Prijeđite na glavni sadržaj

Pregledni rad ruđerovaca u području in situ praćenja mehanokemijskih reakcija objavljen u uglednom časopisu

Mehanokemija i metode in situ praćenja mehanokemijskih reakcija područje su istraživanja sada već brojnih istraživačkih grupa u svijetu, a među kojima grupa s IRB-a prednjači.
11.5.2022.
Pregledni rad ruđerovaca u području in situ praćenja mehanokemijskih reakcija objavljen u uglednom časopisu

Stipe Lukin i Ivan Halasz

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) iz Zavoda za fizičku kemiju, dr. sc. Stipe Lukin i dr. sc. Ivan Halasz, u suradnji  s dr. Luziom Germann i prof. Tomislavom Friščićem sa Sveučilišta McGill u Kanadi objavili  su pregledni rad o svojim istraživanjima u području in situ praćenja mehanokemijskih reakcija i razumijevanja njihovih reakcijskih mehanizama u prestižnom časopisu Accounts of Chemical Research (IF=22.38) Američkog kemijskog društva.

Rad naslovljen "Toward Mechanistic Understanding of Mechanochemical Reactions Using Real-Time In Situ Monitoring" sažima rezultate posljednjih desetak godina razvoja i primjene in situ praćenja mehanokemijskih reakcija s ciljem boljeg razumijevanja mehanokemijskih reakcija.

Područje mehanokemije rastuće je područje istraživanja jer je prepoznat njihov potencijal za razvoj ekološki prihvatljivijih sintetskih putova i postupaka u odnosu na tradicionalni otopinski pristup. Naime, ove se reakcije najvećim dijelom odvijaju u čvrstom stanju te bez otapanja početnih materijala i prekursora što ih čini zanimljivima s ekološkog aspekta. Poznavanje mehanizama mehanokemijskih reakcija važno je za njihovu optimizaciju što će omogućiti i lakšu primjenu kako u laboratoriju tako i u industriji.

Zahvaljujući in situ metodama istraživanja otkriveno je da mehanokemijske reakcije mogu biti izuzetno brze, selektivne, odvijati se kroz različite mehanizme i rezultirati drugačijim produktima nego njihove analogne reakcije u otopini. Također je uočeno i da, iako se mehanokemijske reakcije odvijaju u drugačijem okruženju i pod utjecajem mehaničkih sila, postoje mnoge sličnosti s reakcijama u otopini.

Primjerice, naši su znanstvenici po prvi put pokazali da se korištenjem izotopno obilježenih molekula mogu pratiti atomski događaji, u obliku izmjene atoma vodika u čvrstom stanju što je pomoglo razjasniti kako reakcije u čvrstom stanju mogu biti tako neočekivano brze. In situ praćenjem uočeno je i izolirano više neobičnih reakcijskih intermedijera. Otkrića naših znanstvenika također stvaraju mogućnosti sistematskog iskorištavanja čvrstog stanja i mogućih modifikacija čvrstih formi u svrhu postizanja ciljane kemijske reaktivnosti.

    

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.