Prijeđite na glavni sadržaj

IRB-ovi znanstvenici dobili gotovo 2.5 milijuna kuna iz UKF projekta

28.7.2010.
IRB-ovi znanstvenici dobili gotovo 2.5 milijuna kuna iz UKF projekta

U vrlo jakoj konkureciji od 36 prijavljenih projekata na program "Znanstvene suradnje" Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja" (UKF) IRB-ovi znanstvenici su dobili tri od ukupno devet financiranih projekata ukupne vrijednosti od gotovo 2,5 milijuna kuna. U izboru projekata sudjelovalo je više od 120, većinom inozemnih, eksperata za pojedina područja. Projekti bi trebali pokrenuti vrhunska znanstvena i tehnološka istraživanja u hrvatskim znanstvenim institucijama te kroz suradnju s dijasporom pridonijeti prijenosu znanja i ostvarivanju znanstvenih rezultata u RH.

Dobitnici UKF-ovog natječaja s IRB-a:

Voditelji projekta: dr. sc. Irena Ciglenečki-Jurić iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša i dr. sc. Nikola Batina sa Sveučilišta u Mexicu, Nanoparticles in aqueous enviroment: electrochemical, nanogravimetric, STM and AFM studies, bit će financirani u iznosu od 798,900 kuna. S obzirom na sve veću proizvodnju i primjenu nanočestica i nanomaterijala projekt će se baviti razvojem nove metode za praćenje nanočestica u prirodnim ekosustavima, kao i potencijalnim rizikom koji proizvedene i prirodne nanočestice mogu imati na njega.

Dr. sc. Mirjana Maksić iz Zavoda za organsku kemiju i biokemiju i dr. sc. Tomislav Friščić sa Sveučilišta u Cambridgeu, voditelji projekta: Mechanochemistry for the clean and efficient metal-catalysed synthesis of pharmaceutical targets and the study of their molecular recognition bit će financirani u iznosu od 819.914,43 kune. U okviru predloženog projekta razvit će se katalitička i ekološki prihvatljiva metoda priprave novih derivata gvanidina koji imaju široku primjenu u farmaceutskoj industriji.

Dr. sc. Davor Gracin iz Zavoda za fiziku materijala i prof. dr. Davor Balzar sa Sveučilišta u Denveru, voditelji projekta: Nano – structural materials fot thin film solar cells bit će financiran s 736.000,00 kuna. Svrha projekta je ispitati mogućnost poboljšanja efikasnosti tankoslojnih solarnih ćelija baziranih na siliciju koristeći nanokristalnu i amorfnu formu za aktivne i pasivne elemente ćelije.

Sredstva su namijenjena poticanju znanstvenika i stručnjaka hrvatskog porijekla u inozemstvu na povratak u Hrvatsku i povezivanje s domaćim znanstvenicima, kao i poticanje hrvatskih institucija, R&D tvrtki i znanstvenika da koriste potencijale hrvatske znanstvene i stručne dijaspore.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.