Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovoj znanstvenici prva nagrada na 45. Simpoziju iz teorijske kemije

30.9.2009.

Ruđerova znanstvenica dr. sc. Ivana Antol, znanstvena suradnica Laboratorija za fizikalno-organsku kemiju Instituta Ruđer Bošković, za postersko priopćenje Excited state potential energy curves by single reference TD-B2PLYP and SCS-CIS(D) methods osvojila je prvu od četiri dodijeljene nagrade na 45. Simpoziju iz teorijske kemije održanom početkom rujna u Neuss am Rhein u Njemačkoj.

Rad prikazan na nagrađenom posteru izrađen je u suradnji s prof. dr. Stefanom Grimmeom iz Westfaelische-Wilhelms Sveučilišta u Műnsteru u okviru projekta Teorijska studija biološki relevantnih fotokemijskih reakcija koji financira Zaklada za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj Republike Hrvatske.Riječ je o NZZ projektu u okviru programa Priljev mozgova – PostDoc čiji je glavni cilj unapređenje profesionalnih kompetencija mladih istraživača. Rad na projektu uključuje ispitivanje primjenjivosti novih B2-PLYP funkcionala gustoće u okviru TD-DFTa i spin-komponenta skalirane konfiguracijske interakcije s jednostrukim i dvostrukim pobudama na mehanisticki studij fotokemijskih reakcija od biološke važnosti, a cilj je projekta uvođenje novih i jeftinih teorijskih metoda u studije fotokemijskih reakcija koje se u Laboratorija za fizikalno-organsku kemiju trenutno provode korištenjem ab initio metoda visoke razine (primjerice MR-CISD) i ab initio dinamičkim simulacijama.

Glavni organizator serije simpozija iz teorijske kemije je Radna grupa za teorijsku kemiju (Arbeitsgemeinschaft Theoretische Chemie) koja pripada trima različitim njemačkim društvima: Deutsche Bunsengesellschaft fur Physikalische Chemie, Deutsche Physikalische Gesellschaft i Gesellschaft Deutscher Chemiker.

Simpoziji teorijske kemije organiziraju se s ciljem unaprjeđivanja suradnje te razmjene znanja i iskustava između znanstvenika koji se bave istraživanjima u području teorijske kemije. Svoju tradiciju serija simpozija započela je u Frankfurtu 1965. godine. S vremenom dolazi do širenja i internacionalizacije simpozija, a službeni jezik postaje engleski. Osim u Njemačkoj simpoziji se tradicionalno održavaju u Austriji i u Švicarskoj. Rujanski simpoziju u Neussu okupio je oko 250 sudionika, a predavači su bili svjetski poznati teorijski kemičari iz područja teorijske fotokemije.

Ruđerovoj znanstvenici prva nagrada na 45. Simpoziju iz teorijske kemije

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.