Prijeđite na glavni sadržaj

Održana radionica ''Voltammetry and GEOTRACES''

10.10.2012.
Održana radionica ''Voltammetry and GEOTRACES''

Jučer je u Šibeniku u organizaciji Zavoda za istraživanje mora i okoliša IRB-a i morske postaje Martinska u Šibeniku završila trodnevna radionica „Voltammetry and GEOTRACES“ koja je okupila 39 znanstvenika iz čak 14 zemalja svijeta.

Radionica je financirana od strane COST akcije ES0801 "The Ocean Chemistry of Bioactive Trace Elements and Paleoclimate Proxies" međunarodnog GEOTRACES Programa, te Instituta Ruđer Bošković.

GEOTRACES je međunarodni program koji ima za cilj poboljšati razumijevanje biogeokemijskih ciklusa i raspodjelu elemenata u tragovima i njihovih izotopa u morskom okolišu. Praćenje ciklusa ključnih elemenata u oceanu je presudno za razumijevanje ekosustava oceana, ciklusa ugljika, zagađenja kao i procjenu klimatskih promjena u prošlosti.

Ova COST akcija nastoji iskoristiti istraživanja biogeokemije tragova elemenata u moru koja se provode u čak 19 zemalja uključenih u akciju. COST akcija ES0801 blisko surađuje s brojnim međunarodnim programima, osobito GEOTRACES programom, te tako pridonosi ostvarenju međunacionalnih ciljeva tog programa unutar Europskog istraživačkog prostora.

Radionica je tematski bila orijentirana na primjenu i korištenje elektrokemijskih tehnika za istraživanja tragova elemenata u moru. Trodnevni program radionice obuhvatio je plenarna predavanja istaknutih znanstvenika, kratke prezentacije postdoktoranata i studenata, te otvorene diskusije. Sudionici radionice iskazali su potrebu i iznimnu spremnost za nastavak suradnje i umrežavanje kroz novu COST akciju, ali i razmjenu znanstvenika te apliciranja na zajedničke znanstvene projekte.

IRB ima izvanredni svjetski ugled u znanstvenim istraživanjima iz područja uporabe elektrokemijskih tehnika. Upravo su znanstvenici Instituta Ruđer Bošković začetnici primjene elektrokemijskih tehnika za određivanje kemijske specijacije tragova metala kao i organske tvari u moru. Kontinuirani rad i dostignuća znanstvenika IRB-a u elektrokemiji mora i okoliša u zadnjih 30-tak godina prepoznata su i visoko vrednovana na svjetskoj razini, što je pokazala i dodjela organizacije ove radionice, koja je okupila vodeće istraživače iz područja, IRB-u.

U tim istraživanjima ključno mjesto ima morska postaja Martinska stoga je i jedan od ciljeva ove radionice bilo jačanje pozicije Martinske kao morske postaje koja ima sve uvjete da postane znanstveni centar za ovaj dio Mediterana. Prednost ovakvog projekta prepoznala je i lokalna vlast u Šibeniku koja je s Institutom potpisala ugovor o financiranju doktorata jednog stručnog suradnika koji bi ubuduće radio na postaji Martinska te je radionicu ugostila u prostorijama šibenske Gradske vijećnice. Na otvaranju radionice gradonačelnik grada Šibenika gosp. Ante Županović istaknuo je upravo važnost ovakvih projekta ne samo za promociju znanstveno-istraživačkih aktivnosti, već i za turističku promociju grada.

U ponedjeljak poslijepodne radionici je nazočio i ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić koji je prigodnim govorom pozdravio sve sudionike, te istaknuo važnost buduće suradnje u istraživačkim aktivnostima Zavoda za istraživanje mora i okoliša posebno morske postaje Martinska.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.