Prijeđite na glavni sadržaj

Obilježavamo 130 godina Centra za istraživanje mora u Rovinju

Svoju obljetnicu CIM će obilježiti brojnim aktivnostima i događanjima od 8. 11. do 3. 12. 2021. u Rovinju.
2.11.2021.
Obilježavamo 130 godina Centra za istraživanje mora u Rovinju

Centar za istraživanje mora (CIM) Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Rovinju ove godine obilježava 130 godina od svojeg osnutka. Tijekom trinaest desetljeća kontinuiranog istraživanja obalnog dijela mora, CIM je danas stasao u prepoznatljiv interdisciplinarni centar, a zahvaljujući istraživanjima koja se provode u CIM-u preko jednog stoljeća, danas posjedujemo najopsežniju znanstvenu dokumentaciju o stanju mora na europskoj razini. Svoju obljetnicu CIM će obilježiti brojnim aktivnostima i događanjima od 8. 11. do 3. 12. 2021. 

Program započinje otvorenjem izložbe ''130. godišnjice postojanja Centra za istraživanje mora u Rovinju'' u ponedjeljak 8. 11. 2021. u 17 sati u Multimedijalnom centru (MMC) Rovinj, Trg brodogradilišta 5, 52210 Rovinj - Rovigno.

Sudjelovanje na otvorenju je zbog epidemioloških mjera ograničeno i moguće isključivo po pozivu i registraciji. 

''Izložba je prilika da sve zainteresirane pobliže uvedemo u povijest Centra, od njegovih prapočetaka i okolnosti koje su prethodile osnivanju, preko turbulentnih promjena koje su se događale pod utjecajem društveno-povijesnih prilika, ali i djelovanjem značajnih pojedinaca koji su ostavili svoj trag na širenje djelatnosti i znanstveno-istraživačkog programa Centra,'' objašnjava dr. sc. Mirta Smodlaka, koordinatorica bogatog programa obljetnice.

Povrh zanimljive izložbe, CIM je za sve svoje posjetitelje pripremio i serijal popularno-znanstvenih predavanja, dok je poseban dio programa posvećen najvažnijim posjetiteljima, djeci školskog uzrasta.

''Izložba i prigodni program prilika su za sve zainteresirane da se upoznaju s bogatom istraživačkom poviješću i zanimljivim, aktualnim projektima našeg Centra.

Naime, CIM ima izuzetno dugu tradiciju znanstvenih istraživanja obalnog dijela mora. U tom smislu veliku ulogu odigrao je i hrvatski znanstveni program praćenja sjevernog Jadrana, koji je počeo prije pedesetak godina, a koji se razvijao u projekt 'Jadran' i tako svrstao Hrvatsku među prvima u Europi koji su razvili sustavno praćenje morskog ekosustava,'' navodi dr. sc. Martin Pfannkuchen, predstojnik CIM-a.

Tijekom trinaest desetljeća kontinuiranog istraživanja obalnog dijela mora, CIM je danas stasao u interdisciplinarni centar. Potvrda višedesetljetne tradicije i kvalitete znanstvenicima CIM-a bilo je i nedavno uvrštavanje rovinjskog Centra u program Europske unije (EU) za razvoj sustavnog praćenja i istraživanje obalnog mora JERICO (Ujedinjena europska znanstvena infrastrukturu za praćenje obalnog mora), čime je CIM postao partner najpoznatijim europskim institutima.

Povrh toga, međunarodna sustavna istraživanja i praćenja morskog ekosustava sjevernog Jadrana obavljaju se preko 30 godina u CIM-u te je danas njegov pristup postao model za regionalnu organizaciju europskog sustavnog praćenje obalnih mora.

''Nadamo se da ćemo ovom izložbom posjetiteljima uspjeti približiti barem dio ove bogate povijesti, ali i budućnosti CIM-a,'' zaključio je dr. Pfannkuchen

VAŽNA NAPOMENA: U skladu s mjerama koje je 5.11.2021. objavio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske napominjemo da je sudjelovanje na događanjima moguće isključivo uz COVID potvrdu, te uz obvezno poštivanje propisanih mjera razmaka i obveze nošenja maski za lice.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.