Prijeđite na glavni sadržaj

Prof. Greti Pifat Mrzljak dodijeljena prestižna nagrada 'Emily M. Gray'

8.9.2009.

Američko biofizičko društvo dodijelilo je prof. dr. sc. Greti Pifat Mrzljak nagradu 'Emily M. Gray' za izvanredan doprinos u promociji znanstvenih istraživanja i razvoju programa obrazovanja iz područja biofizike, te za značajan uspjeh ostvaren u tridesetogodišnjem vođenju međunarodnih ljetnih škola biofizike kao i za uredništvo knjiga na temu Supramolekulske strukture i funkcije. Ovo je prvi puta da se ta nagrada dodjeljuje laureatu izvan SAD-a, što je veliko priznanje za Hrvatsku i Institut 'Ruđer Bošković' na kojem je prof. Pifat Mrzljak ostvarila ta izvanredna dostignuća.

Prof. Pifat Mrzljak još je 1981. godine započela s organiziranjem Ljetne škole biofizike koja se od tada u organizaciji Instituta 'Ruđer Bošković'i Hrvatskog biofizičkog društva održava svake treće godine uz sudjelovanje istaknutih predavača iz čitavog svijeta uključujući i dobitnike Nobelove nagrade. Ove godine škola će se održati po deseti put. Program Škole uključuje čitav niz tema iz biofizike kao što su građa bioloških molekula, mehanizmi supramolekularnih međudjelovanja, suvremene eksperimentalne metode u biofizici, bioinformatika te primijenjena biofizika. Upravo ta interdisciplinarnost, kao i širok spektar tema, daju ovoj Ljetnoj školi posebno značenje i izdvajaju je među ostalim školama tog tipa. Ne čudi stoga što su neka sveučilišta u Europi uključila ovu Školu biofizike u curriculum svojih poslijediplomskih studija. Zahvaljujući međunarodno prepoznatoj kvaliteti Škola je uvrštena u kategoriju 'Master Classes of UNESCO'.

'Dr. Greta Pifat Mrzljak osim po organizaciji svjetski poznatih ljetnih škola biofizike i uredništva uz to vezanih knjiga, za što joj se dodjeljuje prestižna američka nagrada, u zemlji i inozemstvu poznata i kao inicijator povezivanja naše domovinske i iseljene akademske zajednice, a njezine aktivnosti u tom smjeru dovele su do programa koje podržava MZOŠ. Posebno je važno naglasiti da je Greta bila inicijator i organizator akcije Nobelovaca koji su potpisali apel za mir u Hrvatskoj 1991. što je bio svjetski presedan (potpisali su gotovo svi tada živući Nobelovci) čime je znatno doprinijela promicanju pozicije Hrvatske u svijetu i postizanju mira. Stoga je ona svakako jedan od najpoznatijih i najistaknutijih znanstvenika IRB-a i Hrvatske u cjelini, što na specifičan način ovom nagradom pokazuju i američki biozifičari.' izjavio je dr.sc. Neven Žarković, znanstveni savjetnik na IRB-u i jedan od najbližih suradnika dr. Pifat.

Američko biofizičko društvo osnovano 1957. godine i danas broji preko 9000 članova. Cilj tog društva je poticanje i širenje znanja u biofizici – znanosti koja primjenjuje principe kemije, fizike, metode matematičke analize i kompjuterskog modeliranja kako bi se shvatili biološki sistemi. Nagrada 'Emily M. Gray' dodjeljuje se od 1998. godine osobama koje su značajno doprinijele razvoju edukacije u biofizici bilo svojim predavanjima, razvojem novih edukacijskih metoda i materijala, promoviranjem znanstvenih istraživanja u javnosti ili privlačenjem novih studenata u područje biofizike.

Ove godine uz prof. Gretu Pifat Mrzljak dobitnici nagrada Američkog biofizičkog društva su: Tom A. Rapoport (Howard Hughes Medical Institute), James A. Hamilton (Boston University School of Medicine), Crina Nimigean (Weill Medical College, Cornell University), Maria Spies (University of Illinois), S. Walter Englander (University of Pennsylvania), Mordecai P. Blaustein (University of Maryland, School of Medicine), Mark J. Schnitzer (Stanford University) i Jane Clarke (University of Cambridge). Nagrade će laureatima biti uručena na svečanoj koja će se održati u veljači 2010. godine u Moscone Centru, najvećem kongresnom centru u San Franciscu.

Prof. Greti Pifat Mrzljak dodijeljena prestižna nagrada 'Emily M. Gray'

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.