Prijeđite na glavni sadržaj

ESF i STEM projekti

Statistika i percepcija znanosti u hrvatskoj javnosti ne idu znanosti u korist. Većina građana i mladih ljudi ne smatra da je znanost važna za napredak ili uopće ne razmišlja o njoj. Kao izravnu posljedicu takvog svjetonazora, bilježimo mali postotak mladih koji se odlučuju za karijeru u STEM području, a sve veći broj obrazovanih napušta Hrvatsku.

ESF i STEM projekti

Imajući u vidu nužnost poticanja mladih na znanstvene karijere u cilju pozicioniranja Hrvatske na globalnom tržištu rada te ulogu i mogućnosti znanosti i tehnologije u stvaranju novih vrijednosti i ekonomskog blagostanja, iznimno je važno probuditi svijest o značaju razvoja znanosti i tehnologije te promijeniti sliku znanstvene struke u javnosti.

Institut Ruđer Bošković to prepoznaje kao jednu od ključnih uloga te već godinama provodi niz aktivnosti u cilju popularizacije znanosti. Zahvaljujući našim znanstvenicima, a osobito izuzetno angažiranom timu od 20-tak znanstvenika koji svojom stručnošću, znanjem i entuzijazmom pridonose popularizaciji znanosti, IRB provodi više od 300 aktivnosti godišnje, što uključuje i sudjelovanje u europskim projektima poput Noći istraživača, projektima s tvrtkama poput projekta Chemgeneration s BASF-om te projekta ''Od izvora do mora'' s Coca – Colom, projekta Hrvatske zaklade za znanost te projektima MZO-a.

Povrh toga, Institut je trenutno partner dvjema osnovnim školama na projektima Europskog socijalnog fonda, te aktivno sudjeluje u još nekoliko takvih projekata sa školama diljem Hrvatske.

'Ja raSTEM! – višegodišnji interdisciplinarni STEM program inovativnog poučavanja darovitih osnovnoškolaca'

U sklopu projekta 'Ja raSTEM!' uspješno je razvijen višegodišnji interdisciplinarni STEM program inovativnog poučavanja darovitih osnovnoškolaca.
Korisnik sredstava i nositelj projekta je Osnovna škola (OŠ) Hugo Kon iz Zagreba, a uz Institut Ruđer Bošković partneri na projektu su: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Gornjogradska gimnazija, udruga 'Dar', OŠ Mladost iz Osijeka, OŠ Antuna Mihanovića iz Klanjca, OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića iz Senja te OŠ Posavski Bregi. Provedbeno tijelo prve razine je Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), dok je provedbeno tijelo druge razine Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).

Cilj projekta 'Ja raSTEM!' bio je identificirati darovitu djecu osnovnoškolskog uzrasta te ih uključiti u posebno osmišljen i pripremljen program radionica iz STEM područja odnosno matematike, prirode, biologije, kemije i fizike. Povrh toga, u sklopu projekta dodatno su razvijene kompetencije nastavnika te je obogaćen osnovnoškolski program i kurikulum, s naglaskom na darovitu djecu.

Kroz 21 mjesec trajanja projekta testirano čak 766 učenika od 3. do 8. razreda, od čega je darovitost potvrđena kod 12 posto učenika. Uz stručnost, autorsku suradnju i mentorstvo znanstvenika IRB-a razvijeno je 89 radionica u trajanju od 60 sati za učenike svrstane u tri dobne skupine koje su se provodile u osnovnim školama partnerima, kao i za darovitu djecu u udruzi 'Dar'.

Više o projektu: http://jarastem.hugokon.org/

'JOBSTEM - Profesionalne aspiracije prema STEM zanimanjima tijekom osnovne škole: Longitudinalno istraživanje odnosa postignuća, vjerovanja o vlastitim sposobnostima i interesa za zanimanja'

Projekt JOBSTEM utemeljen je na teorijskom i empirijskom očekivanju da je za razumijevanje STEM problema potreban pomak prema istraživanju mlađih dobnih skupina i ranijeg obrazovnog perioda. Središnja os projekta jesu istraživanje razvoja vjerovanja učenika o vlastitim kompetencijama, njihov odnos sa školskim postignućem te učinak vjerovanja o vlastitoj kompetenciji u akademskoj domeni na interese i izbore zanimanja u STEM području. IRB je u sklopu projekt osmislio, organizirao i proveo interaktivne radionice u STEM području. Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost, JOBSTEM HRZZ IP-09-2014-9250

Više o projektu: http://www.jobstem.eu/home-1/

'STEM. Rastem. Istražujem.'

Program 'STEM. Rastem. Istražujem.' zajedno su pokrenuli zaklada Znanje na djelu i Institut Ruđer Bošković. Programom se želi mlade upoznati sa STEM područjem – što je STEM, gdje se primjenjuje, što rade stručnjaci u tim područjima te zašto je toliko upražnjenih radnih mjesta u STEM području. Programom se učenike i nastavnike uključuje u praktično istraživanje prirodnih, matematičkih i tehničkih fenomena i problema u svakodnevnom životu. Potiče ih se da istražuju i eksperimentiraju. Pruža im se stvarna slika primjene STEM-a u životu, industriji i poslovanju.

Tijekom jutarnjih sati učenici ili nastavnici sudjeluju u radionicama koje su pripremili znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković, a nakon toga posjećuju tvrtke u kojima se upravo ta znanja koriste u svakodnevnom poslu. Učenici sudjeluju i u manifestaciji Otvoreni dan IRB-a.

Više o projektu: http://znanjenadjelu.hr/program/stem-rastem-istrazujem/

'Znanstveni izazov s micro:bitom'

U partnerstvu s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) IRB je 2017. godine održao natječaj 'Znanstveni izazov s micro:bitom' u sklopu koje je bilo potrebno osmisliti kreativna rješenja na teme mjerenja veličina u prirodi, provođenja fizikalnih pokusa na zabavan i interaktivan način, izrade dojavnih (alarmnih) sustava i borbe protiv globalnog zatopljenja. Riječ je o međunarodnom natječaj za kreativne radove s micro:bitom u kojem su mogli sudjelovati timovi iz svih ustanova uključenih u STEM revoluciju, ali i timovi iz drugih zemalja.

U sklopu projekta je autorima nagrađenih rješenja omogućen posjet Institutu Ruđer Bošković gdje su imali priliku upoznati se s radom nekoliko zavoda i laboratorija te sudjelovati na nekoliko zanimljivih predavanja. Tijekom rujna 2017. godine ukupno 23 učenika iz osnovnih škola „Iver“ iz Sesvetskog Kraljevca, „Meje“ iz Splita, „Zrinskih“ iz Nuštra, Gimnazije Požega, Tehničke škole Bjelovar te udruga Centar tehničke kulture Rijeka i Connect IT Slavonski Brod, u pratnji svojih mentora obišli su IRB gdje su se upoznali s radom Laboratorija za interakcije ionskih snopova te Laboratorija za nuklearnu fiziku Zavoda za eksperimentalnu fiziku, Laboratorija za spektrometriju masa Zavoda za fizičku kemiju te Laboratorija za biološke učinke metala Zavoda za istraživanje mora i okoliša.

Više o projektu: https://izradi.croatianmakers.hr/

'Chemgeneration'

U sklopu međunarodnog programa BASF Chemgeneration na IRB-u  će se održati ukupno 20 radionica u trajanju od 90 minuta prikladne su za sve učenike, bez obzira na sklonost i nadarenost za prirodne znanosti, a na IRB se održavaju tijekom 2018. i 2019. godine u sklopu suradnje Instituta i tvrtke BASF Croatia. Cilj radionica je pokazati kako kemija, ali i znanost općenito, uz velik društveni i gospodarski značaj, može biti i izuzetno zabavna. U program je uključeno 12 kemičara s Instituta koji će učenicima srednjoškolskog uzrasta kroz praktične vježbe pokazati beskrajne mogućnosti znanosti u rješavanju svakodnevnih prepreka i najvećih svjetskih problema.

Tijekom jedne radionice učenici se susreću s nizom kemijskih pokusa koji im daju priliku sudjelovati u rješavanju jednog od najvećih problema suvremenog društva. Učenici će tako naučiti kako reciklirati papir, kako izraditi sustav za filtriranje vode, provesti elektrolizu metala i dokazati kako se određene vrste plastike mogu razgraditi u svega nekoliko tjedana.

Više o projektu: http://chemgeneration.com/?lang=hr

'Od izvora do mora'

Institut Ruđer Bošković pruža podršku Coca-Colinom društveno odgovornome projektu 'Od izvora do mora' usmjerenome na čuvanje i čišćenje područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obalu Jadranskog mora. U sklopu ovoga projekta Coca-Cola diljem Hrvatske potiče i podržava akcije čišćenja obala od ambalažnoga i drugoga otpada te u suradnji s nevladinim udrugama i partnerima projekta podiže svijest građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša.

Više o projektu: https://hr.coca-colahellenic.com/hr/odrzivo-poslovanje/od-izvora-do-mora/od-izvora-do-mora/

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.