Prijeđite na glavni sadržaj

Hrvatske tvrtke imaju potencijala za sudjelovanje na izgradnji fuzijskog reaktora budućnosti

26.11.2013.
Hrvatske tvrtke imaju potencijala za sudjelovanje na izgradnji fuzijskog reaktora budućnosti

Danas je na Institutu Ruđer Bošković završio Marketinški seminar o natječajima za poslove izgradnje i opremanja najvećega projekta današnjice - 13 milijardi eura vrijednoga projekta Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER) koji je okupio predstavnike Agencije F4Ei tridesetak hrvatskih tvrtki te znanstvenike iz Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice (CRU).

Seminar je otvorio ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić istaknuvši da IRB ima infrastrukturne i istraživačke potencijale u području čestične i nuklearne fizike, odnosno veliki potencijal u suradnji na ITER projektu. Naglasio je kako su kvaliteta i kompetentnost IRB-a u tom području višestruko potvrđeni na međunarodnoj razini kroz brojne europske projekte, a među ostalim kroz suradnju s CERN-om.

Dr. sc. Tonči Tadić, fizičar u Zavodu za eksperimentalnu fiziku IRB-a te koordinator Hrvatske istraživačke jedinice (CRU), predstavio je CRU kao jedinicu zaduženu za koordinaciju sudjelovanja Hrvatske u fuzijskom programu Europske unije EURATOM-u i gradnji ITER-a. Dr. Tadić naglasio je kako licencu za sudjelovanje u projektu ITER ima preko tisuću europskih tvrtki, ali nažalost niti jedna iz Hrvatske. Kako bi se to promijenilo, jedan od ciljeva CRU-a je, kroz niz planiranih aktivnosti, informirati i povezati domaće tvrtke radi formiranja interesnih skupina i zajedničkog nastupa prema europskim natječajima za izgradnju i opremanje ITER-a.

„Okupljamo šest znanstvenih institucija u našoj zemlji s 40-tak znanstvenika, a sjedište nam je na 'Ruđeru'. Za sada sam ja koordinator i za tvrtke, no očekujem da će, u dogovoru s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), to preuzeti netko iz gospodarskog sektora“ - ističe dr. Tadić.

Jesus Izquierdo, iz Odjela za konfiguraciju i integraciju ITER-a, predstavio je projekt izgradnje ITER-a te njegove ciljeve - dobivanje jeftinijeg, čišćeg, sigurnijeg i praktički neiscrpnog izvora energije kroz korištenje fuzijske energije na industrijskoj skali oponašanjem prirodnih procesa koji se događaju na Suncu. Smješten je na jugu Francuske u Cadaracheu, blizu Marseillesa.

'Fusion Roadmap' EU-a predviđa dovršetak ITER-a do 2022. godine uz postizanje samo-goruće fuzijske plazme do 2027. godine, dok bi prva fuzijska elektrana DEMO snage 2,5 gigawata trebala biti dovršena do 2035. godine. To je bitno skraćenje rokova za realizaciju fuzijske elektrane u odnosu na dosadašnje procjene, a temelji se na novim znanstvenim spoznajama istraživačkih skupina u zemljama članicama EU-a.

ITER

Ulaskom Republike Hrvatske u EUROATOM, hrvatske tvrtke imaju mogućnost sudjelovati u izgradnji i opremanju 13 milijardi eura vrijednog Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora ITER – zajedničkog projekta Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Rusije, Indije, Japana i Koreje.

Victor Saez Lopez-Barrantes, iz Odjela ugovora i nabave ITER-a, predstavio je tvrtkama proces prijava na natječaj za poslove izgradnje i naglasio kako su tenderi otvoreni za sve tvrtke iz EU. Obzirom da izgradnja ITER-a zahtjeva kompleksne građevne dijelove ili materijale, sve tvrtke moraju zadovoljiti vrlo visoke kriterije kvalitete i baratati visokom tehnologijom.

Na pitanje vjeruje li da i u hrvatskoj ima takvih tvrtki odgovorio je da je uvjeren da ima i da je upravo cilj ovog seminara potaknuti naše tvrtke da se povežu i natječu za poslove u sklopu ITER-a. Istaknuo je kako imaju već uspješnu suradnju s 'mali poduzetnicima' te kao primjer naveo tvrtku iz okolice Barcelone koja broji tek 20 zaposlenih, a uspješno konkurira na natječajima.

U sklopu posebnog dijela seminara 'Meet the Buyer' domaći gospodarstvenici iz različitih područja, od energetike i transporta preko telekomunikacija do građevine i metalnih konstrukcija, imali su priliku individualno prezentirati svoje poslovanje i potencijale predstavnicima Agencije F4E i to po principu desetominutnih konzultacija jedan na jedan. Posebni sastanci su održani za tehnički aspekt prijava na natječaje, a posebno za administrativnu proceduru.

Pred hrvatskim gospodarstvenicima sad predstoje mjeseci posla oko uključivanja u sve aspekte suradnje s ITER-om, izbor nacionalnog povjerenika za industriju, umrežavanje u Fuzijski industrijski forum (FIF) te umrežavanje i povezivanje u sklopu specijaliziranih sajmova fuzijske tehnologije – SOFT.

„Prvi korak u velikom poslu koji nas čeka jest svakako umrežavanje tvrtki koje su iskazale interes za prijave na natječaj i koje su danas sudjelovale na seminaru uz pomoć Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske istraživačke jedinice“ – zaključio je dr. Tadić.

Sredstva koja je Europska unija osigurala za gradnju ITER-a, odnosno oko 6.5 milijardi eura, mogu biti potrošena isključivo na poslove dodijeljene tvrtkama iz EU kroz natječaje koje raspisuje Agencija fuzija za energiju (Fusion for Energy - F4E). Ostvarivanje i 1 ‰ posla na ITER-u ima znatnu financijsku dobit, dok referenca koja proizlazi iz pozicioniranja na listu dobavljača stvara prepoznatljivost hrvatskih tvrtki na konkurentnom europskom i svjetskom tržištu, uz priliku da pokažu svoj rad na svjetskoj pozornici.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.