Prijeđite na glavni sadržaj

14. Ciklus predavanja Nobel na IRB-u - medicina ili fiziologija

Vrijeme
15.11.2023. 14:00
Lokacija
dvorana III.

Katalin Karikó i Drew Weissman, dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju, došli su do otkrića ključnih za razvoj učinkovitih mRNA cjepiva protiv COVID-19 tijekom pandemije koja je započela početkom 2020.

14. Ciklus predavanja Nobel na IRB-u - medicina ili fiziologija

Cijepljenjem se u našem organizmu potiče stvaranje imunološkog odgovora što daje tijelu prednost u borbi protiv bolesti u slučaju kasnijeg izlaganja. Cjepiva koja se temelje na mrtvim ili oslabljenim virusima već su dugo dostupna, kao što su cjepiva protiv dječje paralize, ospica i žute groznice.

Zahvaljujući napretku molekularne biologije posljednjih desetljeća, razvijena su cjepiva koja se temelje na pojedinačnim virusnim komponentama, a ne na cijelim virusima. Dijelovi virusnog genetskog koda, koji obično kodiraju proteine koji se nalaze na površini virusa, koriste se za stvaranje proteina koji stimuliraju stvaranje protutijela koja blokiraju virus. Primjeri su cjepiva protiv virusa hepatitisa B i humanog papiloma virusa. Alternativno, dijelovi virusnog genetskog koda mogu se premjestiti na bezopasni virus nositelj, "vektor". Ova se metoda koristi u cjepivima protiv virusa ebole. Odabrani virusni protein se proizvodi u našim stanicama, stimulirajući imunološki odgovor protiv ciljanog virusa.

Katalin Karikó i Drew Weissman, dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju, došli su do otkrića ključnih za razvoj učinkovitih mRNA cjepiva protiv COVID-19 tijekom pandemije koja je započela početkom 2020. Svojim revolucionarnim otkrićima, koja su iz temelja promijenila naše razumijevanje interakcije mRNA s našim imunološkim sustavom, laureati su pridonijeli do neviđene stope razvoja cjepiva tijekom jedne od najvećih prijetnji ljudskom zdravlju u moderno doba.

Životopis

Dragomira Majhen doktorirala je molekularnu biologiju i biokemiju, a trenutno je zaposlena kao viša znanstvena suradnica na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.

Njezin znanstveni interes usmjeren je na istraživanje temeljnog mehanizma infekcije adenovirusnim vektorima s ciljem prijenosa gena i cijepljenja, kao i razumijevanje veze između unutarstaničnog putovanja adenovirusa i poticanja urođenog imunosnog odgovora.

Do sada je bila glavni istraživač na nekoliko znanstveno istraživačkih projekata, aktivno je uključena u nastavu i popularizaciju znanosti.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.