Prijeđite na glavni sadržaj
Želite li pokrenuti gospodarstvo? Neka IRB postane Vaš partner!

IRB na Velesajmu predstavio ključne projekte za suradnju s industrijom

11.9.2014.
IRB na Velesajmu predstavio ključne projekte za suradnju s industrijom

Na Zagrebačkom velesajmu od 17. do 20. rujna pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Ministarstva poduzetništva, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova održao Zagreb Bussines Summit pod nazivom 'Gradovi i regije - generatori razvoja' na kojem se predstavio i Institut Ruđer Bošković.

U sklopu ovog poslovnog summita IRB je tako predstavio, između ostalog, kapitalne strukturne projekte ključne za suradnju s industrijom - 'Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu' (O-ZIP) te inovacijski projekt IRB-a 'Međusektorski centar kompetencije za napredne (KET) tehnologije Zagreb' (CeKKET) koji je uvršten u Nacrt smjernica za uspostavu centara kompetencije pri MINGO-u u okviru centara pametne specijalizacije.

Cilj je ovih projekata odgovoriti na izazove u svim sektorima kroz osnivanje stručno istraživačke multidisciplinarne platforme, unapređenje industrijske konkurentnosti i inovacija kroz objedinjavanje resursa i stručnih znanja, poticanjem suradnje između poslovnih subjekata, državnih tijela, istraživačkih institucija i sveučilišta.

Na Ruđerovom promotivnom štandu predstavnici IRB-a zainteresirane investitore informirali su o ekspertizama i uslugama koje IRB može ponuditi industriji te prilikama za partnerstva s ciljem zajedničkih prijava na EU projekte. Posebno zadovoljstvo predstavnicima IRB-a bio je posjet predsjednika Josipovića koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo činjenicom da je IRB u 2013. godini čak za sedam puta povećao izvanproračunska sredstva ostvarena iz projekata u odnosu na prosjek u posljednjih nekoliko godina.

Predstavnici IRB-a  istaknuli su zadovoljstvo posjećenošću Ruđerovog promotivnog štanda, ali i ostvarenim kontaktima.

'Želite li pokrenuti gospodarstvo? Neka IRB postane Vaš partner!'

Drugog dana događanja, ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić održao je u Poslovnom salonu izlaganje na temu: 'Želite li pokrenuti gospodarstvo? Neka IRB postane Vaš partner!' U svojoj prezentaciji ravnatelj je posebno istaknuo vodeće mjesto IRB-a u povlačenju EU sredstva, kao i pozitivan trend rasta suradnje 'Ruđera' s gospodarstvom.

Snaga je istraživačkih institucija upravo u onoj ranoj fazi inovacije i dokazivanju koncepta. U ovoj ranoj fazi znanstvenici imaju potrebna znanja, ekspertize i opremu uraditi ona istraživanja koja tvrtke ne mogu realno napraviti.

Naime, iako osnovan primarno kako institut za fundamentalna istraživanja, posljednjih godina znanstvenici IRB-a intenzivno rade na jačanju suradnje s gospodarstvom. Tako u posljednjih nekoliko godina broj istraživačkih partnerstva između industrije i IRB-a ima pozitivan trend rasta. Ovaj trend velikim dijelom uvjetovan je i sudjelovanjem znanstvenika IRB-a na europskim projektima koji potiču suradnju s malim i srednjim poduzetnicima.

Tako su od početka implementacije FP7 programa 2007. godine znanstvenici IRB-a sudjelovali u 33 projekta ukupne ugovorene vrijednosti preko 11 milijuna eura. Uzmemo li u obzir činjenicu da je Hrvatska ukupno do sada ostvarila nešto više od 250 projekta, Institut Ruđer Bošković zauzima zavidno vodeće mjesto u Hrvatskoj.

Strukturni projekti kao nova prilika za partnerstvo s industrijom

Tijekom izlaganja ravnatelj je ocijenio da se najveća prilika za suradnju IRB-a s industrijom otvara kroz strukturne fondove EU. Znanstvenici IRB-a aktivni su na četiri projekta koja su ušla u prioritetne liste RH. Međutim, da bi mogli iskoristiti sredstva iz fondova potrebno je stvoriti poticajni kontekst koji podrazumijeva donošenje jasnih strategija nositelja politika kao što je, primjerice, inovacijska strategija.

Prilikom otvaranja skupa predsjednik RH Ivo Josipović naglasio je da su upravo gradovi ti koji imaju priliku povući ozbiljna sredstva iz fondova Europske unije. Do 2020. godine Hrvatska može povući sredstava u visini jednog godišnjeg državnog proračuna i to je velik kapacitet, smatra Josipović. No da bi se to moglo, predsjednik drži kako treba znati što se želi, djelovati organizirano i umreženo i stvarati povoljne regulatorne uvjete.

U svakom slučaju, nadovezujući se na rečeno, ravnatelj je istaknuo kako da bi ostala konkurentna u globalnom gospodarstvu naša industrija treba znanost. 'Tu je računica jednostavna - industrija dobiva potrebna istraživanja, znanstvenici sredstva, a društvo dobiva nove proizvode i tehnologije. To je balans u kojem svatko dobiva.' - zaključio je dr. Antičić.

Zagreb Business Summit je  prvo međunarodno događaju ovakvog tipa u Hrvatskoj i regiji. Organizacijom ovog događanje Grad Zagreb se želi pozicionirati na kartu utjecajnih europskih metropola u kojima se raspravljaju relevantne poslovne teme suvremenog svijeta. Misija Zagreb Business Summita 'Gradovi i regije - generatori razvoja' je umrežavanje donositelja odluka na gradskoj, državnoj i europskoj razini, u cilju stvaranja poticajne investicijske klime i propulzivnog investicijskog rasta i razvoja.

Sudionici događanja su hrvatski gradovi, a događanje je okupilo brojne ugledne poduzetnike, razvojne agencije, znanstvene i stručne institucije, banke i financijske institucije, domaće i strane konzultantske kuće, međunarodne asocijacije i ostale privrednike.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.