Prijeđite na glavni sadržaj

U Lužnici se okupili ugledni svjetski stručnjaci u području spektroskopije

21.5.2014.
U Lužnici se okupili ugledni svjetski stručnjaci u području spektroskopije

U sklopu programa povezivanja istraživačkih grupa kojeg provodi Zaklada Alexander von Humboldt, Institut Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s njemačkim Max Planck Institutom u u Lužnici je od 5. do 9. svibnja 2014. okupio ugledne domaće i međunarodne stručnjake u području spektoskopije na radionici: 'Istraživanje dinamike meke materije naprednim EPR tehnikama'.

Cilj ove radionice bio je predstaviti najnovije trendove i istraživanja u području elektronske paramagnetske rezonancije.

Radionica u Lužnici nastavak je projekta 'The study of soft condensed matter by EPR: dynamics in glassy and crystalline matrices' kojeg od 2011. godine zajednički provode znanstvenici IRB-a (prof. dr. sc. Marina Ilakovac Kveder) i njemačkog Max-Planck Institut für Chemische Energiekonversion (prof. dr. sc. Wolfgang Lubitz), čija je vrijednost 55 tisuća eura.

S obzirom na važnost djelovanja Zaklade Alexander von Humboldt u Hrvatskoj u financiranju bazične znanstvene djelatnosti, događaj je otvorio NJ. E. Hans Peter Annen, Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj, a sudionicima su dobrodošlicu zaželjeli i profesor Pavo Barišić, predsjednik Hrvatskog kluba Humboldtovaca i profesor Miroslav Plohl, predsjednik Znanstvenog vijeća IRB-a.

Prvo plenarno predavanje održao je profesor Klaus Möbius, predsjednik International EPR Društva, o čudnovatom šećeru trehalozi koja se smatra odgovornom za preživljavanje organizama u ekstremnim uvjetima poput stanja bez vode.

Glavna tema radionice bila je fokusirana na relaksacijske i difuzijske procese u mekim materijalima poput biomaterijala, pothlađenim tekućinama, staklima, polimernim nanokompozitima i sl. U tom aspektu spektroskopska metoda elektronske paramagnetske rezonancije (EPR) omogućava pogled u mikroskopsku sliku materijala budući da koristi lokalnu probu - spinski sustav te proučava svojstva njegove okoline. Dobivena saznanja interesantna su za primjenu npr. u segmentu rastućeg sektora očuvanja bioloških tvari u nekom obliku bio-protektivnih stakala te optimizaciju njihovog dizajna, ali također i za razvoj kvantih računala.

Oko 30-tak polaznika radionice intenzivno je diskutiralo sa 8 profesora (USA, Italija, Grčka, Austrija, Njemačka, Rusija), a uspješnost sastanka se ogleda u činjenici da je postavljen zahtjev lokalnim organizatorima za ponovnom organizacijom skupa na istoj lokaciji.

Zaklada Alexander von Humboldt jedinstvena je u svijetu znanosti po svojoj misiji podupiranja znanosti, učenja i međunarodnoj suradnji budući da svoje stipendiste prati i podupire kontinuirano tijekom njihove znanstvene karijere, ali istovremeno pridonosi materijalnoj izgradnji infrastrukture u kojoj znanstvenik djeluje. Tako je na primjer Zaklada u proteklom razdoblju donirala Laboratoriju za magnetske rezonancije IRB-a kapitalnu opremu u vrijednosti većoj od 130.000 Eura.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.