Prijeđite na glavni sadržaj

Završna konferencija projekta Bioprospecting Jadranskog mora

Vrijeme
13.10.2023. 10:30
Lokacija
Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Ul. Hrvatske bratske zajednice 4, 10000, Zagreb.

Institut Ruđer Bošković organizira završnu konferenciju projekta "Bioprospecting Jadranskog mora", koja će se održati u petak, 13. listopada s početkom u 11:00 sati u dvorani Judita u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Ul. Hrvatske bratske zajednice 4, 10000, Zagreb (istočni ulaz u NSK-a; CroAtrium).

Završna konferencija projekta Bioprospecting Jadranskog mora

Projekt BioProCro predstavlja veliki korak naprijed u razumijevanju bogatstva biološkog potencijala Jadranskog mora i njegove primjene u različitim industrijama. Tako su u sklopu projektnih istraživanja dobiveni novi antioksidativni spojevi za primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji i to za poboljšanje kvalitete proizvoda i zdravlja ljudi. Također, dobiveni su spojevi s antitumorskim i protuupalnim svojstvima s potencijalom za razvoj novih lijekova i terapija, razvijeni su sustavi za kultivaciju biomase mikroalgi za sintezu novih bioaktivnih molekula i bioremedijaciju okoliša, a ostvaren je i prijenos znanja u gospodarstvo, što je dovelo do šest patentnih prijava.

Ovo su samo neki od uspješnih rezultata projekta BioProCro koja se od 2017. godine provode pod vodstvom dr. sc. Rozelindre Čož-Rakovac, a koja će uzvanicima predstaviti postignute rezultate i ostvarene suradnje s tvrtkama.

Projekt BioProCro je vrijedan 37 milijuna kuna, a po prvi put je okupio sve hrvatske istraživačke skupine koje istražuju bioaktivne spojeve izolirane iz morskih organizama u hrvatskom dijelu Jadrana. Tako su osim IRB-a, partneri na projektu Prehrambeno - biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu i Prehrambeno- tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku.

Financijska sredstva za projekt dodijeljena su po pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava 'Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti', financirana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Posredničko tijelo prve razine bilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), dok je posredničko tijelo druge razine Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

!VAŽNO: S obzirom da se događanje odvija u NSK-a te da je riječ o štićenom objektu, za potrebe Uprave za posebne poslove sigurnosti pri MUP-u nužno je da Institut Ruđer Bošković kao organizator dostaviti popis svih sudionika s pripadajućim brojem OI ili OIB-a ili datuma rođenja, stoga je akreditacija obvezna. Molimo medije da se akreditiraju OVDJE

!NAPOMENA ZA TV NOVINARE: Prije početka programa koji se održava u NSK-a moguće je uzet izjave i kadrove u laboratoriju na Institutu Ruđer Bošković od 9 do 10h.
Također, u sklopu presskita, uz priopćenje i fotografije, biti će vam dostupan video materijal morskih kadrova snimljenih tijekom ronjenja.

Radni program:

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.