Prijeđite na glavni sadržaj

Britanski ministar Docherty u posjetu Institutu - potpisan Memorandum o razumijevanju

25.9.2023.
Britanski ministar Docherty u posjetu Institutu - potpisan Memorandum o razumijevanju

dr. sc. David M. Smith, Leo Docherty i NJ. E. Simon Thomas

Institut Ruđer Bošković u četvrtak je posjetio državni ministar Ujedinjenog Kraljevstva za Europu i Sjevernu Ameriku. Ministar Docherty sastao se s ravnateljem IRB-a, dr. Davidom M. Smithom i znanstvenicima uključenim u bilateralne projekte, a tom je prilikom potpisan Memorandum o razumijevanju između Instituta Ruđer Bošković i Britanskog Veleposlanstva u Zagrebu.

Memorandum o razumijevanju su potpisali britanski veleposlanik u Hrvatskoj NJ. E. Simon Thomas i ravnatelj Instituta dr. sc. David M. Smith, u prisustvu ministra Dochertyija te mr. sc. Marka Pavića, predsjednika Upravnog vijeća IRB-a i dr. sc. Ivančice Bogdanović Radović, predsjednice Znanstvenog vijeća IRB-a.

Cilj Memoranduma je jačanje međusobne suradnje između Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i Hrvatske u različitim znanstvenim i tehnološkim područjima. Ovaj sporazum postavlja temelje za bilateralne programe mobilnosti istraživača, olakšava uspostavljanje novih partnerstava i inicijativa između istraživačkih timova i institucija te promiče razmjenu dobre prakse unutar istraživačkih i inovacijskih ekosustava obiju zemalja. Početna prioritetna područja suradnje uključuju biologiju, biomedicinu, znanost o okolišu i moru, umjetnu inteligenciju, kvantnu tehnologiju, fiziku materijala, fiziku akceleratora, mehanokemiju, biomedicinsko oslikavanje i brojna druga područja.

Nakon sastanka i potpisivanja Memoranduma, delegacija je posjetila Laboratorij za interakcije ionskih snopova. Delegaciji su se pridružile znanstvenice IRB-a dr. sc. Jelena Godrijan, dr. sc. Nadica Maltar Strmečki čija je istraživanja poduprlo Britansko Veleposlanstvo u Zagrebu te dr. sc. Rakhi Nandalal Mahbubani, britanska znanstvenica zaposlena na IRB-u u Zavodu za teorijsku fiziku. U laboratoriju su ih dočekali dr. sc. Milko Jakšić i dr. sc. Tonči Tadić te im predstavili aktivnosti laboratorija, posebno istraživanja u području fuzije.

Naime, prije deset godina, u srpnju 2013., samo tjedan dana nakon što je Hrvatska postala članicom Europske unije, službeno je potpisan Sporazum o suradnji između Culham Centre for Fusion Energy (CCFE) i IRB-a. Ovim sporazumom Hrvatska fuzijska istraživačka jedinica (Croatian Fusion Association - CRU) pridružila Britanskom fuzijskom udruženju (UK Fusion Association) kao vanjska istraživačka jedinica, što je čast koja nije pripala nijednoj drugoj državi prije ili poslije toga.

Ovaj sporazum bio je od posebne važnosti za uključivanje hrvatskih znanstvenika u istraživanje razvoja i primjene termonuklearne fuzije koje provode zemlje članice Europske unije i Europska zajednica za atomsku energiju (Euratom) te izgradnji ITER-a, najnaprednijeg eksperimentalnog fuzijskog reaktora u svijetu s ciljem dobivanja jeftinijeg, čišćeg, sigurnijeg i praktički neiscrpnog izvora energije.

Loading the player ...

Iako je Sporazum o suradnji prvobitno trajao samo šest mjeseci, suradnja između Hrvatske i UK-a u području nuklearne fuzije nastavila se. U travnju 2014. godine organiziran je zajednički radni seminar "HR-UK Fusion in Dubrovnik" održan na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku. Tijekom razdoblja od 2014. do 2018. godine provedene su brojne bilateralne znanstvene razmjene i posjete. Britanski istraživači iz CCFE/UKAEA i Odjela za materijale Sveučilišta u Oxfordu i dalje koriste ionski izvor za He snopove, te sustav za ozračivanje fuzijskih materijala s dva snopa iona (DiFU)  za svoje eksperimente.

Osim toga, istraživači iz IRB-a i UKAEA-a zajedno su proveli opsežna istraživanja čestica prašine koje potječu iz fuzijskog reaktora JET. Ovi rezultati, objavljeni između 2015. i 2019. godine, znatno su poboljšali dizajn i provedbu eksperimenata na fuzijskom reaktoru JET-u, što je kulminiralo nevjerojatnim oslobađanjem 59 MJ fuzijske energije na JET-u 2021. godine.

Također, IRB je bio jedan od rijetkih partnera UKAEA-a koji je aktivno sudjelovao u razvoju programa istraživanja fuzije pod nazivom 'Enhancements to MAST Upgrade to Address the EUROfusion Plasma Exhaust Strategy' na UK Mega-Amperes Spherical Tokamak Upgrade (MAST-U) u razdoblju od 2016. do 2020. godine.

Ministar Docherty je, prilikom posjete Laboratoriju za interakcije ionskih snopova, istaknuo: "Danas sam u Zagrebu u impresivnom Institutu Ruđer Bošković, gdje sam se sastao s britanskim i hrvatskim istraživačima i imao priliku vidjeti kako kombiniraju svoj talent i iskustvo u provođenje znanstvenih projekata koji će unaprijediti naše živote, učiniti ih sigurnijima i pametnijima. To uključuje napredna istraživanja u području fizike čestica, i to uz pomoć akceleratora poput ovog iza mene. Suradnja britanskih i europskih znanstvenika i istraživača zahvaljujući danas potpisanom Memorandumu nastavlja se unutar programa Obzor Europa i Copernicus.''

''Potpisivanje Memoranduma predstavljaju važan korak u jačanju suradnje između Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva u području znanosti i tehnologije te otvaraju vrata za buduće inovativne projekte i istraživanja'', zaključio je ravnatelj IRB-a dr. Smith, uz zahvalu ministru Dochertyju i veleposlaniku Thomasu.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.