Prijeđite na glavni sadržaj
Rezultati velike kolaborativne europske studije

Analizom otpadnih voda do podataka o potrošnji ilegalnih droga u Europi

27.5.2014.
Analizom otpadnih voda do podataka o potrošnji ilegalnih droga u Europi

Rezultati dosad najvećeg europskog istraživanja zlouporabe ilegalnih droga na temelju analize komunalnih otpadnih voda objavljeni su danas u uglednom časopisu Addiction. Riječ je o projektu koji je realiziran na inicijativu mreže europskih institucija "The Sewage Analysis Core group Europe (SCORE)" s ciljem uspostavljanja novog pristupa praćenja zlouporabe droga na temelju analize komunalnih otpadnih voda. Uz znanstvenike Instituta Ruđer Bošković u istraživanju je sudjelovala čak 21 europska znanstvena institucija.

Europski centar za kontrolu droga i ovisnosti o drogama (engl. European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction - EMCDDA) zaključke ovog rada uvrstio je u svoje redovito godišnje izvješće, koje je, također, objavljeno danas, izrazivši na taj način potporu razvoju i primjeni ove inovativne metodologije kao komplementarne metode za praćenje i suzbijanje problema ovisnosti.

Glavni cilj istraživanja bio je načiniti procjenu regionalnih razlika i vremenske promjenjivosti potrošnje ilegalnih droga u velikim europskim gradovima. Istraživanje je uključivalo analizu odabranih urinarnih biomarkera kokaina, amfetamina, ectasy-a, metamfetamina i marihuane u neobrađenoj komunalnoj otpadnoj vodi 41 europskog grada, uključujući i Zagreb, a uzorkovanje je provedeno tijekom dvaju sedmodnevnih razdoblja u travnju 2012. i ožujku 2013. godine. Uzorkovanje u travnju 2012. obuhvatilo je 23 grada u 11 zemalja, a uzorkovanje u ožujku 2013. 42 grada u 21 zemlji.

Izdvajamo neke od najvažnijih rezultata s osvrtom na situaciju u Zagrebu:

  • Uočena je izrazita regionalna raznolikost intenziteta potrošnje pojedinih tipova droga;
  • Prosječna stopa potrošnje svih 5 istraživanih droga u Zagrebu niža je od sveukupne prosječne stope potrošnje svih gradova uključenih u istraživanje;
  • Stopa potrošnje kokaina izrazito je viša u zapadnoj, nego u sjevernoj i istočnoj Europi. Potrošnja kokaina u Zagrebu znatno je niža nego u u zapadno-europskim gradovima, ali pokazuje trend porasta u odnosu na 2011. godinu;
  • U pojedinim su gradovima uočene značajne međugodišnje varijacije u potrošnji pojedinih droga, dok ta varijabilnost nije dokazana na razini sveukupne prosječne stope potrošnje svih gradova. U Zagrebu je uočen statistički značajan porast stope potrošnje MDMA-a i marihuane u 2013. u odnosu na 2011. godinu;
  • Potrošnja metamfetamina neravnomjerno je raspoređena, a prednjače gradovi istočne Njemačke, sjeverne Europe, Slovačke i Češke. Potrošnja metamfetamina u tim gradovima višestruko je viša nego u većini ostalih gradova. Potrošnja metamfetemina u Zagrebu za sada je vrlo niska.

Objavljena studija predstavlja značajan korak u daljnjoj afirmaciji analize otpadnih voda kao komplementarnog izvora podataka za proučavanje problema ovisnosti o drogama. Konvencionalne metode koje su do sada upotrebljavane kao podloga za donošenje nacionalne politike o prevenciji droga temelje se na podacima o zapljenama, broju liječenih ovisnika te nacionalnim upitnicima o navikama u potrošnji droga.

Za razliku od podataka dobivenih anketama, koji podliježu subjektivnosti ispitanika, mjerenja u otpadnim vodama predstavljaju objektivna, izravno usporediva kemijska mjerenja. Posebnu prednost novom pristupu daje usuglašena metodologije uzorkovanja, analize i obrade rezultata što omogućava izravnu usporedbu stope potrošnje droga u zemaljama i gradovima različite veličine.

Stoga bi pokretanje redovitog i sustavnog praćenja koncentracija droga u otpadnim vodama na nacionalnoj i europskoj razini imalo izuzetnu važnost za pravodobno uočavanje eventualnih promjena u trendovima zloporabe droga u realnom vremenu. Takav pristup stvorio bi i dodatnu osnovu za donošenje planova prevencije te za praćenje učinkovitosti već postojećih preventivnih ili represivnih mjera vezanih uz ovu problematiku.

Nositelj studije u Hrvatskoj bio je Laboratorij za analitiku i biogeokemiju organskih spojeva Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković (odgovorni istraživač dr. Senka Terzić) koji već nekoliko godina uspješno radi na razvoju i primjeni ove inovativne metodologije za praćenje zloporabe droga.

Prva opsežnija studija realizirana je 2009. godine uz potporu Grada Zagreba, čime je Zagreb postao jedna od referentnih točaka za praćenje trendova u zloporabi droga u Europi. Nekoliko projekata uspješno je realizirano i uz potporu Ureda za suzbijanje zloporabe droga Vlade Republike Hrvatske, a u tijeku su aktivnosti za daljnju popularizaciju ove metodologije kao komplementarnog pristupa u provedbi nacionalne stategije za praćenje zloporabe droga.

Kontakti za dodatne informacije

Senka Terzić, dr.sc.

S

T

Voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom zvanju
Tel:
+385 1 456 0940
Interni broj:
1726
1864

Marijan Ahel, dr.sc.

M

A

Suradnik na projektu
Tel:
+385 1 456 0940
Interni broj:
1726

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.