Prijeđite na glavni sadržaj

Opatija je ugostila vrhunske međunarodne znanstvenike

15.6.2015.
Opatija je ugostila vrhunske međunarodne znanstvenike

22. Međunarodna konferencija o metodama analize ionskim snopovima (IBA 2015) koja se održava od 14. do 19. lipnja u Opatiji je okupila vodeće svjetske stručnjake u području analize i modifikacije materijala ionskim snopovima.

Ovu konferencija zavidnog međunarodnog ugleda organizira Institut Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), hrvatskim Centrom izvrsnosti za napredne materijale i senzore (CEMS) te Ministarstvom znanosti obrazovanja i sporta (MZOS).

Tijekom pet dana konferencije, preko 250 sudionika iz četrdesetak zemalja svijeta, u sklopu plenarnih i pozvanih predavanja, rasprava i posterskih priopćenja  bavit će se različitim temama od temeljnih istraživanja interakcije ionskih snopova do novih tehnika i aplikacija u području medicine, ekologije, umjetnosti, geofizike ili naprednih materija.  

IBA konferencija postala je tradicionalni bienalni susret znanstvenika, profesionalaca i studenata iz cijeloga svijeta kao središnje događanje na kojem se predstavljaju najnoviji rezultati istraživanja, inovacije te razmijenjuju stečena znanja u području analize materijala ionskim snopovima. Konferencija predstavlja forum za uzbudljivu raspravu o temeljnim istraživanjima i širokoj primjeni iona niskih, srednjih i visokih energija u različitim znanstvenim područjima.

Podsjetimo, na Institutu Ruđer Bošković u sklopu Laboratorija za interakcije ionskih snopova pri Zavodu za eksperimentalnu fiziku, znanstvenici se bave temeljnim i interdisciplinarnim istraživanjima interakcije ionskih snopova s materijom, te razvojem metoda karakterizacije i modifikacije svojstava materijala s posebnim težištem na istraživanja nanostruktura.

U ovom je laboratoriju smješten institutski akceleratorski centar koji se sastoji od 2 Tandem akceleratora i pripadnih eksperimentalnih linija, što je najveće i najsloženije eksperimentalno postrojenje u RH.

Dio aktivnosti vezan je na primjene metoda analize u biomedicini, okolišu kao i na istraživanja predmeta kulturne baštine. Tako, primjerice znanstvenici ovog laboratorija istražuju starenje modernih slikarskih materijala nastalih razvojem industrije u 20. stoljeću posebno sintetskih organskih pigmenata i polimera, što je u konačnici važno radi zaštite umjetničkih djela od propadanja.

Laboratorij je također uključen u EUROFusion projekt iz programa HORIZON2020 te se metode analize koje postoje koriste za ispitivanje materijala koji će se koristiti u budućim fuzijskim reaktorima. Osim toga, fizičarima okupljenima u ovo laboratoriju pošlo je za rukom izumiti jedan od najtanjih dijamantnih detektora kojeg namjeravaju ponuditi CERN-u.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.