice toliko male da su njihova svojstva određena kvantnim fenomenima.

Čestice, koje se nazivaju kvantne točke, imaju veliku važnost u nanotehnologiji, ali i u svakodnevnom životu.

Ove sićušne čestice imaju jedinstvena svojstva i sada šire svoju svjetlost s televizijskih ekrana i LED lampi, ali njihova jasna svjetlost može i kirurgu osvijetliti tumorsko tkivo.

Životopis

Dr. sc. Maja Mičetić je znanstvena savjetnica, voditeljica Laboratorija za tanke filmove, Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Autorica preko 100 znanstvenih radova, jednog patenta, te preko 30 pozvanih predavanja na međunarodnim znanstvenim skupovima i uglednim znanstvenim institucijama.

Od 2001 godine bavi se materijalima baziranim na nanočesticama i kvantnim točkama. 2018 pronalazi novi tip materijala koji nastaju samo-uređujućim rastom kvantnih točaka u amorfnim-staklenim matricama. Od tada radi na pripravi i razvoju tih materijala što je rezultiralo otkrićem niza vrlo raznolikih efekata koji se javljaju u njima, te raznim tipovima takvih materijala koji su vrlo podobni za uporabu u nanotehnologiji.

Osim istraživanja materijala baziranih na kvantnim točkama, paralelno radi i na razvoju njihovog strukturnog opisa metodom GISAXS (grazing incidence small angle x-ray scattering), koja se pokazala iznimno korisnom i efikasnom za nedestruktivno mjerenje njihove strukture.

Doktorat iz područja poluvodičkih nanočestica obranila je 2008 godine. Od tada vodi niz projekata za istraživanja kvantnih struktura baziranih na Germaniju i njihovoj primjeni. Više godina je bila predsjednica Hrvatsko vakuumskog društva, te član Znanstvenog odjela za nanostrukture i predstavnik Hrvatske u međunarodnoj organizaciji IUVSTA.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.