Prijeđite na glavni sadržaj

Otvorena je izložba 130 godina Centra za istraživanje mora Rovinj

9.11.2021.
Otvorena je izložba 130 godina Centra za istraživanje mora Rovinj

U Multimedijalnom centru u Rovinju svečanim otvorenjem izložbe započelo je obilježavanje 130. godišnjice rovinjskog Centra za istraživanje mora (CIM) IRB-a. Otvorenju su uz djelatnike CIM-a nazočili dr. sc. Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, gradonačelnik Grada Rovinja dr. sc. Marko Paliaga, te istarski župan Boris Miletić.

U dobrodošlici uzvanicima predstojnik CIM-a dr. sc. Martin A. Pfannkuchen zahvalio se svim djelatnicima koji su svojim radom doprinijeli pozicioniranju CIM-a kao prepoznatljivog interdisciplinarnog centra s fokusom na istraživanja Jadrana.

CIM danas okuplja 55 djelatnika, od kojih je 21 znanstvenik te 13 doktoranada i poslijedoktoranada, a koji su svi zaslužni za portfelj od pet domaćih i osam međunarodnih trenutno aktivnih projekta, među kojima su i dva OBZOR 2020 projekta te dva projekta financirana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF).

''CIM ima izuzetno dugu tradiciju znanstvenih istraživanja obalnog dijela mora. U tom smislu veliku ulogu odigrao je i hrvatski znanstveni program praćenja sjevernog Jadrana, koji je počeo prije pedesetak godina, a koji se razvijao u projekt 'Jadran' i tako svrstao Hrvatsku među prvima u Europi koji su razvili sustavno praćenje morskog ekosustava.

Tada je počelo sustavno mjerenje brojnih parametara u cijelom vodenom stupcu i na morskom dnu, što je znanstvenicima omogućilo praćenje dugoročnih promjena u moru, funkcije i stabilnost morskog ekosustavu. Svih tih godina znanstvenici Centra, IRB-a, Hrvatske i međunarodne znanstvene zajednice su istraživali na moru brodom "Vila Velebita" i brodicama ''Burin'' i ''Triton''.

Danas se uzorci mora u raznim slojevima uzimaju na oko 150 pozicija od Piranskog zaljeva pa sve do otoka Paga. Znanstvenici najviše prate zapadnu obalu Istre i pravac od Rovinja do delte rijeke Po, koja s velikim količinama vode sudjeluje velikim udjelom unošenja anorganskih hranjivih soli, dušika i fosfata u Jadransko more.

Sakupljeni podaci kemijskih, fizikalnih i bioloških parametra su pohranjeni i organizirani u jedinstvenu te multidisciplinarnu bazu podataka koja trenutno obuhvaća više od 40 godina praćenje sjevernog Jadrana, a neki parametri sežu i 100 godina unatrag,'' istaknuo je dr. Pfannkuchen te naglasio kako će se u budućem radu fokusirati na plan prikupljanja podataka digitalnim putem, kako bi bili u stvarnome vremenu, te ujedno dostupni svima.

Ravnatelj Instituta dr. sc. David M. Smith pridružio se u zahvali svima koji su doprinijeli radu CIM-a, istaknuvši kako upravo zahvaljujući istraživanjima, koja se već preko jednog stoljeća provode u CIM-u, danas posjedujemo najopsežniju znanstvenu dokumentaciju o stanju mora na europskoj razini.

Povrh toga, model kojeg je CIM razvio tijekom 30 godina sustavnog istraživanja i praćenja morskog ekosustava sjevernog Jadrana postao je model za regionalnu organizaciju europskog sustavnog praćenje obalnih mora.

Kao dodatno priznanje za stoljetnu tradiciji i kvalitetu je i nedavno uvrštavanje rovinjskog Centra u program Europske unije (EU) za razvoj sustavnog praćenja i istraživanje obalnog mora JERICO čime je CIM postao važan partner europskim institutima. Na nacionalnoj razini CIM sudjeluje u Referentnom centru za more koji je zadužen za sustavno praćenje i procjenu stanja morskog okoliša, ribarstva i marikulture, te mora za kupanje prema programima praćenja koje provode nadležna tijela i institucije prema posebnim propisima i međunarodnim ugovorima.

''Za ostvareni uspjeh i međunarodnu prepoznatljivost CIM-a zaslužni su ljudi. Od utemeljitelja CIM-a iz redova ruđerovaca, do brojnih generacija znanstvenika i istraživača te svih njegovih zaposlenika. Hvala im na viziji i predanom radu,'' zaključio je dr. Smith.

''Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković jedna je od najstarijih europskih ustanova takve vrste i jedna od temeljnih kulturno-znanstvenih komponenti novije povijesti našeg grada. Uloga i važnost Centra za istraživanje mora neupitna je. Tijekom 130 godina ovim rovinjskim znanstveno-istraživačkim domom upravljali su znanstvenici austrougarske monarhije, Kraljevine Italije, jugoslavenske federacije i konačno države Hrvatske.

Ono što je zasigurno ostalo nepromijenjeno je zahtjevan, dugotrajni rad usmjeren ka novim otkrićima, saznanjima, razumijevanju i praćenju morskog svijeta u svim njegovim oblicima,'' istaknuo je gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, Marko Paliaga uz čestitku sadašnjim i bivšim djelatnicima Centra, njegovom predstojniku, Martinu Pfannkuchenu, te mu uručio priznanje Grada Rovinja-Rovigno povodom 130. obljetnice rada CIM-a.

Čestitkama se pridružio i župan Istarske županije, Boris Miletić, koji je iskazao zadovoljstvo da takav Centar djeluje u Istarskoj županiji i da je suradnja s Centrom provedena i kroz nekoliko projekata, a s nekoliko je riječi prisutne pozdravio i dr. sc. Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Dr. Duplić je tom prigodom istaknuo kako je danas briga za okolišem krucijalna i neupitna što pokazuju i brojne krize koje su trenutno aktualne u Svijetu. Morski okoliš je uvijek bio tema, ponekad marginalizirana, ali danas istraživanje mora treba postati jedan od ključnih alata za donošenje odluka u smjeru zelene tranzicije. Čestitao je svim djelatnicima CIM-a i zaželio još uspješniji rad u sljedećim godinama.

Kroz povijest Centra posjetitelje je zatim provela dr.sc. Tamara Nikolić Đerić, koautorica monografije.

Godine 1891. nije samo izgrađena postaja berlinskog akvarija ''Zoologische Station des berliner Aquariums'', već je dat i dodatni poticaj rovinjskom kulturnom miljeu koji je upravo tada doživljavao stalni demografski rast, politički zanos i osjetni gospodarski uzlet.

Upravo je iz Rovinja, 1905.g. za vrijeme upravljanja pruskog biologa Fritza Schaudinna objavljena vijest o otkriću neobične klice Treponema pallidum – uzročnika sifilisa. Po završetku I. svjetskog rata akvarij mijenja ime u ''Istituto di biologia marina per l’Adriatico'', a njegov upravitelj Massimo Sella započinje i uspješno okončava antimalaričnu kampanju na ovom području koje je radi velikog broja lokvi bilo zonom visokog rizika od malarije.

Nakon uvodnih govora i prezentacije bogate povijesti te sadašnjih istraživanja CIM-a, otvorena je izložba, a predstavila ju je dr. sc. Mirta Smodlaka Tanković, znanstvenica u Laboratoriju za evolucijsku ekologiju CIM-a i koordinatorica bogatog programa 130. obljetnice.

''Izložba prikazuje povijesni pregled i ostale istaknute vrhunce CIM-a kroz razne materijale. Centralno mjesto izložbe predstavlja inscenacija laboratorija nekad i danas gdje posjetitelji mogu razgledati laboratorijske instrumente te se upoznati s funkcioniranjem, sadržajem i transformacijama CIM-ovih laboratorija kroz vrijeme.

Izložbu će oplemeniti i interaktivne aktivnosti, stoga popratni program donosi niz predavanja i radionice koje će održati brojni renomirani znanstvenici i suradnici CIM-a u Rovinju, a održavat će se punih mjesec dana,'' istaknula je dr. Smodlaka Tanković.

Ovu svečanost zaključili su članovi KUD-a ''Marco Garbin'' rovinjske Zajednice Talijana ''Pino Budicin''.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.