Prijeđite na glavni sadržaj

Predavanje akademika Miroslava Radmana na Institutu Ruđer Bošković

6.12.2010.
Predavanje akademika Miroslava Radmana na Institutu Ruđer Bošković

U sklopu ciklusa predavanja Eminentni znanstvenici na IRB-u, svjetski ugledni znanstvenik akademik Miroslav Radman održat će 8. prosinca, s početkom u 13 sati u predavaonici III. krila na Institutu Ruđer Bošković (IRB) predavanje pod naslovom Resilient Microbes Reveal the Chemistry of Cell Death and Open New Visions for Public Health.

Akademik Radman rođen je 1944. godine u Splitu. Diplomirao je biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a nakon toga doktorirao je na Sveučilištu u Bruxellesu gdje je deset godina bio profesor. Tri godine znanstveno se usavršavao na američkom Sveučilištu Harvard, a od 1982. godine živi i radi u Parizu. Profesor je na Medicinskom fakultetu, Sveučilište u Parizu te voditelj Laboratorija za evolucijsku i molekularnu genetiku Instituta Necker u Parizu. U listopadu 2002. godine, kao prvi Hrvat u povijesti, postao je redovni član Francuske akademije znanosti. Član je i Europske akademije znanosti i umjetnosti, Svjetske akademije znanosti i Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO) te jedan od suosnivača i direktor Mediteranskog instituta za istraživanje života. Objavio je preko 200 radova, opisao 25 originalnih otkrića citiranih više tisuća puta, te je dobitnik 12 svjetskih nagrada.

Miroslav Radman svjetsku je slavu stekao 1989. godine kada je srušio genetski zid. Križajući dvije vrste bakterija koje se nisu miješale 150 milijuna godina otkrio je molekularni model nastanka novih vrsta - kako od jedne vrste pretka nastaju dvije različite vrste. 2006. godine je s još tri hrvatske znanstvenice (dr. sc. Ksenija Zahradka, dr. sc. Dea Slade i dr. sc. Mirjana Petranović) otkrio proces koji bakteriji Deinococcus radiodurans omogućava samoobnavljanje.

Eminentni znanstvenici na IRB-u je ciklus predavanja koji okuplja znanstvenike Instituta Ruđer Bošković kao i predstavnike šire hrvatske znanstvene zajednice te im pruža priliku da se susretnu s vodećim hrvatskim i svjetskim znanstvenicima.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.