Prijeđite na glavni sadržaj

Na 'Ruđeru' radi čak šezdeset posto znanstvenica i istraživačica

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović tijekom svoje posjete IRB-u izrazila je posebno zadovoljstvo uspjehom IRB-a u privlačenju uglednih znanstvenika, posebno znanstvenica povratnica, kao i činjenicom da je udio žena u ukupnom broju zaposlenih znanstvenika i istraživačica na IRB-u čak 60 posto.
8.3.2017.
Na 'Ruđeru' radi čak šezdeset posto znanstvenica i istraživačica

Svojom veličinom, znanstvenom produktivnošću, međunarodnom prepoznatljivošću u istraživanju te kvaliteti znanstvenog kadra i istraživačke opreme Institut Ruđer Bošković (IRB) najveći je znanstveno-istraživački institut u Republici Hrvatskoj. Ovu stožernu znanstvenu ustanovu povodom Međunarodnog dana žena danas je posjetila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te se susrela s uspješnim znanstvenicama i voditeljicama prestižnih projekata Europskog istraživačkog vijeća (ERC) vrijednima preko 3,5 milijuna eura. 

S kapacitetom od šest posto znanstvenika od ukupnog broja svih znanstvenika u RH, Institut Ruđer Bošković, osim što je vodeći po broju publiciranih radova u prestižnim svjetskim časopisima kao i povlačenju sredstava iz Europskih fondova, a zahvaljujući kojima se na IRB-u nalazi i oprema vrijedna preko 100 milijuna kuna, najveća vrijednost IRB-a je upravo ljudski potencijal.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je posebno zadovoljstvo uspjehom IRB-a u privlačenju uglednih znanstvenika, posebno znanstvenica povratnica dr. sc. Ive Tolić, dr. sc Ane Sunčane Smith te dr. sc. Silve Katušić Hećimović čije je laboratorije danas imala priliku posjetiti. Ovom prilikom predsjednica im se zahvalila na promicanju izvrsnosti u znanosti kao i uloge uspješnih žena znanstvenica te iskoristila priliku kako bi svim znanstvenicima i svim ženama čestitala Međunarodni dan žena.

Naime, na 'Ruđeru' je zaposleno ukupno 518 znanstvenika i istraživača, a udio žena u ukupnom broju zaposlenih znanstvenika i istraživača na IRB-u je čak 60 posto.

S obzirom da je prema podacima UNESCO Instituta za statistiku udio žena u znanosti na razini Europske unije 33 posto, a na razini RH 48 posto, ova stožerna znanstvena Institucija premašuje hrvatski, ali i europski prosjek po broju zaposlenih znanstvenica i istraživačica.

Osim toga, od pet prestižnih projekata Europskog istraživačkog vijeća (ERC) koji su dodijeljeni hrvatskim znanstvenicima, čak tri projekta vode žene od kojih su dvije znanstvenice na IRB-u.

Riječ je o dr. sc. Ivi Tolić i dr. sc. Ani Sunčani Smith, uglednim znanstvenicama s bogatom međunarodnom karijerom, koje su se zahvaljujući ovim prestižnim europskim projektima vrijednima preko 3,5 milijuna eura vratile u Hrvatsku te na IRB-u uspostavile istraživačke grupe, zaposlile izvrstan tim mladih ljudi i nabavile vrijednu istraživački opremu kako bi mogle pomicati granice u svojim istraživanjima koja bi u budućnosti mogla pridonijeti razvoju novih lijekova i terapija.

Na 'Ruđeru' je zaposleno ukupno 518 znanstvenika i istraživača, a udio žena u ukupnom broju zaposlenih znanstvenika i istraživača na IRB-u je čak 60 posto.

Na jednom takvom skupom instrumentu, laserskom pretražnom mikroskopu vrijednom preko 3 milijuna kuna, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je danas imala priliku uz bok znanstvenicama izvesti eksperiment cijepanja stanica. ''Predsjednica je uspješno obilježila laserom molekule u živoj ljudskoj stanici koja se dijelila pred našim očima'' – potvrdila je dr. Tolić, voditeljica ERC projekta.

Tijekom svoje posjete predsjednica je obišla i Laboratorij za istraživanje neurodegenerativnih bolesti kojeg vodi dr. sc. Silva Katušić Hećimović. Znanstvenici u ovom laboratoriju uspješno provode istraživanja neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimera, a s ciljem otkrivanja temeljnih mehanizama koji uzrokuju ove bolesti kako bi stečena znanja primijenili za razvoj novih oblika dijagnosticiranja, liječenja i prevencije ovih bolesti.

Predsjednica je imala priliku i vidjeti akceleratorski sustav IRB-a, najveće istraživačko postrojenje u RH, smješteno u Zavodu za eksperimentalnu fiziku kojeg vodi akademik Milko Jakšić. Riječ je o kompleksu akceleratora ionskih snopova koji se sastoji od dva akceleratora i devet pokusnih postaja, a znanstvenici koji rade na ovoj skupoj opremi uključeni su u jedan od najvećih projekata današnjice čije je cilj dobivanje čiste fuzijske energije – projektu EUROfusion.

Razgledavanju laboratorija i druženju sa znanstvenicima prethodio je sastanak u Uredu ravnatelja, gdje se predsjednica sastala s ravnateljem dr. sc. Tomom Antičićem i delegacijom IRB-a u sastavu: prof. Boris Labar, predsjednik Upravnog vijeća, dr.sc. Miroslav Plohl, predsjednik Znanstvenog vijeća, dr. sc. Ivanka Jerić, pomoćnica ravnatelja za strukturne fondove, dr. sc. Stjepko Fazinić, pomoćnik ravnatelja za međunarodnu suradnju i projekte te dr. sc. Neven Soić, pomoćnik ravnatelja za znanost i obrazovanje.

Prilikom uvodnog sastanaka ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić upoznao je predsjednicu sa temeljitim reformama koje je IRB uspješno provodi posljednjih nekoliko godina s ciljem da unutar 10 do 20 godina bude među top 150 svjetskih znanstvenih institucija te da se nametne kao regionalni vođa u glavnim djelatnostima IRB-a. Tome će uvelike pridonijeti i kapitalni strukturni projekt IRB-a O-ZIP, vrijedan preko 55 milijuna eura, a koji se temelji na jačem povezivanju znanosti i gospodarstva kroz jačanje najkonkurentnijih istraživanja na IRB-u.

Predsjednica je pohvalila ovakve napore i nastojanja IRB-a u jačanju izvrsnosti te poručila kako se nada da će hrvatska vlada i resorna ministarstva znati iskoristiti potencijal i znanje znanstvenika na IRB-u kao i strategiju rada i razvoja te pametnog restrukturiranja, te im pružiti neophodnu podršku na putu da Institut u sljedeći dvadesetak godina uistinu postane jedna od vodećih međunarodnih znanstvenih institucija.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.