Prijeđite na glavni sadržaj

'Ruđer' je na MIPRO-u predstavio HPC akademiju

27.5.2019.
'Ruđer' je na MIPRO-u predstavio HPC akademiju

U Opatiji se od 20. do 24. svibnja 2019. godine održao 42. međunarodni skup za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku - MIPRO 2019., kojeg već tradicionalno organizira Hrvatska udruga za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku (MIPRO). Događanje je tijekom pet dana održavanja okupilo se više od tisuću sudionika.

Partner konferencije je i ove godine bio Institut Ruđer Bošković (IRB)) koji je na MIPRO-u sudjelovao na radionicama i predavanjima te u panel diskusiji, a posebnu pažnju sudionika privuklo je predstavljanje HPC akademije, koja bi u suradnji s Algebrom, trebala startati u rujnu ove godine.

Konferenciju je otvorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je prilikom svog obraćanja svim prisutnima istaknuo kako su inovacije i investicije stupovi konkurentnosti, ključ za daljnji gospodarski rast i stvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta, a da će digitalizacija biti jedan od gospodarskih prioriteta u predsjedanju Hrvatske Vijećem EU prvom polovicom 2020. godine.

Istaknuo je da Vlada u tom području sada radi na dva strateška dokumenta - jedan je nacionalni plan digitalnog gospodarstva, a drugi primjena dobrih praksi umjetne inteligencije. Ti će dokumenti biti podloga i za korištenje sredstava u novoj financijskoj perspektivi EU-a za razdoblje 2021.- 2027.

Umjetna inteligencija postaje glavni pokretač promjena    

Ruđerovac prof. dr. sc. Karolj Skala, ujedno predsjednik Međunarodnog programskog odbora MIPRO-a, naglasio je kako je razvoj i prijenos informacijskih i komunikacijskih tehnologija u gospodarstvu glavna vizija Udruge, čiji je ujedno i potpredsjednik.

''MIPRO je lozinka za komunikacijsku i suradničku platformu u okolnostima izrazito izazovnom periodu razvoja tehničke civilizacije koja se temelji na ICT-u i provodi personalizaciju, regionalizaciju i globalizaciju. Prateći našu misiju u interakciji s intenzivnim  razvojem ICT-a i ove godine poseban naglasak stavljamo na povezivanju znanosti, tehnologije, gospodarstva i civilnog društva (4 helix).''  Izjavio je prof. Skala i nastavio: ''U programu posebno ističemo umrežavanje i strategiju u smjeru  tehnoloških odrednica i razvojnih pravaca EU-a s istaknutim fokusom na umjetnoj inteligenciji i pametnim okruženjima. Programski plan djelovanja ovogodišnje konferencije temelji se prvenstveno na nastojanju da se gospodarstvo u domeni ICT-a učini suvremenim i prilagodljivim zahtjevima svjetskog tržišta i nacionalnih interesa u trenutku odvijanja tih izazovnih digitalizacijskih promjena.''

U kreiranju novih strategija razvoja glavnu riječ vodit će struka

U sklopu otvaranja ovogodišnjeg MIPRO-a održan je i okrugli stol na temu 'Strategija razvoja umjetne inteligencije i pametnih okruženja'. Okrugli stol je okupio istaknute stručnjake i znanstvenike kao što su ravnatelj IRB-a dr. sc. David Matthew Smith, prodekan za znanost FER-a prof. dr. sc. Nikola Mišković, dekan FOI-a prof. dr. Neven Vrček, predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević, direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko, direktor IBM-a Hrvatske Damir Zec te član Uprave APIS IT Vlado Rendulić, dok je cijelu raspravu moderirao Slavko Vidović, osnivač i direktor tvrtke Infodom.

Ravnatelj IRB-a dr. David M. Smith je istaknuo kako IRB ima veliki broj projekata u kojima se već primjenjuju umjetna inteligencija (razvoj algoritama, obrada slika, analize velikih skupina podataka), ali da se suočavaju s nedostacima stručnog kadra i u tom pogledu je pokrenuta HPC akademija. Dr. Smith je istaknuo kako je potrebno optimizirati institucionalne, kadrovske i financijske tokove u pogledu razvoja umjetne inteligencije.

U minulim godinama umjetna inteligencija je postala posebna disciplina koja nije više samo znanstveno područje, već neupitno utječe na razvoj društva (društvo 5.0) i gospodarstva (industrija 4.0). Računalne znanosti, matematika i algoritmi su stvorili strojno učenje i strojnu inteligenciju. Tako stvoreni kompleksni algoritmi stvaraju interakciju s okolišem i obradom velike količine podataka (Big Data) koji se izvršavaju na složenim i moćnim računalnim sustavima (HPC), a doveli su do inteligentnih tehničkih sustava, odnosno uveli su umjetnu inteligenciju u gospodarstvo i život.

''Značaj i moć umjetne inteligencije koja se razvija u okruženju ekosustava podatkovne znanosti treba usmjeriti prema odrednicama razvoja gospodarstva S3 pametne specijalizacije kroz pet  tematskih područja - Zdravlje i kvaliteta života; Energija i održivi okoliš; Promet i mobilnost; Sigurnost; Hrana i bio-ekonomija. Potrebno je izgraditi podatkovno usmjereno gospodarstvo sukladno europskom podatkovnom ekosustavu. IRB zastupa sva ta područja i provodi projekte u tim područjima.'' – zaključio je dr. Smith.

MIPRO će na temelju zaključaka OS-a i 5 savjetovanja djelomično vezano za umjetnu inteligenciju (UI) izraditi iskaz stavova, vizija i preporuka te ih dostaviti MINGO-u kao doprinos u stvaranju Strategije razvoja UI u Hrvatskom gospodarstvu.

HPC akademija može ubrzati rast Hrvatskog gospodarstva

Na ovogodišnjem MIPRO-u na štandu IRB-a je predstavljen projekt kojeg je iznjedrila nedavno Sporazumom formalizirana suradnja s Visokim učilištem Algebra.

Riječ je o HPC akademiji, a inicijativa je nastala s obzirom na potrebu visoko kvalificiranih stručnjaka u području HPC tehnologije. U ovaj projekt uz IRB i Algebru uključeno je i Sveučilište u Rijeci sa superračunalom Bura koji ulazi kao poslužitelj s infrastrukturom.

''Prema našem iskustvu u Hrvatskoj postoje talentirani i perspektivni mladi ljudi koji mogu biti jako uspješni u primjeni HPC tehnologije. Oni s tom tehnologijom mogu značajno utjecati na razvoj inovativnih proizvoda s velikom dodanom vrijednošću. Tipičan primjer je firma RIMAC Automobili koji su u mnogim razvojnim fazama koristili HPC tehnologiju uključujući i Buru. To je danas jedini način za brzo i kvalitetno rješavanje složenih analiza, simulacija, dizajna itd. U tom pogledu razvoj HPC tehnologije i primjene u gospodarstvu mogu biti od presudnog značaja za daljnji razvoj i pozicioniranje Hrvatske u globalnom tržišnom okruženju.'' – zaključio je prof. Skala. Pokretanje HPC akademije je pohvalila ministrica znanosti Blaženka Divjak kao i ministar Darko Horvat pri posjeti štandu na kojemu su prikazani uspješni primjeri primjene HPC-a u stvaranju novih inovativnih proizvoda.

Ove godine na MIPRO-u je sudjelovalo oko tisuću stručnjaka i znanstvenika, a kroz 14 savjetovanja prezentirana su 354 prihvaćena rada iz 34 zemlje i 11 pozvanih predavanja. Uz to, program je obuhvatio brojna plenarna predavanja, radionice, okrugle stolove, seminare te predstavljanja tvrtki i izložbe.

Ovogodišnji MIPRO održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, te još pet ministarstava Republike Hrvatske, kao i brojnih drugih institucija.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.