Prijeđite na glavni sadržaj
Otvoreno o 'supergenijalcima', znanstvenoj komunikaciji i ulaganjima

Znanost je IN

7.11.2013.
Znanost je IN

Institut Ruđer Bošković (IRB), Udruga Profesor Baltazar i projekt 'Znanstveni edukativno-zabavni centar' (ZEZ), te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i Sveučilišta u Zagrebu (UNIZG), a uz podršku Kulture promjene Studentskog centra organizira ciklus otvorenih rasprava i radionica iz područja znanstvene komunikacije i problematike koja se odnosi na uspješno provođenje projekata popularizacije znanosti, a sve pod nazivom 'Znanost je IN!'. Što smo to zakuhali i zašto je 'Znanost IN' javnost će moći provjeriti već na prvom događanju 14.11.2013. s početkom u 18.30 sati u MM centru SC-a u Zagrebu, Savska 25, kad se bavimo temom 'Vaše dijete – supergenijalac?'

Cilj projekta 'Znanost je IN' jest osvijestiti probleme koji se vežu uz obrazovanje i znanost, s posebnim naglaskom na komunikaciju znanstvenih sadržaja i tema, ukazati na probleme koji nastaju uslijed nepostojanja nacionalnog programa za rad s nadarenom djecom i mladima te budućih stručnjaka u području popularizacije znanosti, te osvijestiti potrebu ulaganja u darovite pojedince od najranije dobi, programe i stručnjake. 

Otvoreno o tzv. supergenijalcima, znanstvenoj komunikaciji i ulaganjima

Projekt 'Znanost je IN' predstavlja kombinaciju javnih rasprava i svojevrsnih radionica-druženja 'jedan na jedan' s inozemnim stručnjacima iz raznih područja koja su važna u popularizaciji tj. promociji znanosti. Projekt obuhvaća ukupno četiri tematska bloka od kojih je prvi već realiziran početkom travnja i to kao okrugli stol 'Popularizacija znanosti – zašto je Hrvatska treba?
Budući da su zaključci koji su doneseni na Okruglom stolu otvorili nove teme iz područja popularizacije znanosti, znanstvene komunikacije, obrazovanja djece te suradnje znanosti i gospodarstva, odlučili smo dijagnosticiranu problematiku uz pomoć hrvatskih i inozemnih stručnjaka, raspraviti u okviru otvorenih diskusija i radionica prema sljedećem programu:

14.11.2013.

Vaše dijete – supergenijalac?

28.11.2013.

Znanstvena komunikacija kao kolegij ili studij

12.12.2013.

Gospodarstvo i popularizacija znanosti

Interaktivne rasprave, gosti iznenađenja i nezgodna pitanja

Želja je organizatora da projekt 'Znanost je IN' ne bude samo još ciklus rasprava u nizu stoga smo razradili interaktivni koncept kojim ćemo omogućiti praćenje većine događanja u živo putem video prijenosa te aktivno uključivanje u raspravu putem društvenih mreža organizatora.

Naši gosti su renomirani domaći i strani stručnjaci s potrebni znanjem i iskustvom u praksi koji se ne boje 'nezgodnih' pitanja, a da se rasprava zahukta sigurno će pomoći i posebni gosti komentatori i pomno odabrani moderatori događanja, brojni video prilozi, provokativni skečevi i gosti iznenađenja.

Nadareno dijete ili 'kvaka 22'

Što smo to zakuhali i zašto je 'Znanost IN' možete provjeriti već na prvom događanju 14.11.2013. kad se bavimo prvom temom 'Vaše dijete – supergenijalac?'

Naime, roditelji ponekad znaju primijetiti da je njihovo dijete živahno, lako uči, pokazuje strastvenu zainteresiranost za pojedine teme pa enciklopedijski proučava crkvena zvona ili može nabrojati sve tehničke specifikacije automobila ili je pak u stanju satima govoriti o slavnim izumiteljima i njihovima otkrićima, bez teškoće rješava matematičke probleme ili pokazuje nevjerojatan interes i talent za glazbu. Je li riječ samo o izuzetno zainteresiranom djetetu ili je ipak riječ o nadarenom djetetu? Kome roditelj odlazi kada sumnja da ima nadareno dijete i što kad se ta darovitost utvrdi? Kako ga poticati? Kako ne pretjerivati? Koje su sve zamke na koje roditelj može naići te postoji li uopće nacionalni program za brigu o darovitoj djeci - samo su neka od pitanja kojima ćemo se baviti 14. studenog 2013. u MM Centru Studentskog centra u Zagrebu, Savska 25 s početkom u 18.30 sati.

Naši gosti su: prof. dr. sc. Neven Budak, posebni savjetnik predsjednika Vlade za znanost i voditelj Nacionalnog operativnog tijela za izradu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, prof. dr. sc. Nenad Judaš, profesor na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno - matematičkog fakulteta u Zagrebu i dugogodišnji popularizator i komunikator znanosti, te dr. sc. Nina Pavlin-Bernardić, docentica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Poseban gost komentator je Sunčica Findak, dugogodišnja urednica redakcije za školstvo i znanost na HRT-u, inače po struci pedagog, trenutno na HTV-u uređuje emisiju INDEX, a raspravu će zakuhati u svom posebnom stilu znanstvenika na eteru - Bojan Markičević, dugogodišnji znanstveni komunikator i urednik emisije Znanost na eteru Radija Student.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.