Prijeđite na glavni sadržaj

Skup u spomen Branku Součeku

11.2.2015.
Skup u spomen Branku Součeku

''U mnoštvu znanstvenika koji su dali neprocjenjiv doprinos znanju i tehnologiji te svjetskom ugledu Instituta Ruđer Bošković (IRB), profesor Branko Souček je jedinstven i poseban u pogledu originalnosti i primijenjenih znanstveno-tehnoloških inovacija u računarstvu, kojima je zadužio kako IRB, tako i hrvatsku akademsku-zajednicu.'' – istaknuto je na Komemorativnom skupu u spomen prof. dr. sc. Branku Součeku, doajenu hrvatske i svjetske računalne znanosti, koji je danas održan na IRB-u.

Komemoracija je okupila članove obitelji, brojne ugledne znanstvenike, članove akademije, bliske suradnike i prijatelje prof. Součeka.

U svom uvodnom izlaganju dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj IRB-a istaknuo je vrijedan doprinos prof. Součeka IRB-u, a posebno njegov utjecaj u jačanju ugleda IRB-a na međunarodnoj znanstvenoj sceni.

''Profesor Branko Souček, rodom Bjelovarčanin, bio je vodeći stručnjak u svijetu u dizajnu računarskih sustava za laboratorijsku primjenu. Mnogi ga smatraju utemeljiteljem hrvatskog računalstva zbog 256-kanalnog 16-bitnog analizatora kojeg je konstruirao 1958. godine upravo na IRB-u.'' – istaknuo je Antičić.

Ubrzo je ovaj Součekov projekt privukao pažnju međunarodne znanstvene javnosti pa je bio pozivan kao predavač na brojne znanstvene skupove, među ostalim i na Godišnju nacionalnu konferenciju u Washingtonu 1965. godine, a znanstvenici iz SAD-a, Europe, Kine, Rusije i Japana posjećivali su prof. Součeka kako bi doznali više o njegovim dostignućima. Tako su postignuća profesora Součeka privukla na IRB brojne poznate svjetske znanstvenike poput Willya Higinbothama, direktora Brookhaven National Laboratorija (USA) i profesora Takae Ichika, iz japanskog Ministarstva znanosti i tehnologije.

''Koliko je zadužio IRB i hrvatsku znanost potvrđuje i činjenica da mu je na prijedlog Znanstvenog vijeća IRB-a dodijeljena Državna nagrada za životno djelo 2012. godine.'' – zaključio je Antičić.

''Ovaj komemoracijski skup sjećanja na našeg dragog profesora Součeka, ili kako smo ga prijateljski zvali Pana, potaknut je i izvire iz našeg velikog poštovanja prema njemu kao znanstveniku, kolegi i prijatelju.''– započeo je svoje svjedočenje o liku i djelu Branka Součeka njegov kolega prof. dr. sc. Karolj Skala, predstojnika Centra za informatiku i računarstvo IRB-a.

Branko Souček

Profesor Branko Souček, rodom Bjelovarčanin, bio je vodeći stručnjak u svijetu u dizajnu računarskih sustava za laboratorijsku primjenu.

Profesor Skala podsjetio nas je na još jedno u nizu priznanja koje je stiglo prof. Součeku. Naime, u to vrijeme izdavačka kuća Wiley Publishing Company pozvala ga je da uređuje seriju knjiga o tehnologiji računala nove generacije i time prezentira najnovija dostignuća u teoriji, istraživanju, razvoju i primjeni inteligentnih računalnih sustava. Profesor Souček sa suradnicima prihvatio se tog izazova i objavio 13 knjiga koje su prevedene na ruski, japanski i hrvatski i tiskane u preko 100.000 primjeraka. Sve to pridonijelo jačanju uloge IRB-a na svjetskoj znanstvenoj sceni.

''Sada uoči Valentinova možemo reći da je naš Pan bio pravi zaljubljenik struke. Volio je stvaralački izazov, imao je širokopojasnu viziju i vrlo uspješno je integrirao činjenice, procese  i znanja u usustavljenu formu koje je prenosio dalje preko niza svojih zapaženih knjiga. '' – zaključio je Skala.

Nakon minute šutnje kojom su svi sudionici odali počast doajenu hrvatske i svjetske računalne znanosti, bliski suradnici prof. Součeka - akademik Leo Budin, predsjednik Znanstvenog vijeća za istraživačku infrastrukturu Hrvatske, HAZU, prof. dr. sc. Robert Manger s PMF-a, prof. dr. sc.  Petar Biljanović,  predsjednik Programskog odbora MIPRO, FER te akademik Ivo Šlaus, IRB, posvjedočili su kratkim izlaganjem o njegovom liku i djelu.  

U program su se putem telekoferencijskog prijenosa uključili i kolege iz inozemstva dr. sc.  Ivan Hrvoić iz Kanade te dr. sc. Miro A. Cimerman iz Berlina, koji su s gostima podijelili svoja iskustava u radu s prof. Součekom i naglasili njegov doprinos svjetskoj znanstvenoj sceni.  ''Začudo, ali svog sam prijatelja i kolegu Pana samo jednom slušao na predavanju kad sam imao prilike posvjedočiti tom njegovom zaraznom entuzijazmu! Hvala mu na tome!'' – rekao je dr. Hrvoić.

Takav je bio Branko Souček Pan – zaljubljenik u znanost i ljude!

''U prosincu prošle godine s velikom tugom smo se oprostili od prof. Součeka koji nas je napustio u 84. godini života. Njegov rad i zasluge svjedoče o njemu kao velikom znanstveniku, vizionaru i humanistu  koji će nam ostati će u trajnom sjećanju uz zahvalu i poštovanje!'' – istaknuto je danas u na Komemoraciji.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.