Prijeđite na glavni sadržaj
Kako nam morski organizmi mogu pomoći u pronalasku novih lijekova?

Ljetna škola u Rovinj dovodi vodeće europske morske biologe

10.9.2014.
Ljetna škola u Rovinj dovodi vodeće europske morske biologe

U sklopu projekata Europske unije (EU) BlueGenics i CoreShell vrijednih  7 mil. eura, Centar za istraživanje mora (CIM) u Rovinju Instituta Ruđer Bošković (IRB)  organizira ljetnu školu koja će od 16. do 22. rujna 2014. godine u zgradi CIM-a (Giordana Paliage 5) i Multimedijalnom centru (Trg brodogradilišta 5) okupiti europske medicinske stručnjake, morske biologe i nanobiotehnologe. 

Na radionici će stručnjaci predstaviti rezultate istraživanja iskoristivosti morskih živih sustava i organizama za razvoj i izradu korisnih proizvoda, njihov potencijal za razvoj lijekova i terapija za liječenje suvremenih bolesti, te druge tehnološke primjene. Naime, morski organizmi, posebno spužve i njima pridruženi mikroorganizmi, neiscrpan su izvor novih bioaktivnih spojeva koji se mogu koristiti u biomedicinskim istraživanjima i liječenju različitih oboljenja poput raka, osteoporoze, virusnih oboljenja, malarije i upala.

Nanomaterijali su, također, od ogromnog značaja za mnoge primjene u nanotehnologiji i nanomedicini. Međutim, tek je nedavno, zahvaljujući konzorciju znanstvenika projekta CoreShell, postalo moguće razviti novu generaciju funkcionalnih nanočestica i to primjenom jedinstvenih proteina iz morskih organizama. Ove nanočestice će se koristiti osim u farmacijji i za uklanjanje teških metala iz kontaminiranih vodenih otopina (odnosno za sanaciju zagađenja) te razvoj inovativnih strategija protiv onečišćavanja okoliša.

CoreShell projekt pokrenut je 2011. godine u sklopu Sedmog okvirnog programa EU-a u suradnji između Sveučilišnog medicinskog centra Johannes Gutenberg u Mainzu (Njemačka) i Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu i Rovinju.

Nastavno na ovu uspješnu suradnju, 2012. godine EU pokreće projekt BlueGenics vrijedan 6 milijuna eura koji okuplja 16 vodećih istraživačkih institucija i tvrtki iz Kine, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Islanda, Italije, Portugala, Švedske i Velike Britanije.

Cilj ovog projekta je istražiti bioaktivne spojeve i razviti njihovu održivu proizvodnju iz morskih organizama koji žive u uobičajenim, ali i u ekstremnim uvjetima morskog okoliša. Takvi novi bioaktivni spojevi mogli bi se iskoristiti za proizvodnju novih lijekova za prevenciju i liječenje širokog spektra bolesti.

Program ljetne škole obuhvaća predavanja, prezentacije rezultata, posebne konzultacije u sklopu odabranih tema, nakon kojih će uslijediti eksperimentalna demonstracija istraživanja i daljnji rad u manjim grupama.

KONTAKT ZA MEDIJE U ROVINJU:
Dr. sc. Maria Blažina
gsm. +385 98 255 221
tel. +385 52 804 726
mblazina@irb.hr

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.