Prijeđite na glavni sadržaj

Simpozijsko predavanje prof. Tolić na najvećem svjetskom skupu staničnih biologa

Skup ASCB | EMBO najveći je i najprestižniji svjetski skup u području stanične biologije. Zahvaljujući prof. dr. sc. Ivi Tolić, IRB i hrvatska znanost bili u fokusu vrhunskih međunarodnih stručnjaka.
27.12.2019.
Simpozijsko predavanje prof. Tolić na najvećem svjetskom skupu staničnih biologa

Prof. dr. sc. Iva Tolić: 'Theory and experiments in the study of the mitotic spindle', The 2019 ASCB EMBO Meeting

Američko društvo za staničnu biologiju (ASCB) i Europska organizacija za molekularnu biologiju (EMBO) uspješno su se udružili u organizaciji najvećeg godišnjeg svjetskog skupa u području stanične biologije koji je početkom ovog mjeseca u Washingtonu okupio skoro šest tisuća znanstvenika diljem svijeta. Brojke su to koje potvrđuju utjecaj i ugled ovog svjetskog znanstvenog događanja na kojem su zahvaljujući prof. dr. sc. Ivi Tolić, Institut Ruđer Bošković (IRB) i hrvatska znanost bili u fokusu vrhunskih međunarodnih stručnjaka. 

Fokus skupa je stanična biologija kao temelj istraživanja u biologiji, s posebnim naglaskom na predstavljanje sofisticiranih istraživanja i metoda poput istraživanja netradicionalnih modelnih organizama ili upotrebe računalnog modeliranja i biofizike za "izgradnju stanica iz temelja".

"Skup ASCB | EMBO nudi sve: znanstvenu raznolikost, priliku za profesionalni razvoj, pregled najnovijih metoda i sofisticiranih instrumenta.'' - objašnjava predsjednik ASCB-a prof. dr. sc. Andrew Murray sa Sveučilišta Harvard u svojoj kolumni te dodaje kako je s obzirom na utjecaj i prestiž ovog skupa logičan fokus na više top tema.

Tako su znanstvenici i stručnjaci u sklopu ovogodišnjeg događanja imali priliku čuti osam simpozija koje su održali vodeći znanstvenici u svojem području, a koje je programski odbor birao jer njihova istraživanja donose rezultate u najzanimljivijem i najuzbudljivijem području stanične biologije.

Povrh toga, simpozijska predavanja su specifična jer se u istom vremenu u sklopu programa skupa ne nudi nikakva druga tema, što znači da simpozijsko predavanje slušaju svi sudionici događanja, a to je u ovogodišnjem slučaju čak 5 800 sudionika.

Simpozijsko predavanje koje je održala prof. dr. sc. Iva Tolić na temu 'Theory and experiments in the study of the mitotic spindle' izazvalo je oduševljenje sudionika konferencije koji su svojim zahvalama i pohvalama preplavili Twitter stranicu Grupe Tolić.

''Održati simpozijsko predavanje na svjetskom događanju ovakvog ugleda i dosega, te dobiti priliku da vaše rezultate sluša nekoliko tisuća znanstvenika i voditelji vodećih istraživačkih grupa u svijetu, za mene je veliko priznanje, a pogotovu kad su povratni komentari sjajni.'' – objašnjava prof. dr. sc. Iva Tolić.

Ovo je samo još jedna potvrda izvrsnosti rada prof. dr. sc. Tolić i njezinog tima znanstvenika na IRB-u koji nižu sjajne znanstvene rezultate. Uspjeha nije manjkalo ni u 2019. godini kad je ova grupa objavila 7 originalnih i preglednih radova u uglednim časopisima, a dobila je i financiranje 3 projekta.

Povrh toga,  zajedno s prof. dr. sc. Nenadom Pavinom s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu uspješno su organizirali svjetsku konferenciju o diobenom vretenu u Splitu, te dobili nekoliko priznanja od kojih je vrijedno izdvojiti nagradu Europskog mikroskopijskog društva za izvrsne radove u kategoriji znanosti o životu.

Svakako najveće priznanje stiglo je krajem godine, kad je prof. Tolić i timu koji uključuje prof. Pavina te dvije grupe iz Nizozemske i SAD-a, Europsko istraživačko vijeće (ERC) dodijelilo novi projekt u sklopu najprestižnijeg programa Sinergija, vrijedan 10 milijuna eura. Ovo je već drugi projekt koji je ERC dodijelio prof. Tolić i timu, svrstavajući ih u sam vrh svjetske znanosti.

Svojim rezultatima i radom prof. Tolić i tim neprestano pomiču granice, te podižu visoko ljestvicu znanstvene izvrsnosti, a njihovi rezultati i ugled u međunarodnoj znanstvenoj zajednici značajno doprinose i prepoznatljivosti IRB-a, ali i cjelokupnoj hrvatskoj znanosti.

Prof. dr. sc. Iva Tolić doktorirala je 2002. na Sveučilištu u Zagrebu, radila je na Institutu Niels Bohr u Kopenhagenu te na Sveučilištu u Firenci. Od 2004. bila je voditeljica istraživačke grupe na Institutu Max Planck za molekularnu staničnu biologiju i genetiku u Dresdenu, a od 2014. voditeljica je istraživačke grupe i znanstvena savjetnica na IRB.

Prof. Tolić je 2015. godine dobila je projekt Europskoga istraživačkog vijeća (ERC - Consolidator), a 2018. godine postala je članicom EMBO-a, a dobitnica je i mnogih nagrada među kojima su Državna nagrada za znanost, Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, medalja i nagrada Udruženja europskih biofizičkih društava te nagrada Ignaz Lieben Austrijske akademije znanosti.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.