Prijeđite na glavni sadržaj

FER i Ruđer zajedničkim projektima do EU sredstava za razvoj konkurentnih proizvoda

18.5.2015.
FER i Ruđer zajedničkim projektima do EU sredstava za razvoj konkurentnih proizvoda

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković (IRB) potpisali su pismo namjere o suradnji na zajedničkim istraživačkim projektima s posebnim naglaskom na strukturnim strateškim projektima FER-a i IRB-a vrijednim skoro 100 milijuna eura. Pismo namjere danas su na FER-u potpisali ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić i dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić.

Riječ je o suradnji s naglaskom na dva strateška projekta: O-ZIP-u, strukturnom projektu IRB-a, koji se od prosinca 2014. godine nalazi na listi prioriteta Europske unije ulaskom u Operativni program za razdoblje 2014. - 2020., te strateškom projektu FER-a i Sveučilišta u Zagrebu ''Inovacijski centar'' (IC) koji se nalazi na indikativnoj listi MZOS-a.

Inovacijski centar FER-a, vrijedan je oko 44 milijuna eura, a zamišljen je kao visokotehnološka potpora hrvatskoj industriji. Primarni cilj ovog projekta je razvoj tehnologija i prototipova zasnovanih na primijenjenim znanstvenim istraživanjima na područjima od strateškog značaja za gospodarski i društveni razvoj: od informacijsko-komunikacijske tehnologije, energetike, robotike, transportnih sustava, biomedicinskog inženjerstva do tehnologije naprednih komponenata.

"Naš je cilj razvijati tehnologije do faze inkubacije i komercijalizacije, a onda ih prenijeti u proizvodni sektor u obliku certificiranih prototipova ili inovativnih procesa." - objašnjava prof. Grgić, dekan FER-a i zaključuje: "nerijetko se događa da mladi doktorandi s FER-a i Sveučilišta dođu do izvrsnih znanstvenih rezultate koje onda pospreme u ladice, a ovakav centar bi im omogućio da te rezultate pretvore u inovacijska rješenja koja bi imala značajnu korist za gospodarstvo."

Stožerni strukturni projekt IRB-a "Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu" (O-ZIP) vrijedan je 55 milijuna eura i primarni cilj mu je stvaranje multidisciplinarnih inkubatora za prijenos znanstvenih i tehnoloških rješenja u konkretne proizvode i usluge u industriji i to u području biologije i medicinske znanosti, napredne tehnologije i materijala, istraživanja mora i ekologije te informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Dvije institucije već su se potvrdile kao ključne u povlačenju sredstava iz Europske unije. Tako je do sada FER povukao oko 16 milijuna eura kroz različite programe EU. Samo u prethodnoj 2014. godini FER je prijavio čak 30 projekata u okviru programa Horizon 2020, od kojih su tri pred potpisivanjem, a rezultate evaluacije ostalih projekata očekuju do kraja 2015. godine.

"IRB je već u 2015. godini višestruko premašio svoj plan u dobivanju Horizon 2020 projekata s već šest potpisanih i još dva koja uskoro potpisujemo, s financijskim iznosom od oko 6 milijuna eura. IRB se realno nada Horizon 2020 projektima vrijednim još nekoliko milijuna eura do kraja godine." – ističe ravnatelj Ruđera dr. sc. Antičić.

Pored toga, od početka implementacije FP7 programa (od 2007. godine) znanstvenici IRB-a sudjelovali su u 33 projekata ukupne ugovorene vrijednosti preko 11 milijuna eura. Ukupna vrijednost svih strukturnih projekata IRB-a je oko 80 milijuna eura. Snagu IRB-a dodatno potvrđuju i dva prestižna projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC), vrijedna preko 3,5 milijuna eura, a koliko su prestižni ovi projekti potvrđuje i činjenica da čak u svjetskim razmjerima - pregovaračka pozicija institucije znatno jača ako ima projekt ERC-a.

Jačanjem suradnje FER-a i IRB-a na strateškim strukturnim projektima dodatno će se povećati priljev sredstva iz europskih fondova u razvoju inovativnih i konkurentnih proizvoda i usluga, prijeko potrebnih hrvatskome gospodarstvu.

Na temelju ove suradnje stručni znanstveni timovi definirat će i realizirati konkretne projekte na temelju sinergijskih potencijala navedenih strateških projekata kako bi se izbjegla preklapanja u projektima i kako bi se optimalno iskoristile vlastite mogućnosti i resursi te nacionalni i europski izvori sredstava za istraživanje i razvoj inovacija.

Uz ravnatelja IRB-a dr. Antičića i dekana FER-a prof. Grgića, potpisivanju su nazočili dr. Tomislav Šmuc, pomoćnik ravnatelja IRB-a za međunarodnu suradnju i projekte, dr. Neven Soić, pomoćnik ravnatelja IRB-a za znanost i obrazovanje te predstavnici FER-a: prof. Mario Vražić, prodekan za organizaciju i poslovanje, prof. Gordan Gledec, prodekan za znanost te prof. Nedjeljko Perić, zamjenik predsjednika Savjeta Fakulteta.

U uspješnim zapadnim zemljama znanost je jako blisko povezana s gospodarstvom. Kod nas, nažalost, to nije slučaj, za što postoje brojni razlozi. Tu je dakako loše stanje gospodarstva, jer teško je plasirati znanje u ekonomiju s jako malom komponentom visokotehnološkog usmjerenja. Međutim, veći problem je da znanstveni instituti i sveučilišta nisu prilagođeni obaviti takva istraživanja i razvoj koja su industriji neophodna. Upravo strateški strukturni projekti kao što su O-ZIP i Inovacijski centar to mijenjaju - zaključili su danas čelnici ovih dviju institucija.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.