Prijeđite na glavni sadržaj

Solidarity in culture: Heritage protection under conditions of crisis

Vrijeme
18.3.2021. 12:00
Lokacija
NSK Zagreb

Uzimajući u obzir trenutne globalne prijetnje svjetskoj baštini i hitnu potrebu za razvojem sveobuhvatne strategije njene zaštite, kao i za uspostavljanjem mreže solidarnosti kulturnih institucija, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira  međunarodnu konferenciju: Solidarity in culture: Heritage protection under conditions of crisis, od 18. do 20. ožujka 2021.

Solidarity in culture: Heritage protection under conditions of crisis

Cilj konferencije je istaknuti značaj pažljivo promišljenog, integriranog i inkluzivnog pristupa zaštiti kulturne baštine, pružiti platformu za širu profesionalnu raspravu o različitim aspektima suradnje i u tom kontekstu promicati duh suradnje i solidarnosti između kulturnih institucija.

Očekuje se da će program konferencije okupiti brojne hrvatske i strane stručnjake u području preventivnog i kurativnog očuvanja materijalne kulturne baštine, kao i one specijaliziranih za sigurnost  i civilnu zaštitu. Sudionici konferencije će imati mogućnost predstaviti rezultate istraživanja  i njihova specifična znanja i iskustva u kontekstu očuvanja i upravljanja baštinom u kriznim uvjetima.

Predviđena je i osmišljena kombinacija formalnih i virtualnih prezentacija, radionica, panela, plenarnih sastanaka, te izložbi konzervatorskih projekata kako bi se potaknulo sudjelovanje i suradnja svih učesnika konferencije.

Partneri su Konferencije Hrvatski državni arhiv, Hrvatska grupa Međunarodnoga instituta za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela (IIC), Hrvatski nacionalni komitet Međunarodnoga vijeća muzeja (ICOM), Etnografski muzej, Laboratorij za radijacijsku kemiju i dozimetriju Instituta Ruđer Bošković, Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku te Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, a medijski su pokrovitelji novine Večernji list i časopis Zaštita.

U okviru konferencije LRKD s IRB-a će uz svoje aktivno sudjelovanje na konferenciji organizirati radionicu na kojoj će svjetski renomirani znanstvenici i stručnjaci prenijeti svoja znanja i iskustva dobre prakse primjene ionizirajućeg zračenja za očuvanje i zaštitu kulturne baštine. Sad je već dobro poznato da je ionizirajuće zračenje puno prikladnija alternativa tradicionalnim metodama dezinfekcije predmeta kulturne baštine i arhiviranog materijala, te da se već godinama uspješno primjenjuje u Hrvatskoj kroz živu suradnju znanstvenika LRKD-a i hrvatskih kulturnih institucija, muzeja i knjižnica.

Metoda zračenjem je naročito pogodna i učinkovita za prevenciju degradacije biološki kontaminiranih kulturnih i umjetničkih objekata i djela ugroženih u kriznim uvjetima u kojima bi u kratkom razdoblju trebalo obraditi velik broj predmeta. Važno je podijeliti najnovija svjetska iskustva i napredak novih tehnologija s primjenom zračenja sa suradnicima kao što su konzervatori, restauratori i tehnolozi kako bi se proširila primjena radijacijskih tehnologija, posebno u kriznim uvjetima kada stručnjaci trebaju hitno reagirati i učinkovito zaštititi svoju kulturnu baštinu.

Više informacija o konferenciji može se naći na poveznici Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

U ime Programskog odnosno Organizacijskog odbora:

Branka Mihaljević odnosno Katarina Marušiće

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.