Prijeđite na glavni sadržaj
Konferencija za medije

Svečano predstavaljanje prototipa za brzu detekciju tumorskih stanica i patogenih mikroorganizama

26.2.2015.

Konferencija za medije povodom 'Svečanog predstavljanja prototipa brze detekcije patogenih mikroorganizama i tumorskih stanica' održat će se u četvrtak 5. ožujka 2015. s početkom u 10:30 sati u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković, Bijenička 54. Konferencija je namijenjena predstavnicima medija s akreditacijom i uzvanicima po pozivu. Akreditirati se možete putem info@irb.hr.

Jedan od najvećih zadataka današnje znanosti je borba protiv raka. Znanstvenicima Instituta Ruđer Bošković (IRB) dodijeljeno je gotovo 5 milijuna kuna za razvijanje inovativne metode za ubrzanu detekciju tumorskih stanica i patogenih mikroorganizama.

Istraživanje je započelo u suradnji s kolegama sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF) u okviru  IPA projekta RapidCell pod vodstvom dr. sc. Maria Cindrića, voditelja Laboratorija za sistemsku biomedicinu IRB-a

Projekt RapidCell započeo je u ožujku 2013. godine i sufinacira ga Europska unija u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj s iznosom od 531.347,27 EUR.

Ovim događanjem IRB ujedno obilježava i uspješan završetak projekta pa su na Svečanost predstavljanja pozvani i predstavnici relevantnih ministarstava, državnih agencija, farmaceutski i medicinski stručnjaci te potencijalni partneri u industriji.

Na konferenciji za medije u sklopu svečanosti dr. sc. Mario Cindrić i suradnici će vam u ime projektnog tima predstaviti ovu jedinstvenu metodu te objasniti kako su od patenta došli do prototipa i koji je potencijal njegove primjene. Pored toga, na konferenciji za medije saznat će te i što otkriće ovog prototipa znači za kliničare i pacijente te kakve su mogućnostima primjene istovjetnog postupka kod tipizacije tumorskog tkiva.

Molimo predstavnike medija da svoj dolazak prijave na info@irb.hr kako bi osigurali svoje mjesto na konferenciji.

10:00

Registracija

10:30

Konferencija za medije

10:35

Uvodna riječ
dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj

10:40

Predstavljanje prototipa: od patenta do metode koja do sad nije primjenjivana nigdje u svijetu!
dr. sc. Mario Cindrić, voditelj projekta, IRB

11:00

Komercijalni potencijal prototipa
prof. dr. sc. Antonio Starčević, PBF, SemGen d.o.o

11:15

Pitanja novinara

11:30

‘Brokerage event’ & obilazak laboratorija

12:30

dr. sc. Mario Cindrić – 'Prednost određivanja vrsta putem denovo sekvenciranja”, Institur “Ruđer Bošković', Laboratorij za sistemsku biomedicinu, Zagreb

12:50

dr. sc. Ivan Kosalec - “Primjeri tzv. klasične identifikacije mikroba unutar medicinske mikrobiologije', Farmaceutsko-biokemijskog fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mikrobiologiju, Zagreb

13:10

dr. sc. Ana Butorac – 'Određivanje mutacija de novo sekvenciranjem peptida', Prehrambeno-Biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu

13:30

dr. sc. Ivana Mareković -  'Identifikacija netuberkuloznih mikobakterija MALDI-TOF metodom', KBC Zagreb

NAPOMENA: Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost Instituta Ruđer Bošković i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Svečano predstavaljanje prototipa za brzu detekciju tumorskih stanica i patogenih mikroorganizama

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.