Prijeđite na glavni sadržaj
Ciklus znanstveno-popularnih predavanja povodom dodjele Nobela za 2014.

'Nobel' na IRB-u

24.10.2014.
'Nobel' na IRB-u

IRB već petu godinu za redom, organizira ciklus popularno-znanstvenih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada iz prirodnih znanosti. Ciklus 'Nobela na Ruđeru' donosi zanimljive teme od svjetlosne mikroskopije, mozgovnog navigacijskog sustava do hladnih izvora svjetla. Prvo predavanje u ciklusu pod naslovom 'Nobelova nagrada za renesansu svjetlosne mikroskopije' održat će prof. dr. sc. Igor Weber u utorak 28.10.2014. s početkom u 15 sati u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković, Bijenička 54.

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za kemiju podijelili su američki znanstvenici Eric Betzig i William M. Moerner, te njemački znanstvenik Stefan W. Hell za razvoj superrezolucijske fluorescencijske mikroskopije, metode koja ima znatno poboljšanu moć razlučivanja u odnosu na klasičnu svjetlosnu mikroskopiju.

Naime, dugo je vremena vladalo mišljenje da optički mikroskopi nikada neće moći razlučiti detalje u uzorku koji su sitniji od polovice valne duljine korištene svjetlosti. Ovogodišnji laureati ingeniozno su zaobišli ovu prepreku koristeći posebna svojstva fluorescentnih molekula. Veličina struktura koje se pomoću svjetlosti mogu razlučiti u biološkim uzorcima time je spuštena desetak puta, iz područja 200-300 nanometara na 20-50 nanometara. Njihova prijelomna otkrića otvorila su tako svjetlosnoj mikroskopiji pristup istraživanjima biologije na nanoskali čime je omogućeno praćenje pojedinačnih molekula i molekulskih kompleksa u živim stanicama.

Nobelova nagrada dodijeljena je za otkriće dva separatna principa superrezolucijske fluorescencijske mikroskopije. Na prvom počiva metoda STED (stimulated emission depletion) mikroskopije koju je razvio Stefan Hell 2000. godine. STED mikroskopija koristi dvije laserske zrake različitih oblika: dok jedna pobuđuje fluorescentne molekule da svijetle, druga ograničava tu fluorescenciju na volumen nanometarskih dimenzija.

O predavaču

Prof. dr. sc. Igor Weber je predstojnik Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a, naslovni izvanredni profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te predsjednik Hrvatskog mikroskopijskog društva.

Eric Betzig i William Moerner, radeći neovisno jedan od drugoga, postavili su 2006. godine temelje drugoj metodi, mikroskopiji pojedinačnih molekula (single-molecule microscopy). Metoda počiva na mogućnosti brzog 'paljenja i gašenja' pojedinačnih fluorescentnih molekula. Precizno određivanje položaja malog broja aktivnih molekula ponavlja se sve dok se ne dobije mapa položaja velikog broja molekula u određenoj strukturi s nanometarskom točnošću.

Ove i srodne metode, poznate i pod skupnim nazivom nanoskopije, koriste se danas širom svijeta u istraživanju molekulske osnove životno važnih procesa.

Organiziranjem ovog ciklusa predavanja IRB želi širu javnost upoznati sa znanstvenim otkrićima za koja su dodijeljene Nagrade te ih zainteresirati za znanstvena istraživanja na kojima rade hrvatski znanstvenici. Nobelova nagrada predstavlja jedno od najznačajnijih svjetskih priznanja pojedincima ili organizacijama za postignuća u različitim područjima ljudskog djelovanja. IRB desetljećima razvija sve glavne pravce prirodnih znanosti i njeguje akademski duh te je stoga pravo mjesto na kojem se ova otkrića trebaju na pristupačan način predstaviti javnosti.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.