Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovci objavili rad u Chemical Communications

4.7.2012.
Ruđerovci objavili rad u Chemical Communications

Znanstvenici OKB-ovog Laboratorija za supramolekularnu i nukleozidnu kemiju (LSNK) u suradnji s kolegama iz Lab. za kemijsku i biološku kristalografiju i Lab. za elektronsku mikroskopiju upravo su objavili rad u Chemical Communications (2012, 48, 7407–7409; autori: Janja Makarević, Zoran Štefanić, Lucija Horvat i Mladen Žinić).

Ovo je ujedno 10. objavljeni rad LSNK-a u ovom prestižnom časopisu za opću kemiju (faktor utjecaja 6.169 za 2011.-tu). Rad pod naslovom Intermolecular central to axial chirality transfer in the self-assembled biphenyl containing amino acid-oxalamide gelators, po prvi puta opisuje mogućnost prijenosa centralne u aksijalnu kiralnost inter-molekularnim mehanizmom u samo-udruženim agregatima gela i u krutom stanju.

CD, NMR i kristalografska istraživanja otkrivaju da se prijenos kiralnosti odvija kroz specifične interakcije u agregatima u kojima se kiralno središte jedne molekule smješta u neposrednu blizinu bifenilne jedinice susjedne molekule. Poznato je da je intra-molekularni prijenos kiralnosti u molekularnim sustavima moguć jedino ako su kiralno središte i bifenilna jedinica međusobno udaljeni 3-4 veze. Međutim, u opisanom supramolekularnom sustavu, prijenos kiralnosti je moguć usprkos velikoj udaljenosti (9 veza) između kiralnih središta i proatropizomerne bifenilne jedinice i direktna je posledica specifičnog samo-udruživanja molekula tvorbom vodikvih veza između oksalamidnih jednica gelatora.

Pri tome (S)-centri gelatora uvijek induciraju (aS)- a (R)-centri (aR)-kiralnost bifenila. Proces samo-udruživanja u gelu i kristalizaciji karakterizira mehanizam dijasteromernog samo-odabira (self-sorting) pri čemu od dva moguća dijasteroizomera (S,aS,S i S,aR,S) nastaje samo prvi; u agregatu ovog dijastereo-izomera moguće je povoljno smještanje metil esterske skupine kiralnog središta (slika a) dok u slučaju (aR)-bifenila to nije moguće zbog steričkih smetnji (slika b).

Kako gelovi pokazuju termoreverzibilni prijelaz između gel-sol faza, aksijalna kiralnost bifenilne jedinice je “prolazna” i postoji samo u gelskoj fazi dok u sol fazi na višim temperaturama postoji brza interkonverzija između dijasteroizomera s enantiomernim konfiguracijama bifenila. Rezultati istraživanja otvaraju mogućnost dizajniranja novih kiralnošću kontroliranih samo-udruženih sustava s mogućom primjenom u razvoju kompleksnih supramolekularnih i nano-sustava.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.