Prijeđite na glavni sadržaj
Hrvatska dio međunarodne inicijative za očuvanje Sredozemlja

Završila radionica projekta MERMEX na IRB-u

13.6.2013.
Završila radionica projekta MERMEX na IRB-u

Očuvanje morskih staništa i osiguranje održivog razvoja regije nikad nije bilo aktualnije pitanje u Hrvatskoj. Naime, nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji znatno će se povećati kretanje ljudi, robe i usluga Jadranskim morem. Izazovi zaštite i očuvanja  Sredozemnog mora bili su u fokusu više od 40 međunarodnih znanstvenika iz deset mediteranskih zemalja okupljenih na nedavno održanoj trodnevnoj međunarodnoj radionici projekta MERMEX na Institutu Ruđer Bošković.

Cilj ove radionice bio je definirati strategiju istraživanja ekosustava Sredozemnog mora, razjasniti kako globalne promjene utječu na njegovo funkcioniranje te definirati mrežu morskih istraživačkih postaja duž obale Sredozemlja za praćenje općih, ali i specifičnih bioloških, i biogeokemijskih parametara, uključujući indikatore zagađenja koji ukazuju na promjene u globalnoj klimi i utjecaju čovjeka na okoliš. Za sada se razmatraju tri moguća područja (postaja) istraživanja u Jadranu: Sjeverni Jadran, Kvarnerski zaljev i područje šibenskog akvatorija s estuarijom rijeke Krke.

Pored toga, međunarodna radionica MERMEX potvrdila se još jednom kao izvrsna platforma za povezivanje istraživača i istraživanja na području Sredozemlja, prvenstveno vezanih za globalne promjene uslijed klimatskih i antropogenih utjecaja te je iz radionice potekla inicijativa za pokretanje zajedničkog projekta unutar Europske unije - MERMEX International 2014. Iz sadašnjeg budžeta projekta MERMEX razmatrana je nabavka senzora za mjerenje temperature i pH na svakoj od predloženih postaja te resursi potrebni za kreiranje MERMEX baze podataka i realizaciju prijave projekta. Stoga se znanstvenici nadaju da će i resorne nadležne institucije prepoznati inicijativu i dati podršku projektu kroz poticanje relevantnih istraživanja na nacionalnoj razini.

Hrvatska kao partner projekta MERMEX International 2014.

Cilj projekta MERMEX International 2014. bio bi proširenje francuskog projekta MERMEX na međunarodnu razinu i imao bi prvenstveno za cilj, pored konkretnih 'monitoring' aktivnosti, istraživanje procesa specifičnih za pojedina područja tj. lokacija unutar Mediterana kao i povezivanje i jačanje mediteranske inicijative u okviru Europskog istraživačkog prostora.

O samom budućem projektu će više biti govora na sljedećem sastanku MERMEX-a koji će se održati krajem godine u sklopu 40. kongresa Mediteranskog znanstvenog povjerenstva u Marseilleu (CIESM-a) do kojeg se očekuje da će institucije partneri projekta dobiti podršku na nacionalnoj razini.

Hrvatski predstavnici na radionici uglavnom su bili predstavnici dvaju najvećih Zavoda na IRB-u koji se bave istraživanjem mora i okoliša (Centra za istraživanje mora iz Rovinja i Zavoda za istraživanje mora i okoliša, IRB, Zagreb) te predstavnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Hrvatski sudionici u okviru MERMEX-a predložili su zajednički nastup Hrvatske kroz suradnju svih hrvatskih ustanova koje se bave istraživanjem Jadrana.

Iako je projekt MERMEX započeo kao inicijativa Francuske 2007. godine, ubrzo je dobio međunarodni profil, tako da danas okuplja znanstvenike iz brojnih mediteranskih zemalja od Izraela, Italije, Grčke, Španjolske, Tunisa, Alžira, Maroka sve do Libanona, a radionica u Zagrebu uvelike bi trebala pridonijeti boljem pozicioniranju i razumijevanju projekta, jačoj istraživačkoj povezanosti, razmijeni znanja i promociji suradnje među mediteranskoj zajednice.

Među brojnim stručnjacima na MERMEX radionici, koju su organizirali Institut Ruđer Bošković i Veleposlanstvo Republike Francuske, sudjelovali su i uvaženi znanstvenici poput: dr. Richard Sempere, direktor za istraživanje francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS), MERMEX, dr. Olivier Radakovitch, dr. Xavier Durrie de Madrona, dr. Cecile Guieu i dr. Ivan Pairaud, glavni istraživači na projektu MerMex. Na otvorenju skupa nazočila je i francuska veleposlanica pri Republici Hrvatskoj H.E. Michèle Boccoz koja je podržala hrvatsko pridruživanje mediteranskoj inicijativi projekta MERMEX international.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.