Prijeđite na glavni sadržaj

U Dubrovniku održan Međunarodni skup o fuziji

5.4.2014.
U Dubrovniku održan Međunarodni skup o fuziji

U dubrovačkom Inter-Sveučilišnom Centru je od 3. do 4. travnja 2014. održan međunarodni skup 'Fuzija u Dubrovniku' u organizaciji Instituta Ruđer Bošković (IRB), Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje u Splitu (FESB) i britanskog Centra za fuzijsku energiju u Culhamu (CCFE). Cilj skupa koji je okupio vodeće domaće i europske stručnjaci u području fuzije bio je jačanje britansko-hrvatske suradnje u istraživanju i primjeni fuzijske energije te potencijalnim zajedničkim projektima u sklopu Konzorcija EUROfusion.

Naime, Europska komisija i EURATOM u sklopu Obzora 2020 navode potrebu postojanja ''ambicioznog, ali realističnog plana izvedbe ('Fusion Roadmap') prema fuzijskoj energiji do 2050.'' Većina ciljeva u sklopu 'Fusion Roadmap' povezana je uz uspješnu realizaciju projekta termonuklearnog eksperimentalnog reaktora ITER, gdje bi se testirao cijeli niz tehnologija potrebnih za rad fuzijske elektrane.

Spomenute fuzijske znanstveno-istraživačke aktivnosti će tijekom Obzora 2020 biti ostvarene kroz zajednički istraživački program nacionalnih fuzijskih istraživačkih jedinica iz svih zemalja članica EU, koje su objedinjene u Konzorcij EuroFusion. Za znanstveni rad Konzorcij će raspolagati s više od milijardu eura u idućih pet godina. U Hrvatskoj će ključnu ulogu u ovom procesu imati Hrvatska istraživačka jedinica (Croatian Research Unit - CRU).

 „CRU-a ima tri ključna cilja. U prvom redu povezati domaće znanstvenike iskusne u razvoju tehnologija i istraživanjima koji su potrebni za ITER, te njihovo povezivanje sa europskim kolegama u Konzorciju EuroFusion. Drugo, kroz niz planiranih aktivnosti, informirati i povezati domaće tvrtke radi formiranja interesnih skupina i zajedničkog nastupa prema europskim natječajima za izgradnju i opremanje ITER-a. Treće, povećati domaća ulaganja u istraživanja u području fuzije, kao i interes studenata i doktoranda za ovu tematiku'' - rekao je dr. Tadić, koordinator CRU-a i član Znanstvenog-tehničkog odbora (STC) EURATOM-a, savjetničkog vijeća Europske komisije za pitanja nuklearne politike.

Skup je, pored domaćih stručnjaka sa FESB-a, IRB-a, Instituta za fiziku Sveučilišta u Zagrebu (IFS), Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu i Sveučilišta u Rijeci, okupio vodeće europske stručnjake u području fuzije kao što su prof. Steven Cowley, Martin Cox i dr. Elizabeth Surrey.

Tijekom dvodnevnom programa održane su brojne prezentacije vezane za fuzijska istraživanja, strukturu financiranja fuzijskog programa, fiziku plazme, fuzijske materijale, spektroskopiju plazme, itd. Posebna sekcija održana je na temu numeričkog modeliranja elektromagnetskih polja za fuzijske aplikacije u okviru koje su održane prezentacije o aktivnostima hrvatskog tima za numeričko modeliranje pri paketu: Code development (WP-CD). Moderatori okruglog stola koji je uslijedio nakon ove sekcije bili su dr. sc. Dragan Poljak (FESB) i dr. sc. Predrag Lazić (IRB).

Voditelj CCFE grupe Steve Cowley izrazio je veliko zadovoljstvo postignućima članova Hrvatske fuzijske asocijacije (CRU) koja je 2013. bila pridruženi član Britanskoj fuzijskoj asocijaciji.

S obzirom na do sad postignute rezultate hrvatske grupe za numeričko modeliranje dogovoreno je da se sljedeći skup održi u Splitu u travnju 2015. godine, a na nivou EURO fusion konzorcija razmatrat će se mogućnost održavanja još jednog stručnog skupa u Splitu krajem 2014. godine.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.