Prijeđite na glavni sadržaj

OZIP-u odobrena financijska pomoć kroz Drugi projekt tehnologijskog razvoja

18.12.2013.

Odlukom ministra znanosti obrazovanja i sporta, stožernom projektu IRB-a 'Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu' (O-ZIP), vrijednom 60 milijuna eura, osigurana je financijska pomoć za pripremu projektne dokumentacije kroz Drugi projekt tehnologijskog razvoja (STP II). Sredstva će se koristi za pripremu konačne dokumentacije, izradu studije izvedivosti te analize koristi i troškova s ciljem finalizacije projektnog prijedloga i njegove konačne evaluacije u Bruxellesu.

U listopadu 2011. godine Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta (MZOS) raspisalo je javni poziv za dostavu projektnih prijedloga čija bi se provedba financirala iz Europskog fonda za regionalni razvoj 2014. - 2020. (ERDF), u sklopu Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2014. – 2020.

Od 2011. godine do danas su provedena četiri roka za dostavu projektnih prijedloga, a nakon drugog poziva, u prosincu 2012. Godine, Ruđerov projekt uvršten je na indikativnu listu infrastrukturnih projekata. Do danas je MZOS prihvatio ukupno 13 prijava za svoju indikativnu listu infrastrukturnih projekata.

Kako bi projekti iz znanstvene infrastrukture bili spremni za implementaciju kroz Fond, MZOS je za dio projekta sa zalihe infrastrukturnih projekata osigurao pomoć za pripremu projekte dokumentacije kroz STP II u ukupnom iznosu od 4,6 milijuna eura. Svi projekti s indikativne liste prošli su evaluaciju znanstvene vrijednosti projekta za Republiku Hrvatsku od strane Ocjenjivačkog odbora kojeg je imenovao MZOS odlukom ministra od 10. srpnja 2013.

Finalizacija O-ZIP projekta za Bruxelles

Sredstva će se u sklopu O-ZIP-a iskoristi za raspis i provedbu urbanističko-arhitektonskog natječaja temeljem kojeg bi dobili kvalitetno idejno rješenje prostornog programa za nove zgrade u sklopu kompleksa IRB-a, zatim za izradu koncepta prostornog razvoja i razmještaja znanstveno istraživačkih sadržaja unutar cjelokupnog kompleksa IRB-a radi maksimalne optimizacije kako postojećih tako i planiranih resursa, konzultantske usluge za izradu studije izvedivosti te analize koristi i troškova i ostale aktivnosti.

„Sljedeći korak uključuje raspisivanje natječaja za pojedine faze projekta u suradnji s MZOS-om te angažman konzultanata. Institut je proveo sve potrebne pripreme i spreman je raspis urbanističko-arhitektonskog natječaja krajem siječnja 2014. godine. Ideja je da do kraja 2014. godine imamo gotovu studiju izvedivosti te analizu koristi i troškova kako bi mogli finalizirati cjeloviti projektni prijedlog koji se onda šalje u Bruxelles na evaluaciju.“ – objašnjava dr. sc. Ivanka Jerić.

Fokus na 'pametnoj' specijalizaciji i snažnijoj interakciji s gospodarstvom

Primarni cilj O-ZIP-a je poboljšanje dijelova IRB-a s najvećim komercijalnim potencijalom i dokazanom izvrsnošću u pribavljanju europskih i primijenjenih projekata. Fokus projekta će biti u sinergiji sa strategijom 'pametne specijalizacije', odnosno na takozvane 'Key Enabling Technolgies' (KET) u kojima je IRB ili najbolji ili među najboljim u Hrvatskoj i široj regiji, a to su: biotehnologija: crvena i plava, napredni materijali i proizvodne tehnologije: detektori i senzori, optoelektronika, radijacijske tehnolgije, ICT : eScience, fotonika, zdravlje: dijagnostičke i terapijske metode.

Ovim fokusom će i IRB i Hrvatska biti bolje usklađeni s prioritetima EU, kao što su pametan razvoj, održiv razvoj i uključujući razvoj. Također, iznimno će se povećati naš potencijal za aktivno sudjelovanje u Horizon 2020 programima.

Ključna komponenta O-ZIP-a će biti i snažnija interakcija s hrvatskim i europskim gospodarstvom. O-ZIP će navedene ciljeve ostvariti pažljivim ulaganjem u cijelu IRB infrastrukturu i kapitalnu opremu, te brojnim promjenama u načinu rada IRB-a kroz novi statut i nove pravilnike koji dati naglasak na izvrsnost, maksimalnu otvorenost kako postojećih tako budućih instrumenata, na važnost komercijalizacije, te na fleksibilnost i mobilnost znanstvenika.

OZIP

Ovom odlukom IRB je dobio vrijedan instrument pomoći za kvalitetnu pripremu projekta za konačnu evaluaciju u Bruxellesu.

„Dugoročni cilj O-ZIP-a je, uz omogućavanje da IRB postane EU centar za izvrsnost, i stvaranje podloge u Hrvatskoj za značajno jačanje gospodarstva temeljenog na inovativnosti i tehnologiji. Upravo je IRB svojom izvrsnošću, veličinom i multidisciplinarnošću idealna institucija za ovakav dalekosežni iskorak.“ – pojašnjava ravnatelj IRB-a dr. Tome Antičić.

Važno je naglasiti da je O-ZIP projekt strukturiran tako da nema preklapanja u opremi i u fokusu s drugim strukturnih projekatima na kojima IRB sudjeluje, kao što je C2AMN projekt u suradnji sa Zagrebačkim sveučilištem i Institutom za fiziku ili HR-ZOO koji vodi SRCE.

„Uz izuzetno pozitivno mišljenje koje je projektni prijedlog, točnije, studija pred-izvodljivosti dobila od stručnjaka JASPERS-a, posebno u dokumentu koji se odnosi na opravdanost ulaganja, usklađenost s 'Key enabling technologies' (KET), ljudske resurse, znanstvenu izvrsnost te doprinos razvoju gospodarstva RH, ovom odlukom IRB je dobio vrijedan instrument pomoći za kvalitetnu pripremu projekta za konačnu evaluaciju u Bruxellesu“ – zaključio je u priopćenju ravnatelj Antičić.

Uz projekt Instituta Ruđer Bošković OZIP, pozitivno su ocijenjena još tri projektna prijedloga kojima će biti dodijeljena pomoć za pripremu dokumentacije: 'Centar kompetencije u translacijskoj medicini Srebrnjak' (Dječja bolnica Srebrnjak), 'Centar za napredne laserske tehnike' (Institut za fiziku) te 'Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak HR-ZOO' (Sveučilišni računski centar - SRCE Sveučilišta u Zagrebu).

OZIP-u odobrena financijska pomoć kroz Drugi projekt tehnologijskog razvoja

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.