Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstveni četvrtak

Vrijeme
20.11.2014. 18:00
Lokacija
Dvorana III.

Pozivamo Vas na predavanje „MALA ALI POSEBNA: PALAGRUŽA I JADRANSKI MOREPLOVCI TREĆEG TISUĆLJEĆA PRIJE KRISTA“ koje će u okviru ciklusa predavanja ZNANSTVENI ČETVRTAK održati dr. sc. Stašo Forenbaher, Institut za antropologiju Zagreb u četvrtak, 20.11.2014. u 18h u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, Zagreb.

S otočića Palagruže, smještenog u samom središtu Jadrana, potječu neobično bogati arheološki nalazi iz trećeg tisućljeća prije Krista. Među njima se posebno ističe lukostreličarska oprema, bogato ukrašena lončarija i pojedini egzotični predmeti doneseni iz udaljenih krajeva Sredozemlja. Treće tisućljeće bilo je u cijeloj Europi vrijeme najranijih putnika i putovanja, obilježeno znatnom pokretljivošću i pomorskom povezanošću. Tadašnji moreplovci prepoznali su jedinstvenu važnost Palagruže za plovidbu Jadranom. Vrijedni predmeti koje su ostavili za sobom na tom osamljenom i pustom otoku predstavljaju arheološki vidljiv trag tog prepoznavanja.

Dr. sc. Stašo Forenbaher po struci je antropološki arheolog. Visoko obrazovanje stekao je na Sveučilištu u Zagrebu i Southern Methodist University u Dallasu (SAD). Zaposlen je kao znanstveni savjetnik u Institutu za antropologiju u Zagrebu. Bavi se pretpoviješću Sredozemlja, naročito pitanjima vezanim uz prijelaz od lovno-sakupljačke strategije opstanka na proizvodnju hrane koji se u Jadranu odigrao oko 6000. godine prije Krista, te usponom najranijih društvenih elita koji je na spomenutom prostoru obilježio 3. tisućljeće prije Krista. Istraživao je mnoga istočnojadranska špiljska arheološka nalazišta, uključujući Pupićinu peć u Istri, Vaganačku pećinu na Velebitu, Grapčevu spilju i Nakovanu u Dalmaciji, te nalazišta na otvorenom otoka Palagruže. Trenutno istražuje Velu spilju na otoku Korčuli.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.