Prijeđite na glavni sadržaj

Hrvatske tvrtke zainteresirane za gradnju ITER-a

3.2.2014.
Hrvatske tvrtke zainteresirane za gradnju ITER-a

U suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), znanstvenici okupljeni u Hrvatskoj fuzijskoj istraživačkoj jedinici (CRU) održali su sastanak s domaćim tvrtkama zainteresiranim za sudjelovanje u gradnji prvog termonuklearnog fuzijskog reaktora ITER, vrijednog 13 milijardi eura.

U poslove vezane uz gradnju samog uređaja i izradu specijalizirane opreme, odnosno potrebnih studija Europska unija planira uložiti oko 6,5 milijardi eura, a natječaje i raspodjelu sredstava koordinirat će europska agencija Fusion 4 Energy (F4E).

Na sastanku održanom u HUP-u predstavnici dvadesetak hrvatskih tvrtki upoznati su s dosadašnjim projektnim natječajima i metodama prijave za europsku agenciju Fusion 4 Energy (F4E) s ciljem zajedničke i koordinirane prijave za sudjelovanje u gradnji ITER-a.

Informacije vezane uz projekt ITER i načine mogućeg zajedničkog sudjelovanja prezentirali su povjerenica F4E za hrvatsku fuzijsku industriju Maja Pokrovac (HUP), povjerenik F4E za hrvatsku znanstvenu zajednicu dr. Stjepko Fazinić (IRB), član Upravnog odbora F4E i koordinator CRU-a dr. Tonči Tadić, ravnatelj IRB-a dr. Tome Antičić te Milan Kordić iz tvrtke MKP.

Nakon uvodnih riječi zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića, ravnatelj IRB-a dr. Tome Antičić upoznao je okupljene s mogućnostima suradnje IRB-a s hrvatskim tvrtkama u sklopu znanstveno-istraživačkih programa EU, a dr. Stjepko Fazinić prikazao je konkretne mogućnosti suradnje znanstvenog i poslovnog sektora na projektu Particle Detectors koji je dobar primjer za stvaranje poslovno-znanstvenih konzorcija.

Ulaskom na listu dobavljača tvrtka stiče važne reference za buduće projekte te se pozicionira na europskom i globalnom tržištu.

Pregled natječaja za tvrtke koje je agencija F4E objavila u 2013. te njihovo znanstveno značenje predstavio je dr. Tonči Tadić, a način registracije hrvatskih tvrtki u registar F4E predstavio je Milan Kordić.

„Prijavljivanje hrvatskih tvrtki agenciji F4E već je značajna referenca u EU, a dobivanje posla na ITER-u tvrtku praktički čini prepoznatljivom na tržištima svih drugih zemalja sudionica (SAD, Kina, Rusija, Japan, Koreja, Indija). Ujedno je to i referenca za sudjelovanje u izgradnji prve fuzijske elektrane DEMO. ITER nije fikcija te ima jasne rokove realizacije. EU je u ITER spremna uložiti čak 6,5 milijardi eura na poslove gradnje tvrtkama iz EU i za dio tog kolača se želimo izboriti“ – izjavio je dr. sc. Tonči Tadić.

Osim domaćih tvrtki, među kojima su bili i predstavnici Končara, Elke, Alfa tima, Fleksivoda, BBR Adrie, MIV-a, DIV-a i MKP-a, na sastanku su sudjelovali i ravnatelji i dekani znanstvenih ustanova uključenih u CRU.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.