Prijeđite na glavni sadržaj
Putem EU fondova do inovacija potrebnih industriji

"Budućnost IRB-a izgleda europski"

16.12.2014.
"Budućnost IRB-a izgleda europski"

Uspješne priče kako povući značajna sredstva iz europske riznice danas su na Institutu Ruđer Bošković okupile potpredsjednika Vlade i ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prof. dr. sc. Branka Grčića, ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa, zamjenika ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Roka Andričevića te voditelje uspješno realiziranih projekata.

U sklopu godišnjeg informativnog događanja Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. (OPRK) u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) tvrtka Tim kabel i Institut Ruđer Bošković (IRB) predstavili su uspješno realizirane projekte vrijednosti skoro 800.000  eura. Događanje je završilo panel diskusijom gdje su korisnici provedenih projekata te oni koji su netom potpisali ugovore uz predstavnike ministarstava raspravljali o iskustvima provedbe projekata financiranih sredstvima OPRK-a.

Tijekom panel rasprave na Institutu Ruđer Bošković svi su se poduzetnici žalili na preveliku birokratizaciju. S druge strane, da se upornost nagrađuje čulo se od Tome Antičića, ravnatelja Instituta, koji je dosad privukao rekordnih 11 milijuna eura. U planu im je, i to relativno kratkoročnom, privući još najmanje deset milijuna eura, rekao je Antičić.

Jačanje tehnoloških procesa

Prije središnjeg događanja u 'plavoj' dvorani IRB-a predstavnici Vlade RH medija te ostali sudionici događanja posjetili su tvrtku Tim Kabel iz Sesveta koja se danas predstavlja kao vodeći regionalni distributer i veletrgovac kabela i vodiča. Tvrtka stalno jača i razvija svoju djelatnost na domaćem i inozemnom tržištu te je s tim ciljem u okviru projekta 'Kompetitivna mala i srednja poduzeća u građevinskom sektoru' osigurala dio financijskih sredstava potrebnih za povećanje konkurentnosti i unaprjeđenje tehnološkog procesa. Ukupna vrijednost ovog projekta je 299.501,03 eura, od čega EU u financiranju sudjelovala s 57%.

Pozitivna iskustva u provedbi projekta danas je iznio komercijalnog direktora i voditelj projekta Nino Malinarić te direktor Ivan Topčić.

Prijenos znanja iz temeljnih istraživanja u medicinsku praksu

Jedna od uspješnih priča EU fondova svakako je uspostavljanje sofisticirane znanstvene infrastrukture Laboratorija za translacijsku medicinu i primijenjenu genomiku na IRB-u, inače prvu takve vrste u Hrvatskoj i regiji zapadnog Balkana, a koju su danas u sklopu događanja obišli ministri Grčić i Maras.

Riječ je o projektu 'Uspostava istraživačke infrastrukture u području translacijske medicine i primijenjene genomike' – IRB TransMed vrijednom 491.485,24 eura koji je financiran u sklopu pretpristupnog programa IPA komponenta III C u okviru Operativnog programa za regionalnu konkurentnost Fonda za ulaganje u znanost i inovacije.

IRB

IRB potvrđuje da ima potrebne ljudske kapacitete, znanje i tehnologiju kako bi uspješno konkurirao na EU projektima kao i potrebno iskustvo što ga čini nezaobilaznim strateškim partnerom Vlade RH u povlačenju sredstava iz EU riznice.

Zahvaljujući sofisticiranoj opremi koja je nabavljena u sklopu projekta, a čija je vrijednost 270.000  eura znanstvenici su u mogućnosti doći do ključnih podataka o uzrocima različitih bolesti te tako pomoći liječnicima. Ova napredna tehnologijska platforma, koja je sastavljena od nekoliko instrumenata, ključna je za proizvodnju posebno dizajniranih mikročipova koji će ubrzati dijagnostiku bolesti, ali i omogućiti razvoj drugih sofisticiranih testova koji se temelje na tehnologiji 'Point-of-Care' testiranja (POCT), a koji će biti korisni u kliničkoj praksi te za unaprjeđenje brzih i preciznih dijagnostičkih postupaka.

Komercijalizacija istraživanja

''Poboljšanjem infrastrukturnih kapaciteta te daljnjim razvojem specijalnih površina staklenih predmetnica stvorili smo preduvjete za uspješnu komercijalizaciju rezultata. Tako smo postigli i načelne dogovore s pojedinim tvrtkama iz Austrije, Njemačke i Ujedinjenog kraljevstva, a tvrtka 'Avacta Life Sciences' izrazila je interes za testiranjem prototipova staklenih predmetnica, što je predviđeno početkom 2015. godine.'' – zaključio je voditelj projekta dr. sc. Oliver Vugrek, predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu.

Pozitivan trend rasta suradnje znanosti i gospodarstva

"Ne mogu zamisliti bolje mjesto za odvijanje ovakvog događanja do li našeg 'Ruđera'. Naime, upravo je Institut Ruđer Bošković vodeći po povlačenju sredstava iz Europske unije. Do sada je u sklopu Fonda za ulaganje u znanost i inovacije IRB ugovorio sredstva u iznosu od preko milijun i pol eura, dok je u sklopu Sedmog okvirnog programa EU od 2007. godine Institut iz europske riznice povukao više od 11 milijuna eura kroz 33 ostvarena projekta. Posebno je važno istaknuti da je u 2013. godini ugovoreno čak 49 milijuna kuna iz EU projekata, što će se prihodovati kroz duži vremenski period, stoga budućnost IRB izgleda zadovoljavajuće europski.'' – istaknuo je u pozdravnom govoru ravnatelji IRB-a dr. sc. Tome Antičić.

Antičić je također istaknuo kako u 2013. godini upravo zahvaljujući međunarodnim projektima i suradnjama IRB bilježi rast prihoda od izvanproračunskog financiranja u odnosu na razdoblje unazad nekoliko godina. Osim toga bilježimo i pozitivan trend suradnje s gospodarstvom pa je tako samo u 2013. godini ugovorena vrijednost komercijalnih projekata iznosila preko 11,4 milijuna kuna, dok su do sada u 2014. godini ugovorena 34 komercijalna projekta ugovorne vrijednosti preko 6,3 milijuna kuna.

Putem EU fondova do inovacija korisnih za industriju

Tu priča s projektima s IRB-a ne prestaje. Štoviše, znanstvenici IRB-a aktivni su na četiri projekta koja su ušla u prioritetne liste RH od kojeg je samo kapitalni projekt IRB-a - 'Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu' (O-ZIP) vrijedan 50 milijuna eura, a inovacijski projekt IRB-a 'Međusektorski centar kompetencije za napredne (KET) tehnologije Zagreb' (CeKKET) koji je uvršten u Nacrt smjernica za uspostavu centara kompetencije pri MINGO-u u okviru centara pametne specijalizacije vrijedan je 9 milijuna eura.

Projekti

Znanstvenici IRB-a aktivni su na četiri projekta koja su ušla u prioritetne liste RH.

Također, priznanje za izvrsnost IRB-u nedavno je stiglo iz MZOS-a. Naime, od ukupno sedam centara izvrsnosti, Institutu Ruđer Bošković (IRB) zajedno s Institutom za fiziku (IF) odobren je Centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore – CEMS.

''Sve to svjedoči o ogromnom kapitalu i potencijalu u znanju i tehnologijama smještenim u ovom multidisciplinarnom znanstvenom inkubatoru.''– istaknuo je Antičić i zaključio:

''Vrijeme nije na našoj strani, kriteriji su strogi, a konkurencija je jaka. Hrvatski stručnjaci moraju požuriti kako bi Europskoj komisiji dostavili zrele i vrlo konkurentne projekte na vrijeme. Prethodno iskustvo potvrđuje da Europska unija odobrava financiranje samo najboljim projektima koje vode najbolji istraživači u Europi, a Institut Ruđer Bošković potvrđuje da ima potrebne ljudske kapacitete, znanje i tehnologiju kako bi uspješno konkurirao na EU projektima kao i potrebno iskustvo što ga čini nezaobilaznim strateškim partnerom Vlade RH u povlačenju sredstava iz EU riznice.''

Loading the player ...

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.