Prijeđite na glavni sadržaj

CIR izložio 4D imaging sustav na ARCA-i

12.10.2012.
CIR izložio 4D imaging sustav na ARCA-i

U sklopu 10. Međunarodne izložbe inovacija ARCA koji se od 10. - 13. listopada 2012. godine održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Zagreb pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, Centar za informatiku i računarstvo IRB-a predstavlja inovativnu 4D termografsku kameru ''Šišmiš'' koja će svoju primjenu naći u medicinskoj dijagnostici.

''Šišmiš“ je multidimenzionalna i multispektralna kamera koja stvara 3D model s temperaturnim oplošjem, a razvijena je u sklopu projekta "4D termografski sustav za neinvazivnu dijagnostiku - 4D TG" Programa provjere inovativnog koncepta (PoC).

Inovacija kod 4D termografskog sustava je u stvaranju sustava 3D termalne slike koja sadrži podatke o obliku i energetskom stanju (temperaturi) površine odnosno, u slučaju medicinske dijagnostike, ljudskog tijela. Prednost ovakvog sustava je u tome što upravo ovakvim prirodnijim i sveobuhvatnijim prikazom termografskih slika omogućuje jednostavnije uočavanje i lociranje patogenih promjena na tijelu pacijenta, uvidom u cirkulaciju, kondiciju i druge dijagnostički važne indikacije. Njegova važnost je upravo u takvoj jeftinijoj i primjerenijoj dijagnostici prvenstveno u zdravstvu.

Za inovaciju 4D temografski sustav (4DTS) Centar za informatiku i računarstvo pod vodstvom prof. dr. sc. Karolja Skale nagrađeni su VIDI e-novation nagradom Zlatno Teslino jaje 2010. godine, prilikom čega je uz inovativnost istaknut i značaj projekta kao uspješnog primjera suradnje znanstvene institucije i poslovnog svijeta.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.