Prijeđite na glavni sadržaj
U Lužnici se okupljaju ugledni svjetski stručnjaci u području spektroskopije

Nastavak uspješnog projekta vrijednog 55 tisuća eura

29.4.2014.
Nastavak uspješnog projekta vrijednog 55 tisuća eura

U sklopu programa povezivanja istraživačkih grupa kojeg provodi Zaklada Alexander von Humboldt, Institut Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s njemačkim Max Planck Institutom organizira radionicu na temu istraživanja dinamike meke materije naprednim spektroskopijskim tehnikama. Radionica će se održati od 5. do 9. svibnja 2014. godine u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici, Lužnički odvojak 3, Zaprešić. Tijekom četiri dana radionice u Lužnici će se okupiti domaći i međunarodni vrhunski stručnjaci u području elektronske paramagnetske rezonancije (EPR). Posebno je zadovoljstvo i čast organizatora da će radionicu otvoriti Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj NJ. E. Hans Peter Annen.

Glavna tema radionice obuhvaća segment fizike meke kondenzirane materije, a fokusirana je na relaksacijske i difuzijske procese u mekim materijalima poput biomaterijala, pothlađenih tekućina, stakala, polimernih nanokompozita i sl.

Međunarodni stručnjaci predstavit će najnovije trendove i istraživanja u području elektronske paramagnetske rezonancije (EPR), spektroskopske metode kojom se mogu proučavati tvari neoivsno o njihovom agregatnom stanju. Ta metoda koristi se za različita bazična istraživanja od proučavanja biosustava (određivanje slobodnih radikala u oksidacijskom stresu, 3-dimenzionalne strukture membranskih proteina, radijacijske doze zračenja nakon npr. akcidenta itd.) do fizike kondenzirane materije (razvoj kvantih računala).

Pored plenarnih predavanja radionica će omogućiti znanstvenim novacima i studentima da predstave svoj istraživački rad te razmjene iskustva sa svjetskim stručnjacima.

Radionica u Lužnici predstavlja nastavak projekta 'The study of soft condensed matter by EPR: dynamics in glassy and crystalline matrices' kojeg od 2011. godine zajednički provode znanstvenici IRB-a (prof. dr. sc. Marina Ilakovac Kveder) i njemačkog Max-Planck Institut für Chemische Energiekonversion (prof. dr. sc. Wolfgang Lubitz). Cilj je ovog zajedničkog projekta bio istražiti dinamiku spina elektrona u staklastom stanju na niskim temperaturama (<20 K), tematike koja otvara prozor u novu fiziku za koju još uvijek ne postoji jedinstveni teorijski opis, a korištenjem magnetskih polja koja nisu dostupna u Hrvatskoj.

Ovaj projekt omogućio je znanstvenicima IRB-a rad na suvremenoj istraživačkoj opremi čija je vrijednost oko 1,5 milijuna eura.

„Ovaj projekt omogućio je znanstvenicima Instituta Ruđer Bošković pristup i korištenje najmodernije EPR spektroskopije visokog magnetskog polja (do 240 GHz) u njemačkom laboratoriju, kao i nadogradnju EPR kapitalne opreme IRB-a sredstvima Zaklade Alexander von Humboldt. Na ovaj način našim je znanstvenicima omogućen rad na suvremenoj istraživačkoj opremi čija je vrijednost oko 1,5 milijuna eura.

Uz pomoć EPR spektroskopije naši znanstvenici istražuju razliku između dinamike u staklastom i kristalnom stanju i time pridonose razvoju novih formalizama u opisu i razumijevanju procesa poput preživljavanja organizama u ekstremnim uvjetima budući da je za vodene medvjediće u stanju anhidrobioze ključno stanje stakla šečera trehaloze i pomicanje staklišta trehaloze u ovisnosti o koncentraciji vode.“ – zaključila je prof. dr. sc. Marina Ilakovac Kveder, voditeljica Laboratorija za magnetske rezonancije i organizatorica konferencije.

Zaklada Alexander von Humboldt do sada je donirala Laboratoriju za magnetske rezonancije IRB-a kapitalnu opremu u vrijednosti većoj od 130.000 Eura.

Ovo je samo jedna od činjenica koje potvrđuju da je Zaklada Alexander von Humboldt jedinstvena u svijetu znanosti po svojoj misiji napretka znanosti, učenja i međunarodnoj suradnji budući da svoje stipendiste prati i podupire kontinuirano tijekom njihove znanstvene karijere, ali istovremeno također pridonosi materijalnoj izgradnji infrastrukture u kojoj znanstvenik djeluje.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.